Wednesday , May 15 2024

Sucevenii sunt dezinteresaţi de şedinţele asociaţiilor de proprietari, dar reclamă permanent la Primărie activitatea acestora

Lungu - 20 feb 2014 [800x600]


Primarul Ion Lungu a spus că Primăria nu are în subordine asociaţiile, prin urmare nu poate rezolva prin telefon problemele semnalate şi a cerut cetăţenilor să se implice mai mult şi să participe în număr cât mai mare la şedinţele asociaţiilor din care fac parte
 
Foarte mulţi cetăţeni din municipiul Suceava care vin în audienţe la primar sau la viceprimar şi sunt nemulţumiţi de unele aspecte pe care ei le consideră a fi din vina asociaţiilor de proprietari, cred că Primăria este cea care coordonează aceste structuri asociative şi de aceea cer primarului să facă schimbări în conducerea acestora. Cu alte cuvinte, sucevenii nu doar că nu înţeleg rolul participării lor la şedinţele asociaţiei, dar nici nu ştiu care este rolul asociaţiilor de proprietari per ansamblu şi de aceea s-a strecurat o confuzie cu privire la un presupus rol de subordonare pe care asociaţiile l-ar avea faţă de Primărie.
Primarului municipiului Suceava, Ion Lungu, a confirmnat că astfel de situaţii se întâmplă şi nu sunt chiar rare, iar asta deoarece locuitorii municipiului reşedinţă de judeţ continuă să creadă că preşedinţii, administratorii şi contabilii de la asociaţii sunt subordonaţii primarului. Nu de puţine ori au fost situaţii când la primar sau la unul din cei doi viceprimari au venit cetăţeni care sperau că edilii vor da un telefon la asociaţia de proprietari, iar cei de acolo le rezolvă problemele.
Din punctul de vedere al primarului, oamenii nu înţeleg că ei decid, că trebuie să-i alegă pe cei care cred că sunt cei mai vrednici să îi reprezinte. Primarul a ţinut să precizeze că tocmai cetăţenii sunt cei care pot şi trebuie să stabilească salariile la preşedinţi, administratori, contabili şi cenzori, tot ei trăgându-i la răspundere. Asta în ciuda  campaniei de informare, făcută atât prin intermediul asociaţiilor, cât şi al mass media.
Din punctul de vedere al primarului, soluţia pentru rezolvarea nemulţumirilor pleacă de la atitudinea pe care ar trebui să o aibă cetăţenii care sunt nemulţumiţi, Ion Lungu spunând că aceştia trebuie să participe la şedinţele la care se stabilesc conduceri. „Anul trecut, cu tot efortul mediatic, media de participare la acestea care sunt foarte importante a fost de circa 15%. Fac apel la populaţie să ia parte la adunările generale”, a explicat primarul Ion Lungu.
Conform Legii 230 până pe 31 martie, toate asociaţiile de proprietari sunt obligate să organizeze şi să ţină adunările generale pentru reconfirmarea vechii conduceri sau alegerea uneia noi. Adunările generale sunt statutare cu participarea a 50% ^ 1 din numărul membrilor acesteia. Dacă la prima adunare nu se prezintă măcar jumătate din cetăţeni, atunci cea de-a doua adunare se consideră statutară indiferent de numărul celor prezenţi. Niciodată, în ultimii ani, nu a fost vreo situaţie în care cetăţenii arondaţi la vreo asociaţie din Suceava să se prezinte la prima şedinţă în procent de măcar 50%^1. (D.P.)
 
 

Vezi si

Garda Forestieră Suceava a aplicat luna trecută amenzi de 762.500 lei. Fotografiile neconforme la avizele de însoțire a lemnului – 90% din contravenții

În luna aprilie 2024 personalul Gărzii Forestiere Suceava a desfășurat, în principal, atât activități de …