Monday , April 29 2024

Școlile din județul Suceava, apreciate pentru performanța în educația pentru mediu

”Palmaresul obținut de județul Suceava în cadrul programelor de educație pentru mediu este unul de excepție și nu poate fi comparat cu rezultatele niciunui alt județ. Sub coordonarea prof. Tatiana Vîntur, performanțele acestor școli au fost remarcabile: Suceava – județul cu cea mai activă participare (numeric), dar mai ales evidențiindu-se prin calitatea activităților – așa cum reiese din rapoartele anuale pe care le primim. În fiecare an am apreciat cu un Premiu de excelență activitatea unor școli din județul Suceava, în total 20 unități, în perioada 2012-2022”, a precizat prof. dr. Cornelia Dincă, reprezentantul celor două organizații care dezvoltă proiecte de mediu în școlile din România, în scrisoarea de apreciere adresată IȘJ Suceava și coordonatoarei acestor proiecte, prof. Tatiana Vîntur, inspector de specialitate educație permanentă.

Reprezentantul în România al celei mai mari organizații care dezvoltă programe educaționale de protejare a mediului în 81 de țări – Foundation for Environmental Education (FEE) – și al unui program mondial de anvergură implementat în România de 23 de ani, Programul Internațional Eco-Schools, care se derulează în 78 de state ale lumii, a apreciat realizările unităților școlare din județul Suceava în educația pentru mediu ca fiind de top, la nivel național.

O scrisoare de mulțumire și apreciere pentru performanțele în educația pentru mediu a fost adresată Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Suceava și coordonatoarei acestor proiecte, prof. Tatiana Vîntur, inspector de specialitate educație permanentă.

”Palmaresul obținut de județul Suceava în cadrul programelor de educație pentru mediu este unul de excepție și nu poate fi comparat cu rezultatele niciunui alt județ. Sub coordonarea prof. Tatiana Vîntur, performanțele acestor școli au fost remarcabile: Suceava – județul cu cea mai activă participare (numeric), dar mai ales evidențiindu-se prin calitatea activităților – așa cum reiese din rapoartele anuale pe care le primim; Numeroase premii obținute la nivel național (în toate proiectele, programele noastre) și internațional (în cadrul Programului YRE și al Campaniei Litter Less), echipe de elevi și profesori selectați pentru a participa la întâlniri internaționale (în Danemarca, Cipru, Cehia etc., în anii 2016, 2017, 2018). În fiecare an am apreciat cu un Premiu de excelență activitatea unor școli din județul Suceava, în total 20 unități, în perioada 2012-2022. Mulțumesc IȘJ Suceava pentru modalitatea în care gestionează activitățile educative propuse copiilor și tinerilor din toate unitățile școlare și continuitatea acestui tip de educație, atât de importantă pentru educabili”, a precizat în scrisoarea de apreciere prof. dr. Cornelia Dincă, președinte Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie, reprezentantul celor două organizații care dezvoltă proiecte de mediu în școli.

Un număr de circa 70 de unități școlare au derulat în ultimii ani Programul Internațional Eco-Schools. Acestora li se adaugă alte circa 50 de unități care au implementat alte programe de educație pentru mediu gestionate de organizație la nivel național – Programul Internațional Learning About Forests (LeAF), Programul Internațional Young Reporters for the Environment (YRE), Campania Internațională Litter Less, Campania Națională Ziua Verde a Eco-Școlilor din România, Programul Național Patrula ECO, Programul Național Eco-Fotografia Anului.

În anul școlar 2021-2022, din județul Suceava au fost înscrise 51 de unități școlare în Programul Mondial Eco-Schools, dintre care 42 dețin Steagul Verde – simbol al dezvoltării durabile și al educației pentru mediu; 49 de unități școlare în Programul Mondial LeAF, cu 107 proiecte; 12 unități școlare în Programul Mondial YRE; 64 de participanți în Campania Națională Ziua Verde a Eco-Școlilor din România.

Printre distincțiile obținute în cadrul Programului Eco-Schools de către unitățile de învățământ din județ se numără acordarea a 13 Steaguri Verzi, 22 trofee ECO-SCHOOLS, trei plachete aniversare ECO-SCHOOLS pentru 170 de elevi apreciați cu Medalia Voluntar în Eco-Schools.

Activitatea inspectoarei Tatiana Vîntur este considerată performantă și benefică pentru întreaga comunitate, dar mai ales pentru copiii și tinerii din unitățile școlare sucevene. (O. NUȚU)

Vezi si

Trei mențiuni pentru elevii suceveni, la Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română

Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română, clasele IX- XII, a fost organizată de Inspectoratul …