Sase ani și șapte luni de închisoare pentru infractorul NIstor-Copilu’, care a făcut accident mortal gonind cu o mașina plină cu țigări de contrabandă

reportersite
14 aprilie 2017, 7:58

Constantin Nistor, zis Copilu’, din Vicovu de Sus, a fost condamnat la șase ani și șapte luni de închisoare după ce a produs un accident la Straja, în urma căruia un bărbat de 44 de ani și-a pierdut viața. Copilu’ gonea la volanul unui autoturism Audi A8 în care transporta aproape 5.000 de pachete de țigări de contrabandă. Individul are un cazier bogat, el comițând de-a lungul timpului tot felul de infracțiuni atât pe teritoriul României, cât și în vestul Europei 

 accident copilu

Curtea de Apel Suceava l-a condamnat definitiv pe Constantin Nistor la șase ani și șapte luni de închisoare pentru comiterea infracțiunilor de ucidere din culpă, punere în circulație pe drumurile publice a unui autovehicul cu număr fals de înmatriculare și părăsirea locului accidentului. Acesta trebuie să achite daune morale în valoare totală de 55.000 de euro.

La data de 20 septembrie 2016, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului Constantin Nistor, zis Copilu’, de 46 de ani, din orașul Vicovu de Sus, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „ucidere din culpă”, „părăsirea locului accidentului”, „punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat” și „contrabandă”.

Anchetatorii au stabilit că la data de 12 iulie 2016, în jurul orei 00.00, Copilu’ a preluat și transportat cu autoturismul Audi A8 înmatriculat în Marea Britanie, căruia însă i-a montat plăcuțe cu numere de înmatriculare irlandeze, cantitatea de 4.845 de pachete de țigări, marca „Marble”, de proveniență extracomunitară, circulând pe DJ 209G din direcția comunei Brodina spre orașul Vicovu de Sus, iar în momentul în care a ajuns în zona denumită „Caraula” din comuna Straja a pătruns pe contrasens, intrând în coliziune cu autoturismul Dacia Super Nova, condus de Traian Olexiuc, de 44 de ani, din Ulma, acesta din urmă decedând în urma accidentului. Copilu’ a părăsit locul producerii accidentului fără încuviințarea organelor de poliție.accid copilu 3

Procurorii au reținut faptul că la data de 12 iulie 2016, în jurul orei 00.15, polițiștii din Vicovu de Sus au fost anunțați prin 112 despre faptul că pe DJ 209G, pe raza comunei Straja, în apropierea limitei cu comuna Brodina, mai exact în zona „Caraula”, a avut un loc accident rutier soldat cu decesul unei persoane. Soferul mașinii Dacia Super Nova, Traian Olexiuc, a fost găsit pe locul din stânga față, în urma producerii accidentului acesta suferind leziuni incompatibile cu viața, fiind decedat la momentul sosirii polițiștilor. Conducătorul autoturismului Audi A8 nu a fost găsit la fața locului, acesta părăsind locul producerii accidentului fără a anunța evenimentul rutier și fără a primi încuviințarea organelor de poliție.accid copilu 2

Lângă mașina Audi A8, pe partea carosabilă au fost depistate mai multe pachete și cartușe de țigări marca „Marble”, fără timbru fiscal, de proveniență extracomunitară. In urma verificării interiorului autoturismului Audi A8, pe scaunul stânga față a fost găsit un colet ce conținea pachete de țigări de contrabandă. De asemenea, în portbagajul mașinii erau cinci colete ce conțineau pachete de țigări de contrabandă. In pădurea din apropiere au mai fost depistate trei colete care conțineau pachete de țigări de contrabandă. Polițiștii au inventariat pachetele de țigări găsite la fața locului, stabilindu-se că erau în total 4.845 de pachete de țigări marca „Marble”, fără timbru fiscal, de proveniență extracomunitară, care din modul în care erau dispuse rezultă că au fost transportate de către șoferul autoturismului Audi A8 și că se aflau în mașină în momentul producerii accidentului.

De asemenea, s-a stabilit că locul producerii accidentului este situat pe DJ 209 D, pe raza comunei Straja, în apropierea limitei cu comuna Brodina, mai exact în zona „Caraula”, accidentul având loc într-o curbă la dreapta pe sensul de deplasare Brodina – Straja, autoturismul Audi A8 fiind găsit răsturnat pe cupolă pe partea stângă a sensului de deplasare Brodina – Straja, pe partea carosabilă, aproximativ perpendicular pe DJ 209 D, prezentând mai multe avarii, în special în partea din stânga față. Autoturismul Dacia Super Nova se afla pe partea dreaptă a direcției de deplasare Straja – Brodina, în afara părții carosabile, în șanț, având avarii la toate elementele de caroserie, fiind distrus în totalitate, la fața locului nefiind găsite urme de frânare, ceea ce duce la concluzia că mașina Audi A8, circulând cu viteză excesivă, a tăiat curba, pătrunzând pe contrasens.

În acest caz din interiorul mașinii Audi A8 cu volanul pe partea dreaptă, care avea montate plăcuțele cu numere de Irlanda, au fost ridicate și ambalate mai multe urme conținând probe biolo­gice, constând în pete de culoare brun – roșcată cu aspect de sânge, respectiv un fragment de urmă papilară care a fost ridicat cu folie adezivă transpa­rentă scotch pe suport alb.

Soferul autoturismului Audi A8 a fost reținut de polițiștii din Vicovu de Sus în jurul orei 02.00, după circa două ore de la producerea accidentului rutier, prezentându-se de bunăvoie la sediul Poliției Orașului Vicovu de Sus, acesta fiind Constantin Nistor.

Ulterior, în urma cercetărilor, a rezultat faptul că autoturismul Audi A8 figurează ca fiind înmatriculat în Marea Britanie, de unde rezultă faptul că plăcuțele cu numărul de înmatriculare, specifice Irlandei, aplicate pe acesta în momentul producerii accidentului nu îi aparțineau, montarea unor plăcuțe cu numere false de înmatriculare în timpul transportului unor cantități de țigări de contrabandă fiind o practică frecvent uzitată în scopul îngreunării găsirii șoferului în cazul în care acesta ar fi fost interceptat de vreun echipaj de poliție. Aceasta în condițiile în care la nivelul Poliției orașului Vicovu de Sus autoturismul Audi A8 figura în baza de date ca fiind folosit de inculpatul Constantin Nistor și de apropiații acestuia.

Inculpatul Constantin Nistor a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind zero.

Prejudiciul creat prin comiterea infracțiunii de contrabandă constând în contravaloarea accizelor și taxelor vamale neachitate este în valoare de 54.772 de lei, sumă cu care DRAOV Iași s-a constituit parte civilă în procesul penal.

În ceea ce privește circumstanțele personale ale inculpatului, acesta este cunoscut cu antecedente penale, suferind condamnări pentru săvârșirea unor infracțiuni privind traficul de persoane și pentru contrabandă. (Dănuț ZUZEAC)

1 Comentariu pe acest subiect. Spune-ti parerea!

  1. Elena 14/04/2017 la ora 19:00 -

    a condus o masina cu numere false , a depasit cu mult viteza legala , a facut contrabanda cu tigari , a omorit un OM !!! , si primeste doar 6,7 ani , o rusine pentru justitia romana. Spaga cat o fi fost ?