Tuesday , January 31 2023

Semnal de alarmă privind necesitatea autostrăzilor în Moldova, tras de Gheorghe Flutur la Summit-ul Partidului Popular European

“Vreau să ajungă mai multă Europă și la noi. Fie pe calea aerului, fie pe autostrăzi, fie pe căi ferate. Avem nevoie de mai multă Europă. Să știți că am investit mult.  Dar dacă investitorii ajung mai greu la tine este un handicap uriaș. Şi îmi pare rău să vorbesc așa de la această tribună, dar vin dintr-o regiune care are doar 39% din media PIB-ului european. Deci o regiune modestă, săracă și cu zero kilometri de autostradă”,  le-a spus  Gheorghe Flutur celor  peste 4.000 de aleși locali din România și dinUE prezenți la sfârșitul săptămânii trecute la București, la Summit-ului Partidului Popular European

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur,  a susținut la Summit-ul Partidului Popular European de la București, în calitatea sa de președinte al Ligii Aleșilor Locali din PNL și, totodată, lider al liberalilor suceveni, necesitatea construirii de autostrăzi în regiunea Moldovei. „Am un mesaj către prietenii mei care candidează pentru Parlamentul European. Eu m-am angajat la munca de jos, în rândul aleșilor locali ca președinte al unui consiliu județean din nordul țării. Vreau să ajungă mai multă Europă și la noi. Fie pe calea aerului, fie pe autostrăzi, fie pe căi ferate. Avem nevoie de mai multă Europă. Să știți că am investit mult. Şi în sănătate, în învățământ, în turism și în clustere pe agricultură. Dar dacă investitorii ajung mai greu la tine este un handicap uriaș. Şi îmi pare rău să vorbesc așa de la această tribună, dar vin dintr-o regiune care are doar 39% din media PIB-ului european. Deci o regiune modestă, săracă și cu zero kilometri de autostradă”, a declarat Gheorghe Flutur.

În discursul său de la summit-ul liderilor locali și regionali ai Partidului Popular European, găzduit de Partidul Național Liberal, Gheorghe Flutur a vorbit despre importanța dezvoltării infrastructurii rutiere în cea mai săracă regiune din Uniunea Europeană, precum și despre cum consideră el că ar trebui să fie făcută viitoarea politică de alocare a resurselor la nivel european.

Desigur că nu au lipsit nici referiri la marele eveniment care a avut loc în cursul zilei de vineri, 15 martie, când a fost inaugurat primul metru de autostradă din județul Suceava și din Moldova, însă acesta a fost un protest față de Guvernul țării, „un guvern care nu vrea să audă”. „Dacă la nivel național nu se va înțelege că trebuie deschisă această zonă a țării, atunci se va accentua migrația forței de muncă. E o zonă în care aproape un milion de oameni sunt plecați afară la muncă iar familiile sunt despărțite. Sunt zone unde se nasc mai mulți copii de-ai noștri în Italia sau în Spania decât acasă. Este un negativ din punct de vedere demografic și atunci e necesară dezvoltarea acestui tip de infrastructură, a autostrăzilor. Şi am discutat cu domnul Manfred Weber, de dimineață, ce pârghii ar putea exista să convingem să determinăm un Guvern național să facă astfel de investiții în infrastructură, să lege zonele sărace de celelalte părți ale țării. și trebuie să găsim”, a mai spus Gheorghe Flutur. Potrivit acestuia, Comisia Europeană trebuie să adopte politici strategice pentru dezvoltarea zonei până la granița de est a Uniunii Europene. Altfel, diferența dintre noi și celelalte regiuni este de 50-60% în minus și ăsta nu e un lucru bun. „Chiar dacă facem absorbție de fonduri, dacă nu ai o legătură cu o autostradă nu este în regulă. Aici trebuie să fie bătălia noastră, respectiv cum pot fi convinse autoritățile naționale și ce pârghii pot fi găsite la Bruxelles pentru a se ține cont de inițiativele de jos în sus. Până acum s-a mers pe inițiativele de sus în jos. Unde sunt banii alocați s-au depus proiecte. La inițiativele de jos în sus să fie finanțate proiectele depuse. Cred că PPE trebuie să aibă un cuvânt mai mare de spus în viitoarea politică de alocare a resurselor”, a mai spus președintele CJ Suceava.

Potrivit unui comunicat transmis în acest sens, Gheorghe Flutur a fost principalul organizator al Summit-ului Partidului Popular European, eveniment la care a participat candidatul PPE pentru funcția de președinte al Comisiei Europene, Manfred Weber și secretarul general al PPE, Antonio Lopez alături de circa 4.000 de aleși locali din România și din țările Uniunii Europene. (D.P.)

 

Vezi si

Februarie începe cu o oprire de apă la Rădăuți

În data de 1 februarie începând cu ora 08.00 în zona Şcolii gimnaziale „Ion Pintilie” …

2 comments

  1. Si cand mintea ca ne face intr-un an centura daca-l alegem? Se numeste FATARNICIE!

  2. Ba’ da cand erai la putere cu Base’ de ce nu ai tras un semnal de alarma? Sau era OK cand, in frunte cu marinelu, spuneati ca Romania nu are nevoie de autostrazi si nici de flota!!!!