Thursday , May 2 2024

Spitalul Județean a fost reacreditat în categoria a II-a

Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) a anunțat ieri că Spitalul Județean Suceava a fost reîncadrat în categoria a II-a (acreditat cu recomandări), după ce au fost remediate neconformitățile constatate în timpul verificărilor din anul 2017. ANMCS precizează că Spitalul Județean de Urgență “Sf. Ioan cel Nou” Suceava a înregistrat progrese la planul de audit clinic și aplicarea acestuia pentru evaluarea eficacității și eficienței protocoalelor și diagnosticelor. “Ne bucură reconfirmarea acreditării, chiar dacă a venit mai târziu decât ne-am așteptat”, a precizat economistul Vasile Rîmbu, managerul Spitalului Județean Suceava

Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate a anunțat ieri că Spitalul Județean Suceava a fost reîncadrat în categoria a II-a de acreditare, după ce au fost remediate neconformitățile constate în timpul verificărilor din anul 2017. După cum a informat ANMCS, au fost reacreditate patru unități spitalicești, două de stat și două private. Pe lângă spitalul sucevean, mai este vorba despre Centrul Medical de Evaluare, Terapie, Educație Medicală Specifică și Recuperare pentru Copii și Tineri “Cristian Şerban” din județul Timiș, Societatea Euromedica Hospital SA Baia Mare din județul Maramureș și Societatea Top Med Bunavestire SRL Craiova, din județul Dolj, care, inițial, erau încadrate în categoria a V-a, după progresele înregistrate, au primit dreptul de a intra în categoria a II-a – adică acreditat cu recomandări. Acest lucru a fost posibil după ce standardele de acreditare sub 51% au fost îndeplinite, arată ANMCS, care precizează că Spitalul Județean de Urgență “Sf. Ioan cel Nou” Suceava a înregistrat progrese la planul de audit clinic și aplicarea acestuia pentru evaluarea eficacității și eficienței protocoalelor și diagnosticelor. “Ne bucură reconfirmarea acreditării, chiar dacă a venit mai târziu decât ne-am așteptat. Facem toate eforturile pentru a fi bine, atât pentru pacienți, aparținători și personal medical, dar fiecare în parte trebuie să înțeleagă că schimbarea vine de la fiecare în parte, toți trebuie să contribuim pentru ca lucrurile să meargă în direcția corectă. Ştim că sunt și unele nemulțimiri, dar cum am spus, totul e în schimbare și sperăm să se remedieze totul încât pacienții să beneficieze de cele mai bune îngrijiri și condiții”, a declarat, aseară, economistul Vasile Rîmbu (foto), managerul Spitalului Județean Suceava.

În toată țara, 20 de unități sanitare sunt încadrate în categoria a II-a. Acreditarea unităților sanitare este procesul de validare a conformității caracteristicilor serviciilor de sănătate furnizate de unitățile sanitare din România cu standarde de acreditare adoptate de către ANMCS în condițiile legii. Unitățile sanitare sunt clasate pe categorii de acreditare pentru a conferi încredere în competența tehnico- profesională și organizatorică a acestora. Acreditarea este un proces de evaluare externă, imparțial și independent, realizat de persoane special pregătite pentru acest demers. Scopul acreditării este acela de a asigura condiții de siguranță pacientului, personalului și mediului. Serviciile de sănătate oferite trebuie să răspundă nevoilor colectivităților deservite. De asemenea, preluarea pacienților de către unitățile sanitare trebuie să se facă în limita competențelor și a resurselor acestora, menționează ANMCS.

Conform Ordinului ANMCS 10/18 ianuarie, categoriile de acreditare sunt: Categoria I – acreditat; Categoria II – acreditat cu recomandări; Categoria III – acreditat cu rezerve; Categoria IV – acreditat cu încredere redusă; Categoria V – decizie de prelungire a procesului de acreditare, iar Categoria VI – neacreditat.

S-a ajuns în situația necesității reacreditării spitalului sucevean, deoarece în urma ultimelor evaluări, unitatea spitalicească din Suceava a fost încadrată  în categoria a V-a, având un nivel de competență limitat, cu un punctaj de 86,96 de puncte. Lista spitalelor evaluate în cursul anului 2017 și încadrate în categorii de acreditare a fost publicată, în baza Ordinului președintelui ANMCS nr. 217/2018, în Monitorul Oficial, pe data de 17 septembrie 2018. “Categoria a V-a reprezintă într-un fel o prelungire. Spitalul are șase luni la dispoziție să se reînscrie în procedura de acreditare și cel mult 12 luni până la o nouă reevaluare”, a explicat la acea dată, pentru cotidianul Obiectiv, Constantin Poiană, evaluator de Servicii în Sănătate în cadrul Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate.

Evaluarea de acum șapte ani plasase Spitalul Județean Suceava la nivelul de competență II A. Pentru a nu pierde banii de la CAS, spitalul a trebuit să-și remedieze chestiunile neconforme semnalate în Raportul de acreditare. (Cristina RUŞTI)

 

Vezi si

Lucian Harșovschi: Serviciul de închiriere a trotinetelor electrice și-a reluat activitatea

Începând cu data de 1 mai, serviciul de închiriere a trotinetelor electrice al Primăriei Municipiului …