Wednesday , May 15 2024

Scolile şi grădiniţele din Suceava, încălzite în aceste zile tot “pe probe”

Primarul Ion Lungu a spus că 70% din punctele termice din oraş au intrat “pe probe”, până pe 15 octombrie, când activitatea de furnizare a agentului  termic va fi preluată oficial de Thermonet de la falimentara Termica  

 lungu comandament [800x600]


Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu a declarat ieri că în aceste zile principala problemă pe care o are de gestionat administraţia locală este asigurarea căldurii şi apei calde pentru sucevenii racordaţi la sistemul public de furnizare a agentului termic, rămas, precum am arătat în urmă cu o zi, fără stăpân. Problema cea mai importantă o constituie asigurarea căldurii în unităţile de învăţământ – grădiniţe, şcoli sau licee din municipiul reşedinţă de judeţ unde activitatea şcolară nu se poate desfăşura în regulă fără un minim de confort termic.
“Principala problemă este să asigurăm căldura şi apa caldă a sucevenilor în această perioadă. Incepând de ieri,(duminică, 11 octombrie 2015, n.r.) în peste 70% din punctele termice şi instalaţiile din oraş se fac probe de încălzire. Am cerut celor de la Termica să urgenteze aceste probe, în special în incinta unităţilor de învăţământ, a învăţământului preşcolar, în mod deosebit, acolo unde sunt copii mici. Mai sunt cazuri încă la blocuri unde nu se doreşte a se furniza căldură, se ţin închise gigacalometrele de pe casa scării. Vom face probe în această săptămână pentru ca pe data de 15 octombrie să intrăm oficial cu furnizarea de căldură în municipiul Suceava”, a declarat Ion Lungu.
Declaraţia primarului municipiului Suceava deschide o altă provocare, pentru zilele următoare asupra sucevenilor racordaţi la sistemul public de termoficare. Mulţi proprietari refuză pur şi simplu să deschidă repartitoarele de cost – cum au fost denumite, pentru simplul motiv că odată acestea devenite funcţionale, prin afişajele niciodată înţelese de către consumatori, le atrag surprize dintre cele mai neplăcute pe parcursul sezonului rece. Mii de suceveni s-au plâns, de-a lungul anilor că aceste repartitoare de căldură, cum erau denumite iniţial, nu au nicio legătură cu căldura din apartamente ci doar cu costurile ce trebuie achitate la asociaţie. Cei care le-au ţinut închise ori le-au dereglat în folosul lor, au plătit mai puţin la întreţinere în vreme ce consumatorii cinstiţi au ajuns uneori să ducă şi un salariu întreg la asociaţie într-o lună pentru un serviciu neexistent.
Până pe 15 octombrie, cum am arătat deja într-un articol publicat anterior, Termica merge pe probe, oferind căldură aproape “la negru” în apartamentele, în firmele şi în instituţiile publice, inclusiv cele de învăţământ din municipiul Suceava. Asta în condiţiile în care, la sfârşitul lunii trecute, magistraţii Curţii de Apel Suceava care au judecat unul dintre termenele dosarului de faliment al SC Termica SA, nu au acceptat ca această firmă falimentară să continue activitatea de termoficare până la preluarea acesteia de către SC Thermonet SA – societatea care se va ocupa de furnizarea şi distribuţia agentului termic în oraş, mai precis, până pe data de 15 octombrie a.c.. Au mai rămas trei zile, sucevenii pot, după caz, să beneficieze în acest interval de “probele” muribundei Termica, să rămână cu repartitoarele închise dar şi să pună pe ei, vorba regretatului de unii Ceauşescu “o haină în plus”.(I.G.N., N.R.)

Vezi si

Premiul al III-lea la Concursul Internațional de Dramaturgie ”Matei Vișniec”, obținut de un elev de la Colegiul Național ”Eudoxiu Hurmuzachi”

Concursul Internațional de Dramaturgie ”Matei Vișniec”, organizat de Teatrul Municipal ”Matei Vișniec” Suceava, Societatea Scriitorilor …

One comment

  1. pana in toamna asta cresa de copii avea incalzire pe gaz metan, cu centrala proprie. Acum cateva saptamani cineva a luat centrala si cresa a ramas cu incalzirea (a se citi FRIGUL) de la reteaua orasului !!! DE CE ???