Wednesday , May 15 2024

Recuperatorii nu vor putea obţine de la datornicii la bănci mai mult decât debitul principal

Senatorul sucevean Steliana Miron, iniţiator al proiectului de lege votat ieri în Senat,  spune că “această iniţiativă legislativă nu face altceva decât să înfrâneze puterea de îmbogăţire imediată a firmelor de recuperări creanţe, în spatele cărora sunt fonduri de investiţii străine”  

Steliana Miron poze noi (1) [800x600]

La iniţiativa senatoarei liberale de Suceava Steliana Miron depusă împreună cu alţi colegi parlamentari, Senatul a adoptat ieri un proiect de lege prin care recuperatorii de creanţe cesionate pot obţine de la datornici maximum dublul sumei pentru care au cumpărat creanţele, fără să depăşească valoarea debitului principal. Potrivit proiectului de lege, creanţele cesionate pot fi valorificate până la un prag maxim reprezentând dublul sumei din valoarea de cesiune a creanţei, prevăzută în contract, dar fără a depăşi valoarea debitului principal restant. De asemenea, recuperarea creanţei se poate face şi în rate, în urma negocierii dintre debitor şi creditorul cedent, respectiv cesionarul, se prevede în proiectul de lege adoptat de Senat. “Susţinerea acestei iniţiative înseamnă reducerea, în principal, a vulnerabiliţăţii economice şi sociale a românilor datornici la firmele de recuperări creanţe. Să cumperi o creanţă bancară cu 4-5% din valoarea acesteia şi după aceea, practic, să-i hărţuieşti pe debitori direct sau prin intermediul autorităţilor statului este un şantaj împotriva milioanelor de români datornici”, a spus senatorul liberal Steliana Miron, iniţiatoare a proiectului de lege aprobat ieri în Senatul României.
Pe de altă parte, Guvernul a anunţat că nu susţine proiectul de lege pentru că afectează patrimoniul privat, a spus în plen secretarul de stat Liviu Stancu. “Guvernul nu susţine prezenta iniţiativă din următoarele raţiuni: dreptul de creanţă şi drepturile litigioase, care şi ele fac obiectul acestei iniţiative, sunt bunuri patrimoniale, sunt drepturi patrimoniale care aparţin unui partrimoniu pivat. În momentul în care se limitează posibilitatea de dispoziţie în legătură cu aceste bunuri se afectează în mod logic patrimoniul privat”, a spus Stancu. Proiectul de lege a fost adoptat însă cu 84 de voturi “pentru”, două voturi “împotrivă” şi 11 abţineri. Senatul a fost prima cameră sesizată, iar Camera Deputaţilor este for legislativ decizional.
Senatorul PNL Steliana Miron a declarat ulterior că “această iniţiativă legislativă nu face altceva decât să înfrâneze puterea de îmbogăţire imediată a firmelor de recuperări creanţe, în spatele cărora sunt fonduri de investiţii străine. Este o şansă pentru acei români ce s-au împrumutat de la bănci, care au ajuns în imposibilitate de a-şi achita creditele la bănci, nu din rea credinţă ci din motive obiective şi care au devinit captivi ai acestor recuperatori care se cred legali. Ceea ce este cel mai trist, şi viitorul familiilor acestor oameni care au angajat un împrumut la bănci  pe care nu au mai putut ulterior să îl achite este preluat de recuperatorii de creanţe”, a arătat senatorul Steliana Miron, iniţiatorul acestui proiect de lege care ar deveni funcţional dacă va fi votat în aceeaşi formă şi în Camera Deputaţilor. (O.S.)

Vezi si

Garda Forestieră Suceava a aplicat luna trecută amenzi de 762.500 lei. Fotografiile neconforme la avizele de însoțire a lemnului – 90% din contravenții

În luna aprilie 2024 personalul Gărzii Forestiere Suceava a desfășurat, în principal, atât activități de …

One comment

  1. Doamna senator, ma mut in zona de munte a judetului ca sa va pot vota, daca acest proiect de lege trece si de C. Dep.!
    Felicitari!