Wednesday , February 8 2023

Suceveanul Claudiu Sorin Dumbrăveanu, vicepreşedintele ANRE, a fost trimis în judecată pentru luare de mită

dumbraveanu22 [800x600]

Alături de el au mai fost trimişi în judecată un director ENEL şi un asociat al firmei botoşănene Electroalfa. Suceveanul Dumbrăveanu, înainte de a fi vicepreşedintele Autorităţii Nationale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a lucrat până în 2005 la Electrica, iar apoi a fost angajatul Electroalfa. Dumbrăveanu ar fi intervenit la ENEL să încheie un contract cu firma botoşăneană

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a suceveanului Claudiu Sorin Dumbrăveanu, vicepreşedinte în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Domeniul Energiei – ANRE, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită şi a inculpaţilor Gheorghe Ciubotaru, asociat la SC Electro – Alfa International SRL, pentru comiterea infracţiunii de complicitate la luare de mită şi Florin Gugu, director ENEL, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită. Claudiu Sorin Dumbrăveanu s-a născut la Suceava, a absolvit liceul „Stefan cel Mare” în 1979, a absolvit Institutul Politehnic Iaşi şi a lucrat la Electrica până în 2005, apoi la Electrolfa până în 2012, când a fost numit vicepreşedinte la ANRE. Potrivit ultimei sale declaraţii de avere, Claudiu Sorin Dumbrăveanu are un apartament în Botoşani şi două autoturisme, un Volkswagen Beetle din 2013 şi un Hyundai Terracan din 2006.
In rechizitoriul celor de la DNA se arată că în prima jumătate a anului 2013, inculpatul Claudiu Sorin Dumbrăveanu, având funcţie de decizie în cadrul ANRE, respectiv vicepreşedinte şi membru în Comitetul de reglementare, a pus în vedere inculpatului Florin Gugu, director ENEL, că, în urma descoperirii unei duble taxări a certificatelor verzi către consumatori în anul 2012, ENEL Distribuţie Muntenia este pasibilă de sancţiuni constând în reducerea tarifelor de furnizare a energiei electrice cu 6%.
Cu această ocazie, Claudiu Sorin Dumbrăveanu a condiţionat micşorarea procentului de reducere a tarifelor la 1,3% (reprezentând o economie pentru ENEL de 2,5 milioane de euro) de atragerea firmei SC Electro-Alfa International SRL, aparţinând unui apropiat al vicepreşedintelui ANRE, inculpatul Gheorghe Ciubotaru, în implementarea proiectului Smart Meter, ori de încheierea de către ENEL cu această societate a unor contracte de lucrări sau de achiziţie echipamente.
În acest context, inculpatul Florin Gugu a promis că va ţine cont de solicitarea lui Claudiu Sorin Dumbrăveanu, sens în care a avut întâlniri cu reprezentanţii SC Electro-Alfa International SRL, cu care a stabilit atribuirea în viitorul apropiat a unor contracte, deşi aceştia practicau preţuri peste cele ale pieţei în domeniu.
Claudiu Sorin Dumbrăveanu a contribuit în mod esenţial la reducerea sancţiunii de la 6% la 1,3%, precum şi a perioadei de aplicare a acesteia, respectiv doar până la finele anului 2013.
Ulterior, inculpatul a continuat să acorde sprijin către ENEL, în varii modalităţi, în baza înţelegerii anterioare privitoare la atribuirea unor contracte către firma Electro-Alfa Intenational.
Astfel, spre exemplu, în data de 2 octombrie 2013, Claudiu Sorin Dumbrăveanu l-a contactat pe Florin Gugu, căruia i-a comunicat că a intervenit pentru majorarea unui spor de eficienţă în beneficiul ENEL de la 25% la 50% din consumul propriu tehnologic, pe nivelul de joasă tensiune. De asemenea, la 3 octombrie 2013, inculpatul Claudiu Sorin Dumbrăveanu l-a informat pe acelaşi inculpat, printr-un intermediar, despre faptul că un control aflat în curs de derulare la ENEL face parte din programul anual, precum şi că nu are nicio reclamaţie la bază, informarea fiind făcută în urma temerilor exprimate de Florin Gugu cu privire la scopul controlului.
Ulterior acordării acestor facilităţi de către ANRE, pe site-ul SEAP a apărut un anunţ de atribuire, din data de 13 decembrie 2013, pentru „Antrepriza lucrărilor în reţelele de medie tensiune aparţinând filialelor Banat şi Dobrogea ale ENEL”, printre firmele câştigătoare regăsindu-se şi SC Electro-Alfa International SRL, ca urmare a organizării de către Enel a licitaţiilor, cu nerespectarea principiilor prevăzute de ordonanţa de urgenţă privind achiziţiile publice, modificată prin Legea nr. 193/2013.
La 10 ianuarie 2014 între ENEL Distribuţie Dobrogea şi SC Electro-Alfa International SRL au fost încheiate două contracte subsecvente pentru execuţia de lucrări. Un contract are ca obiect modernizarea unor linii de tensiune din judeţul Călăraşi, fiind în valoare de 277.600,66 de lei, iar cel de-al doilea contract are ca obiect modernizarea unor instalaţii electrice din municipiul Călăraşi, fiind în valoare de 129.598,44 de lei.
În acest dosar procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti. (Constantin ZUZEAC)

Vezi si

ISU Suceava: 10 incendii provocate de coșurile de fum necurățate sau neizolate în doar 24 de ore

Încă de la debutul sezonului rece, dar și pe toată perioada acestuia, Inspectoratul pentru Situații …