Mini-vacanță de vineri până marți, inclusiv, la școlile din Suceava unde se organizează secții de votare

reportersite
24 septembrie 2020, 8:00

secretarasite
Principalul „examen” de trecut în perioada următoare pentru administrația locală suceveană sunt alegerile locale. Opinia este a primarului Ion Lungu, el arătând că principalele atribuții în această organizare aparțin municipalității. În acest sens, el a avut discuții cu directorii de unități de învățământ unde se organizează secții de votare, dar și cu directorii din primărie care sunt implicați în organizarea alegerilor și a solicitat acestora ca, începând de joi după amiază, să permită începerea amenajării secțiilor de votare pentru că vor fi necesare stabilirea de trasee, amenajarea sălilor de așteptare. De asemenea, fiindcă în zilele de luni și marți se vor îndepărta amenajările și se va face dezinfecția sălilor din unitățile școlare, abia miercuri se vor relua cursurile.

În mod normal, toate cheltuielile legate de organizarea alegerilor trebuiesc decontate de Guvern și referindu-se la acest aspect, Ion Lungu a declarat în conferința săptămânală de presă care a avut loc în dimineața zilei de miercuri, 23 septembrie, că speră să le poată recupera și a mai arătat că va putea fi pontat și perso­nalul auxiliar al unităților școlare cu secții de votare dacă va fi necesară suplimentarea persoanelor în vederea realizării cerințelor pentru desfășurarea procesului de votare.

Dezinfecția se va face la intrarea și la ieșirea din secția de votare. Fiindcă în secția de votare nu vor putea intra mai mult de cinci alegători rezultă că nu pot fi mai mult de 20 de persoane în același timp în secția de votare, dacă la cei cinci alegători se adaugă numărul membrilor din biroul secției de votare și a personalului care se ocupă de votare. Edilul a ținut să specifice și faptul că este interzis ca la secția de votare, adulții să vină însoțiți de minori. De asemenea, Ion Lungu a recomandat alegătorilor să vină cu pix de acasă pentru a semna în lista de alegător.

Şcoală exclusiv online, timp de 3 zile, pentru 329 de unități școlare din județul Suceava care sunt secții de votare

În perioada 25-29 septembrie, activitatea didactică în unitățile de învățământ desemnate secții de votare se va desfășura exclusiv online.

Activitatea didactică ce presupune prezența fizică a elevilor și a cadrelor didactice din unitățile de învățământ preuniversitar în care sunt organizate secții de votare se suspendă în perioada 25-29 septembrie. În această perioadă, activitățile didactice se vor realiza exclusiv online, conform metodologiei privind desfășurarea activităților didactice prin intermediul tehnologiei și al internetului, precum și pentru prelucrarea datelor cu caracter personal, aprobată prin OMEC 5545/2020.
”În județul Suceava, 388 de unități de învățământ preuniversitar nu sunt organizate ca secții de votare, din totalul de 717 unități de învățământ cu personalitate juridică și structuri. Acestea își vor desfășura cursurile după scenariul aprobat de comitetul județean pentru situații de urgență”, a informat inspectorul Cezar Anuței, purtătorul de cuvânt al IŞJ Suceava.
Cursurile ”față în față” vor fi reluate în data de 30 septembrie, conform scenariilor aprobate, cu respectarea tuturor condițiilor de siguranță și igienă sa­nitară.
Această decizie a fost aprobată de ministrul educației și cercetării, Mo­nica Anisie, printr-un ordin transmis spre publicare în Monitorul Oficial, în urma Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 46/2020. ­Pro­punerea fost agreată în întâlnirea de lucru de luni, 21septembrie, pe care ministrul educației și cercetării a avut-o cu reprezentanți ai Asociației Comunelor din România, ai Asociației Orașelor din România, ai Asociației Municipiilor din România și ai Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, precizează IŞJ Suceava. (O. N.; D.P.)
secretarasite