Friday , April 26 2024

Termica vrea să intre în insolvenţă ca să poată supravieţui

termica2

Discuţii în acest sens s-au purtat la nivelul consiliului de administraţie şi al adunării generale a acţionarilor, întrucât situaţia devenea tot mai grea pe fondul blocării de către Unicom Holding a conturilor. Directorul general Ovidiu Dumitrescu şi consilierul local Dan Marcel Roibu, membru în AGA societăţii de termoficare, au precizat că demersul s-a făcut cu discreţie şi, din informaţiile pe care le au, a fost deja aprobată cererea societăţii Termica de intrare în insolvenţă

Societatea suceveană de termoficare vrea să intre în insolvenţă, aceasta fiind din punctul de vedere al unor membri din structurile de conducerea soluţia cea mai potrivită ca să poată supravieţui măcar până la darea în folosinţă a noii centrale electrice de termoficare a Sucevei. Presiunile care le fac creditorii societăţii de termoficare, îndeosebi din cei care au furnizat cărbune în cursul iernii trecute sunt din ce în ce mai mari, ajungându-se la blocarea tuturor conturilor, inclusiv a casieriei. Practic, după cum au explicat surse din conducerea societăţii Termica, furnizorul de cărbune din Rusia îşi asigurase în această manieră posibilitatea de a accesa cât mai rapid fondurile pe care Termica i le datora din iarnă.
Pe de altă parte, problema de la Termica nu era mai simplă, ci mai complicată din cauză că nu doar furnizorul de cărbune avea sume de încasat, dar numai acesta avea prioritate la plată. Asta în condiţiile în care anul trecut şi în prima parte din acest an au fost făcute cele mai multe plăţi de către Primărie pentru a acoperi datoriile şi a ajuta societatea de termoficare să poată trece iarna.
Atât la nivelul conducerii executive – director general şi adjuncţi, cât şi la nivelul consiliului de administraţie şi al adunării generale a acţionarilor s-au analizat mai multe soluţii pentru a ieşi din acest impas. Asta pentru că mai sunt şi alţi creditori care nu puteau fi plătiţi la termen printre care furnizorul de apă – ACET SA – şi cel de energie electrică şi gaze naturale – E.oN.
Pentru a putea funcţiona fără a crea o problemă suplimentară pentru cele peste trei sute de salariaţi care urmau să fie disponibilizaţi, dar şi pentru a putea ajuta pe cei de la ACET care au de recuperat de la Termica un debit echivalent cu 28% din cifra de afaceri, s-a optat pentru intrarea în insolvenţă.
Directorul general al SC Termica SA Suceava, Ovidiu Dumitrescu, a spus că există un demers care a fost aprobat la nivelul consiliului de administraţie şi al adunării generale a acţionarilor şi nu a dorit să comenteze mult pe această temă, preferând să păstreze discreţia. El însă a lăsat să se înţeleagă că s-ar fi propunţat deja Tribunalul Suceava în acest sens, ceea ce înseamnă că sunt şanse ca procedura insolvenţei la cererea SC Termica să poată fi declanşată, în beneficiul acesteia.
Din câte se pare, la nivelul municipalităţii a fost o înţelegere ca să fie un demers cât mai discret pentru ca să nu apară eventuale opoziţii din partea unor creditori ai societăţii Termica. Presat de întrebări în acest sens, primarul Ion Lungu a admis că ar fi auzit ceva zvonuri despre aşa ceva, dar că nu a primit nimic oficial despre declanşarea procedurii insolvenţei.
Consilierul local liberal Dan Marcel Roibu – membru în adnunarea generală a SC Termica SA Suceava – a confirmat însă demersurile cu privire la cererea pentru intrarea în insolvenţă, dar şi discuţiile care au avut loc între membrii consiliului de administraţie şi ai AGA pentru ca procedura să se desfăşoare într-o manieră cât mai discretă posibil.
Dan Marcel Roibu a precizat că, la fel cum a spus şi directorul general Ovidiu Dumitrescu, are informaţii cum că Tribunalul Suceava a admis cererea societăţii sucevene de termoficare de a intra în insolvenţă în după amiaza zilei de ieri. Ca atare, el a spus câteva detalii cum ar fi şi faptul că deşi s-a discutat într-o şedinţă de vineri, 7 iunie, cu privire la intrarea în insolvenţă, au fost nevoie de o serie de clarificări în cursul zilei de marţi, 11 iunie. In aceeaşi zi, a fost depusă cererea de intrare în insolvenţă a SC Termica, la cererea acesteia. Din punctul de vedere al lui Dan Roibu, nu ar fi fost rău dacă se ajungea la un consens în AGA şi în CA cu privire la cererea de intrare în insolvenţă încă din luna martie, dar chiar şi aşa se pot lua măsuri de protecţie faţă de creditori cum este cazul celor de la Unicom şi de a ajuta pe alţii cum este cazul celor de la ACET. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Cinci eleve au obținut premii la Olimpiada Națională de Limba Germană, iar Alexandra Oniceanu, de la ”Ștefan”, s-a calificat în lotul lărgit

Trei dintre elevele premiate sunt de la Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” Suceava, fiind coordonate …