Tuesday , January 31 2023

Spitalul Județean Suceava va organiza un simpozion internațional pe tema piciorului diabetic

Evenimentul se va desfășura în perioada 4-5 aprilie u vor participa medici din țară, din Ucraina și din Republica Moldova. Spitalul sucevean și-a mărit echipa de radiologi, medicii Emanuel Gavriliuc și Cătălin Lulciuc participând și ei la simpozion 

Spitalul Județean Suceava va organiza săptămâna viitoare, în intervalul 4-5 aprilie, un simpozion internațional pe tema piciorului diabetic și a trata­­mentului minim invaziv al acestuia. Acest eveniment este organizat cu sprijinul Asociației de Podiatrie în parteneriat cu Societatea de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională din România. Sunt invitați participanți din țară și străinătate, personalități medicale, profesori și doctori care formează echipa multidisciplinară de tratament al picio­rului diabetic. Rezultatele clare ale tratamentului minim invaziv au determinat reducerea cu până la 50% a amputațiilor la nivelul Spitalului de Urgență Județean Suceava. Prin intermediul workshopului organizat la Suceava, săptămâna viitoare, participanții vor aprofunda cunoașterea metodelor de tratament minim invaziv, folosind proceduri de radiologie intervențională în boala arterială periferică la persoanele cu diabet. Persoanele care suferă de diabet zaharat dezvoltă frec­vent probleme ale membrelor inferioare, provocate de leziunile vaselor de sânge și de cele ale nervilor. Acestea au consecințe grave precum ulcerațiile, infec­țiile și, dacă nu sunt abordate medical în timp util și evoluează, se poate ajunge chiar la amputații. Prevenția și depistarea precoce a complicațiilor asociate diabetului pot să scadă considerabil șansele apariției unor urmări devastatoare. Su­cea­va a devenit astfel un oraș pilot în ceea ce privește situația piciorului diabetic în România, în unitatea spitali­cească suceveană existând o echipă multi­disciplinară pentru managementul persoanei cu diabet, echipă completată prin noile “achiziții”, medicii Emanuel Gavriliuc și Cătălin Lulciuc. Cei doi au fost prezentați în cadrul unei conferințe de presă de către medicul radiolog Mihai Crețeanu Jr., șeful Compartimentului de angiografie din cadrul Spitalului Jude­țean de Urgență Suceava. Acesta este supraspecializat în neuroradiologie intervențională, urmând ca cei doi medici radiologi nou-veniți să se supraspecia­lizeze pe partea neurointervențională, fiind cazul medicului Emanuel ­Gavri­liuc, în timp ce medicul Cătălin Lulciuc se va supraspecializa pe onco-inter­ven­țional vascular și non-vascular.

“Toți suntem cu normă întreagă la Spitalul Județean Suceava și astfel Centrul de Excelență de cercetări angiografice al Academiei de Ştiințe ­Me­dicale, care funcționează în acest spital de trei ani de zile, are echipă completă. În aceste condiții, programul de Accident Vascular Cerebral ischemic acut va funcționa non-stop la SJU Suceava. Ne propunem să organizăm programul de stroke, de AVC ischemic acut, care să funcționeze full-time la Suceava”, a explicat medicul Mihai Crețeanu.

În cadrul simpozionului de săptămâna viitoare se va discuta și problema subfinan­țării Programului Național de radio­lo­gie intervențională, șeful Co­mpar­timentului de angiografie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Suceava menționând că Spitalul Ju­de­țean suportă costuri de aproximativ 100.000 de euro pe an pentru tratarea piciorului diabetic, iar finanțările primite sunt de aproximativ 1.000 de euro pe an. (Cristina RUŞTI)

 

Vezi si

Un tânăr de 18 ani din Bunești, prins de jandarmii din Fălticeni după ce a lovit un bărbat cu o bâtă

În data de 30 ianuarie a.c., pe timpul executării serviciului de patrulare, jandarmii din municipiul …

One comment

  1. Este bine ca au loc asemenea evenimente, dar prea multa reclama pt Creteanu cel mic!