Sunday , May 12 2024

Spitalul Județean va fi mâine evaluat pentru a obține recertificarea ISO

Procesul de recertificare ISO va consta în mai multe etape de auditare efectuate de un organism de certificare ISO independent, cu scopul evaluării conformității unității spitalicești cu cerințele standardelor Sistemelor de Management. Cea mai mare unitate spitalicească din județ a fost evaluată în urmă cu cinci ani cu nivelul de competență II A. Spitalul Județean este acum reevaluat în vederea păstrării acestui calificativ 

Spitalul_Judetean_de_Urgenta_Sfantul_Ioan_cel_Nou_din_Suceava

Intreg personalul care-și desfășoară activitatea în cadrul Spitalului Județean Su­ceava a intrat în febra pregătirilor deoarece în cursul zilei de mâine vor avea loc primele verificări în vederea recertificării ISO. Procesul de recertificare ISO va consta în mai multe etape de auditare efectuate de către un organism de certificare ISO independent, cu scopul evaluării conformității unității spita­licești cu cerințele standardelor Sistemelor de Management. Spitalul Județean Suceava va fi, începând de mâine, reevaluat de către Comisia Națională de Acreditare, în vederea reacreditării. Pentru a fi evitate tot felul de probleme, conducerea Spitalului Județean a angajat o firmă de consultanță care i-a consiliat în ultima perioadă pe șefii de secții, prin departamentul nou înființat la spitalul sucevean, și anume cel al Managementului Calității. “Au avut loc ședințe regulate cu reprezentanții acestei firme, de două ori pe săptămână”, am aflat de la medicul Mihai Ardeleanu, purtător de cuvânt în cadrul Spitalului Județean Suceava.

Comisia Națională de Acreditare a Spitalelor este organ colegial de conducere și este format din șapte membri, reprezentanți ai Administrației Prezidențiale, Guvernului, Academiei Române, Colegiului Medicilor din România, Ordinului Asistenților Medicali și Moașelor din România. Obținerea acestei reacreditări a devenit principalul țel al conducerii spitalului sucevean pentru acest an. “Deoarece Spitalul Județean este clasificat la nivelul cel mai înalt de competență în rândul spitalelor județene, a crescut tariful pe caz rezolvat de la 1.444 de lei la 1.600 de lei. Acreditarea este un sistem de apreciere din exterior care are trei mari obiective, și anume să ofere siguranță pacienților în legătură cu serviciile acreditate, să ofere informații corecte despre performanța serviciului acreditat și să conțină un proces care să stimuleze și să motiveze activitatea îndreptată spre satisfacția pacientului. Scopul acreditării este îmbunătățirea continuă a calității serviciilor medicale spitalicești. S-a ajuns la performanța clasificării și acreditării Spitalului Ju­dețean la un asemenea nivel printr-o bună strategie în managementul activității de investiții”, a explicat economistul Vasile Rîmbu, ma­­nagerul Spitalului Județean Su­cea­va. Acreditarea spitalelor este obligatorie, întrucât spitalele care nu solicită demararea procedurii de acreditare nu vor mai primi fonduri de la buget. Nu este o procedură simplă și costă mulți bani. Având în vedere că nivelul taxei de acreditare și al taxei de reevaluare este de 240 lei/pat, valabil pentru cinci ani, cât durează un ciclu de acreditare conform legii, acreditarea unui spital de talia celui sucevean, care are peste 1200 de paturi, ar ajunge până la circa 100.000 de euro.

Spitalul Județean de Urgență “Sfântul Ioan cel Nou” Suceava este cea mai importantă unitate sanitară din județ, care acoperă majoritatea patologiilor deservite la nivel național de spitalele județene. In colaborare cu ISU, spitalul este implicat în coordonarea și organizarea asistenței medicale din zonă. Serviciile medicale sunt oferite în 23 de secții și cinci compartimente distincte. Furnizarea serviciilor medicale se asigură în regim continuu, în acest sens fiind organizate 23 linii de gardă în specialități medicale diferite, și anume două pentru chirurgie ge­nerală, două ATI, două pentru secția de Obstetrică Ginecologie, trei pentru Unitatea de Primiri Urgențe și SMURD și câte o linie pentru Pediatrie, Medicină Internă, Boli Infecțioase, Urologie și Chirurgie Infantilă, Ortopedie, Neonatologie, Psihiatrie, Cardiologie, Neurologie, Radiologie și Imagistică medicală, ORL, Neurochirurgie, CT și Sto­ma­­tologie urgențe. Toate secțiile, compartimentele și serviciile dispun de aparatură medicală performantă ce permite un diagnostic prompt, de certitudine și o atitudine terapeutică corectă. In secțiile, compartimentele și serviciile spitalului își desfășoară activitatea 193 de medici, 21 de persoane reprezentând personalul superior sanitar, 620 – personal sanitar mediu, 320 – personal auxiliar sanitar, 57 personal TESA și 77 de muncitori.

Spitalul Județean Suceava a fost selectat în lotul-pilot al spitalelor care vor testa instrumentele de evaluare a standardelor de acreditare a spitalelor, în cadrul celei de-a doua ediții de acreditare. Programul-pilot este coordonat de Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate. ­Acre­­ditarea este valabilă pentru o perioadă de cinci ani, fiind o condiție obligatorie pentru ca spitalele să intre în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.

Auditul de recertificare ISO se efec­tuează la finalizarea unui ciclu de certificare ISO și are loc la data expirării certificatului anterior, cu scopul emiterii unui alt certificat ISO. Organizația Internațională pentru Standardizare (ISO) a lansat de-a lungul timpului mai multe standarde pe care spitalele le urmează pentru a-și menține ni­ve­luri ridicate ale calității și ale siguranței. Aceste standarde acoperă subiecte ca mă­nușile chirurgicale, mănușile medicale și chiar roțile folosite la paturile de spital. Toate standardele ISO pentru spitale sunt actualizate în mod regulat și reprezintă punctul culminant în ceea ce privește performanța și siguranța în serviciul pacienților, al familiilor acestora și al profesioniștilor din domeniul îngrijirii sănătății. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Șapte noi săli de clasă pentru elevii LPS, prin mansardarea clădirii principale. În ultimii ani a crescut considerabil numărul candidaților pentru admiterea la liceu

Creșterea efectivelor de elevi din ultimii ani impune crearea de noi spații de învățământ sau …