Friday , April 26 2024

TERMICA îşi dă duhul, iar sindicaliştii se luptă aiurea în justiţie pentru “reprezentativitate”

termica secatuita [800x600]

In această săptămână s-ar putea stabili dacă SC TERMICA, firma care încă mai transportă şi furnizează agent termic în oraşul Suceava intră în faliment. Sălile de judecată ale instanţelor sucevene sunt însă ocupate de sindicaliştii de la TERMICA, ce se luptă pentru “reprezentativitate” în negocierea unui contract colectiv de muncă ce nu va mai fi nimănui util

Trei dosare sunt acum pe rolul instanţelor sucevene, în care bătălia se dă între două sindicate ce mai vor să rămână în viaţă pe ruinele muribundei TERMICA
Două sunt pe fond iar într-un al treilea, prin care s-a cerut de către Sindicatul CALOR o ordonanţă preşedinţială, în contradictoriu cu Sindicatul “Prometeu”, se va da un răspuns în această săptămână. Problema invocată este, nici mai mult, nici mai puţin decât “reprezentativitatea” unuia sau a altuia dintre sindicate, în raport cu angajatorul, la negocierea contractului colectiv de muncă.
Termica SA, firma care a produs şi furnizat până în 2013 agent termic pentru consumatorii din municipiul Suceava iar ulterior s-a ocupat doar de distribuţie, mai are în acest moment 264 de angajaţi. Dintre aceştia, 139 sunt deja înregistraţi în Sindicatul CALOR, care este format în principal din lucrători ai departamentului de termoficare al SC Termica şi sunt conduşi de către Mihai Bortă, maistru şef de formaţie din acest departament al societăţii. Alţi 91 de angajaţi sunt înscrişi ca membri în Sindicatul “Prometeu”, condus de Iordănel Secrieru, care reprezintă în principal angajaţii Termica ce nu lucrează în sistemul de termoficare. Un al treilea sindicat, “Liber Independent”, are de asemenea câţiva zeci de membri în rândul angajaţilor de la SC Termica SA.
In luna decembrie a anului trecut, la SC Termica SA au început discuţiile pentru negocierea unui nou contract de muncă, statutul de sindicat reprezentativ fiind asigurat la fel ca şi anii anteriori, de către Sindicatul “Prometeu”. Sindicatul CALOR, care a avut o campanie de racolare de noi membri de la celelalte sindicate din unitate, a reuşit, la începutul acestui an, să devină majoritar. Dar campania de prozelitism nu a fost suficientă, fiindcă pentru a prelua calitatea de “sindicat reprezentativ”, era nevoie de o confirmare în instanţă. O acţiune în acest sens a fost depusă la sfârşitul lunii decembrie a anului trecut, dar a fost respinsă de Judecătoria Suceava, fiindcă a fost iniţiată după ce procedurile de negociere a contractului colectiv de muncă dintre sindicatele şi patronatul de la Termica erau demarate. Dosarul este pe rol în apel la Tribunal, având termen pe 23 martie a.c.. O altă cerere, cu acelaşi obiect, a fost depusă în 3 februarie a.c., la Judecătorie dar instanţa a respins-o din nou, arătându-se că aceste demersuri în instanţă pentru obţinerea reprezentativităţii să fie derulate până la începerea negocierilor colective privind contractul de muncă pentru anul următor. Pe acest fond, în 13 februarie a.c., s-a depus de către sindicatul CALOR o cerere de ordonanţă preşedinţială pentru ca să îi fie recunoscută calitatea de sindicat reprezentativ la SC TERMICA SA, care a fost respinsă pe data de 24.02. a.c. iar în apel a avut termen la Tribunalul Suceava vineri, pe 6 martie a.c., pronunţarea fiind în aşteptare.
De precizat că între timp, negocierea noului contract de muncă pentru angajaţii TERMICA a fost finalizată, în sensul că nu s-a modificat mai deloc faţă de cel de anul trecut. Salariile au rămas neschimbate iar prevede-rile privind acordarea de sume compensatorii în cazul disponibilizărilor colective, de asemenea. Adică 5 salarii tarifare de bază pentru cei cu vechime minimă, până la 18 salarii tarifare de bază la cei cu vechime de peste 20 de ani. Desigur, aceste prevederi vor trebui să fie contrasemnate de comitetul creditorilor, înainte de a fi parafate de administratorii judiciari. O şedinţă a creditorilor ar urma să se desfăşoare în această săptămână.
Dar tot în această săptămână, două instanţe vor trebui să judece două cereri diferite de declanşare a procedurii falimentului la SC TERMICA SA Suceava, firmă aflată deja în insolvenţă.
Două cereri de faliment pe ordinea de zi a instanţelor, mai importante decât toate zbaterile muribundelor sindicate de la TERMICA
Concret, Curtea de Apel Iaşi a amânat săptămâna trecută până pe data de 11 martie a.c. pronunţarea unei sentinţe în dosarul în care SC ACET SA a cerut deschiderea procedurii de faliment a SC TERMICA SA. In acest dosar, pe lista creditorilor se află un număr de 47 de agenţi economici şi unităţi bugetare. Pe de altă parte marţi, 3 martie, Tribunalul Suceava a dispus amânarea pronunţării pentru o nouă cerere de intrare în faliment a firmei Termica, până pe data de 12 martie a.c.. Astfel, destinul actualei societăţi de transport şi distribuţie a energiei termice în municipiul reşedinţă de judeţ ar putea fi tranşat chiar în această săptămână. Dacă firma va intra în faliment, cele două societăţi de lichidare ce şi-au asumat de la jumătatea lunii iulie a anului 2013 gestionarea procedurilor de reorganizare judiciară vor trebui să îşi rezume activitatea strict la valorificarea bunurilor SC Termica, pentru îndestularea celor 47 de creditori înregistraţi în lista aflată în gestiunea judecătorului sindic de la Tribunalul Suceava. Am arătat deja că nimeni nu ştie ce s-ar putea întâmpla mai departe cu activitatea de transport şi distribuţie a energiei termice, dacă TERMICA intră în faliment. Cu atât mai puţin se va şti pentru ce se mai luptă prin instanţe sindicatele din societate. (Neculai ROSCA)

Vezi si

(P) Alege inteligent! Alege PYAM Residence! Cartier Privat de Vile 

PYAM Residence Cartier de vile – executate impecabil, gândite până la cel mai mic detaliu! …

2 comments

  1. Cititi si nu cricniti!

    Sa vina oameni gospodari gata de a-si da mina muncitoreasca pentru bunul mers al societtatii. Mai terninati cu marirea gigacaloriei zinic ca nu mai avem cu ce plati. Salariile au ramas la acelsi nivel cu democratii astia pe care ii pupati in c..
    Stam in frig si voi stiti asta!

  2. Contractul acesta este semnat de minoritarii din sindicatul Prometeu care nu mai au de lucru in cadrul Termica de 2 ani. Cum sa fie reprezentativ un sindicat de 91 din 264 de angajati? In plus cei 91 din sindicatul Prometeu au 70% din fondul de salarii…asa-i ca nu stiati asta?
    Acest contract nu poate fi legal inregistrat la ITM deoarece el trebuie semnat de sindicatul care este majoritar si nu reprezentativ… nici asta n-o stiati.