Wednesday , December 7 2022

Ionut Vartic, inspector sef la Direcţia Antifraudă Suceava, reţinut de DNA pentru că anunţa când se făceau controale

catuse

Ionuţ Vartic, inspector sef  la  Direcţia Antifraudă Suceava, şi un om de afaceri au fost reţinuţi de DNA pentru folosire de informaţii nedestinate publicităţii şi complicitate la această infracţiune, inspectorul antifraudă fiind suspectat că-l anunţa pe omul de afaceri despre controalele la firmele sale.

Potrivit unui comunicat al DNA – Secţia de combatere a corupţiei, procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a lui Ionuţ Daniel Vartic,  inspector sef la Direcţia Regionale Antifraudă Fiscală (DRAF) Suceava, pentru trei infracţiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, şi a omului de afaceri Corneliu Ciuchea, asociat şi administrator al unei societăţi comerciale, pentru complicitate la aceeaşi infracţiune.
Potrivit procurorilor anticorupţie, în 15 mai 2014, Ionuţ Vartic i-a furnizat omului de afaceri date confidenţiale privind un control inopinat pe care inspectorii DRAF Suceava urmau să îl facă la un complex comercial din zona industrială a municipiului Suceava. Divulgarea a avut drept scop asigurarea protecţiei unei societăţi comerciale deţinută de Corneliu Ciuchea, care avea două puncte de lucru în complexul respectiv.
DNA mai susţine că inspectorul sef de  la Direcţia Antifraudă Suceava a transmis în 17 iunie 2014 omului de afaceri Corneliu Ciuchea informaţii confidenţiale privind controalele pe care echipele de inspectori ale DRAF Suceava urmau să le facă în Fălticeni, iar ulterior Ciuchea a contactat un om de afaceri din Fălticeni pe care l-a avertizat cu privire la iminenţa descinderii inspectorilor fiscali. În continuare, persoana respectivă a transmis informaţiile altor agenţi economici, parteneri de afaceri.
În contextul în care una dintre echipe a făcut un control la un punct de lucru al firmei omului de afaceri din Fălticeni, fiind descoperite plusuri în gestiune faţă de înregistrările casei de marcat, inspectorii intenţionând să dea o amendă de 8.000 de lei, bărbatul respectiv l-a contactat pe Ciuchea căruia i-a solicitat sprijinul, temându-se de eventualitatea unui control la un depozit en-gross din Fălticeni şi de posibilitatea închiderii temporare a activităţii firmei.
“Din actele de la dosar a rezultat că inspectorii Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală Suceava s-au limitat la aplicarea contravenţiei de 8.000 lei, fără să închidă activitatea şi fără să extindă controlul la celelalte puncte de lucru ale firmei”, arată procurorii.
În ordonanţa de reţinere se mai menţioneză că în 5 decembrie 2014, în baza unui ordin al preşedintelui Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală şi sub coordonarea unei echipe din cadrul acestei instituţii, inspectorii DRAF Suceava au făcut controale la diverse societăţi comerciale din judeţul Suceava, iar înainte de deplasarea echipelor de inspectori pe teren, Ionuţ Vartic, în virtutea funcţiei deţinute, a fost informat cu privire la efectuarea controalelor, aflând la scurt timp şi firmele care erau vizate de verificări.
“În vederea anunţării reprezentanţilor unor societăţi comerciale protejate cu privire la iminenta desfăşurare a controalelor, Vartic Ionuţ Daniel i-a comunicat informaţia lui Ciuchea Corneliu, care, la rândul său, a transmis-o altor persoane. Datorită relaţiilor apropiate cu Corneliu Ciuchea, Ionuţ Daniel Vartic l-a prevenit pe primul menţionat cu privire la efectuarea controalelor încă dinainte de a lua cunoştinţă de tematica şi societăţile comerciale vizate, în aşa fel încât acesta să îşi poată lua măsurile necesare evitării constatării unor eventuale nereguli de către organele de control”, susţin procurorii anticorupţie.
Cei doi urmează să fie prezentaţi, vineri, Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă.
Cornel Ciuchea este administrator al firmei Valea Obcinilor din Suceava.

Vezi si

AirConnect iar spune că va zbura vara viitoare de la Suceava la Constanța

AirConnect va zbura vara viitoare de la Constanța la Suceava, Timișoara, Oradea și Cluj-Napoca, a …

One comment

  1. doamna vartic de la registrul comertului – demisia de onoare. ca altfel se afla ca cei care nu isi tineau contabilitatea firmelor la dvs. erau calcati in picioare de sotul de la antifrauda. DNA – se aude ????