Friday , April 26 2024

Salarii diminuate pentru 76 de profesori suceveni care nu mai pot cumula indemnizația de doctorat cu gradul didactic I

”Cinci județe din țară, printre care și Suceava, au plătit atât indemnizația de doctorat, cât și sporul aferent gradului didactic I, chiar și după apariția ordinului respectiv, pentru că era acea acțiune în instanță și am așteptat să fie clarificată definitiv situația. Luna trecută am fost nevoiți să aplicăm și noi ordinul care interzice cumulul celor două sporuri, după ce Ministerul a venit cu precizări clare în acest sens”, a explicat șeful IŞJ Suceava, inspectorul școlar general Grigore Bocanci. În adresa de clarificare, Ministerul Educației arată că prin acest ordin se realizează o clarificare a drepturilor salariale care înlătură inechitățile de salarizare diferită pentru funcții similare pentru personalul plătit din fonduri publice.

Ordinul nr.3993/2021, care interzice cumulul indemnizației de doctorat cu sporul aferent gradului didactic I, pentru acele cadre didactice care au obținut titlul de doctor înainte de 2017, a fost emis de Ministerul Educației în luna iunie. Totuși, câteva inspectorate școlare din țară, printre care și cel din Suceava, au amânat aplicarea prevederilor ordinului până la soluționarea definitivă în instanță a acțiunii inițiate de sindicaliștii din învățământ. Însă Ministerul Educației a emis, luna trecută, o serie de precizări pentru a clarifica situația, atfel încât cele cinci inspectorate școlare care nu aplicaseră noul ordin au modificat statele de plată ale personalului didactic care se regăsea în această situație.

”Prin emiterea Ordinului nr.3993/2021 s-au avut în vedere argumentele privind legalitatea dispozițiilor art. 14 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017, în conformitate cu Decizia nr. 685 din 31 octombrie 2019, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 153 din 26 februarie 2020, prin care Curtea Constituționala a respins, ca neîntemeiată, excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art. 14 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 sunt constituționale în raport cu criticile formulate. În paragraful 16 din această decizie, Curtea Constituțională a reținut că indemnizația pentru titlul științific de doctor reprezintă un drept salarial suplimentar, care nu aparține sferei drepturilor și libertăților fundamentale. Prin urmare, acordarea acestui drept depinde în exclusivitate de opțiunea legiuitorului. Mai mult, având în vedere că acest drept se acordă din fonduri publice, legiuitorul, raportându-se la resursele financiare disponibile, stabilește condițiile de acordare a indemnizației pentru titlul științific de doctor, iar atunci când aceleași temeiuri o impun, poate dispune suspendarea dreptului sau chiar încetarea acordării acestuia”, se arată în adresa trimisă de Ministerul Educației inspectoratelor școlare.

Drept urmare, 76 de cadre didactice care predau în unități de învățământ din județul Suceava au fost nevoite să opteze pentru unul din cele două sporuri, statele de plată fiind modificate conform ordinului 3993/16.06.2021.

”Cinci județe din țară, printre care și Suceava, au plătit atât indemnizația de doctorat, cât și sporul aferent gradului didactic I, chiar și după apariția ordinului respectiv, pentru că era acea acțiune în instanță și am așteptat să fie clarificată definitiv situația. Luna trecută am fost nevoiți să aplicăm și noi ordinul care interzice cumulul celor două sporuri, după ce Ministerul a venit cu precizări clare în acest sens”, a explicat șeful IŞJ Suceava, inspectorul școlar general Grigore Bocanci (foto).

În adresa de clarificare, Ministerul Educației arată că prin acest ordin se realizează o clarificare a drepturilor salariale care înlătură inechitățile de salarizare diferită pentru funcții similare pentru personalul plătit din fonduri publice, respectiv pentru cei care au obținut prin ordin de ministru gradul didactic I, ca urmare a echivalării titlului științific de doctor anterior datei de 01.07.2017, și cei care și-au echivalat titlul de doctor după data de 01.07.2017.

Sporul de doctorat reprezintă 50% din salariul minim brut pe economie, iar gradul didactic I constă într-un spor de câteva sute de lei, astfel că salariile celor 76 de cadre didactice s-au diminuat considerabil în urma aplicării ordinului respectiv. (Oana NUȚU)

Vezi si

Transport ilegal de lemn, depistat de polițiști la Crucea

Miercuri seara, la ora 19.40, pe drumul forestier Bârnărel, pe raza comunei Crucea, polițiștii au …

One comment

  1. Poate le trece prin minte celor de la minister sa faca si o verificare ANTIPLAGIAT a tutror tezelor care sun IN PLATA si apoi a celorlalte (se folosesc niste incompetenti de titlul de doctor, vezi cazul PONTA)
    S-ar face niste economii importante la buget!