Monday , February 6 2023

Slujbe de pomenire a foștilor primari ai Sucevei și dezvelirea bustului celui mai longeviv edil sucevean vor fi oficiate sâmbătă

Bustul primului primar al municipiului Suceava, Franz Cavaler Des Loges, instalat în fața Primăriei din Areni va fi dezvelit sâmbătă, 27 noiembrie, la ora 12.00. După cum a anunțat și a explicat primarul Ion Lungu în conferința de presă de miercuri, 24 noiembrie, dezvelirea bustului respectiv are loc în cinstea Zilei Bucovinei, care este însă celebrată la data de 28 noiembrie ca amintire a hotărârii Consiliului Național de unire a vechii provincii românești Bucovina cu Regatul României.

Întrucât Franz Cavaler Des Loges este cel mai longeviv primar al Sucevei, fiind în exercițiu în perioada 1891-1914, decizia de a face un bust în memoria acestuia și de a-l amplasa într-o zonă cu mare vizibilitate pentru Suceava a fost o preocupare de mai mulți ani a autorităților locale sucevene. Anul acesta au fost alocate fonduri și au fost realizate lucrările pentru bust și soclu, dar și amenjarea zonei de la intrarea în Primărie, treptele nefiind reabilitate prin proiectul cu finanțare europeană de izolare termică a clădirii.

Alegerea dezveliri bustului pe data de 27 noiembrie coincide și cu data fixată pentru oficierea unei slujbe de pomenire a celor care au fost la conducerea orașului Suceava de peste un secol încoace. „Franz Cavaler Des Loges este primarul care a transformat Suceava din târg în oraș: a făcut multe lucrări de modernizare precum iluminatul public, apă, linie ferată (de la gară la Ițcani până în oraș, aproape de zona unde se află actuala Policlinică Areni). În semn de respect vom dezveli bustul din fața Primăriei în memoria lui Franz Cavaler Des Loges. Va fi și o slujbă de pomenire a tuturor primarilor de la 1914 până în prezent până la Constantin Sofroni și Filaret Poenaru cei care nu mai sunt”, a spus Ion Lungu. (D.P.)

Vezi si

Circulație în condiții de iarnă, fără probleme deosebite, pe drumurile naționale din județ. Recomandări ale polițiștilor pentru șoferi

Prefectura Suceava a informat, duminică dimineață, că Secția Drumuri Naționale Suceava a acționat cu utilajele …