Sunday , May 12 2024

Statististica dezonoranta – sucevenii, printre cei mai rau-platnici romani

ghiseu-banca-credit1

A sasea luna consecutiva in acest an, conform statisticii BNR, sucevenii cu imprumuturi la banci se plaseaza pe locul doi national, dupa Salaj, cu 20,6% pondere a datoriilor restante din total credite. In total, sucevenii – persoane fizice si juridice au restante la banci in cuantum de 656 milioane de lei adica 150 milioane de euro

Totalul datoriilor restante inregistrate de suceveni – persoane fizice si agenti economici a ajuns, la jumatatea anului acesta la 656 de milioane de lei, ajungandu-se la o pondere de 20,6% in conditiile in care, cu o luna inainte, aceasta reprezenta 20,54%. Cresterea nu este mare dar tendinta crescatoare se pastreaza, de la luna la luna.
Valoarea totala a creditelor oferite de banci, in lei si valuta insuma la sfarsitul lunii iunie a acestui an suma totoala de 3188 milioane de lei. In primele sase luni ale anului, valoarea totala a creditelor restante ale clientilor bancari din judetul nostru a crescut cu 52 de milioane de lei, de la 604 la 656 milioane de lei. A crescut in acelasi interval cu 1,5 procente, de la 18,96 la 20,6% ponderea creditelor restante in totalul imprumuturilor acordate. Aceste cifre vizand comportamentul bancar al sucevenilor sunt de altfel  in continua evolutie negativa, de la un an la altul. La inceputul anului aratam ca, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei, valoarea creditelor restante ale debitorilor bancari a fost, la sfarsitul lunii decembrie a anului trecut de 604 milioane de lei, ceea ce inseamna 18,96% din totalul imprumuturilor acordate. Reprezentantii BNR considera si acum, ca si in urma cu jumatate de an ca ponderea creditelor restante in total imprumuturi a cunoscut o evolutie accelerata anul trecut si in prima parte a acestui an (de la 16,6% la inceputul lui 2012 la 20,54% dupa primele cinci luni ale lui 2013,  in corelatie cu evolutia reala a economiei locale, prelungirea recesiunii si implicit  cu rata somajului, care, este in continuare peste media nationala. O alta posibila cauza a cresterii volumului restantelor poate fi pusa si pe seama populatiei si a agentilor economici care au beneficiat de restructurarea creditelor dar nu si-au revenit din punct de vedere financiar iar acum maresc numarul restantierilor. Se apreciaza ca recesiunea prelungita nu le-a permis acestora sa-si revina din punct de vedere financiar si sa reia platile. O alta explicatie pentru rata mare si in crestere a restantelor este stagnarea creditarii.
Ca procent al valorii totale a creditelor restante, cu 20,6 % in total credite acordate, judetul nostru se plaseaza in continuare pe locul doi la nivel national, dupa Salaj, unde ponderea a fost la sfarsitul lunii iunie a.c. de 25,4% in crestere si mai mare decat in Suceava, cu aproape trei procente (de la 22,5%, la inceputul anului).
In tabelele alaturate prezentam un clasament din care rezulta ca, din punct de vedere al volumului total al datoriilor restante, Suceava se plaseaza, la creditele in lei pe locul 7 la nivel national (inclusiv municipiul Bucuresti), cu 386 milioane de lei iar la creditele in valuta, restantele plaseaza judetul nostru, intr-un clasament similar pe locul 15 pe tara cu 270 de milioane de lei.
 
N la depozite bancare, sucevenii sunt in prima parte a clasamentului national cu 2254 milioane de lei (peste 500 milioane de euro)  banii fiind depusi in principal de populatie
 
Pe de alta parte, aceeasi statistica realizata de BNR si postata pe site-ul Bancii Nationale prezinta o situatie a depozitelor pe termen si a depozitelor rambursabile dupa notificare, in lei si valuta, acestea insumand in total  la sfarsitul lunii iunie a acestui an 2254 de milioane de lei, din care 1453 milioane in lei si 801 de milioane de lei in valuta. De remarcat ca ponderea cea mai importanta a depozitelor atat in lei cat si in valuta o reprezinta cele ale populatiei – peste 92%. Agentii economici suceveni au depozite bancare in valoare totala de 160 milioane in vreme ce unitatile publice abia daca au in depozite bancare 15,2 milioane de lei, mai putin de un procent din totalul depozitelor in lei si valuta. In tabelele alaturate am pregatit si un clasament la nivel national din care rezulta care este pozitia depunatorilor in banci din judetul Suceava, atat la depozite in lei cat si in valuta. Putem aprecia ca, desi nu stralucim pe primele locuri ale topurilor, ne aflam totusi in primele jumatati ale clasamentului in ceea ce priveste valoarea depozitelor, pe locul 15 – in lei (1453 milioane) si pe locul 14, in valuta (801 milioane) cu precizarea ca in ambele topuri primul loc este ocupat de municipiul Bucuresti. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Incendiu la acoperișul unei anexe a stadionului din Siret

Sâmbătă seara, în jurul orei 20.30, un incendiu a izbucnit la acoperișul unei anexe din …

One comment

  1. Dezonoranti sunt reprezentantii acestui judet care nu creeaza niciun loc de munca.Despre somerii tarii din SV nu se prea vorbeste.
    Aici doar economia subterana vorbeste,lux exista masini scumpe,terase pline dar banii curati lipsesc.