Wednesday , December 7 2022

Reacții după gravul incident de securitate petrecut săptămâna trecută, când un  avion suspect de contrabandă a intrat ilegal pe teritoriul României și s-a întors în Ucraina. Scrisoare deschisă adresată ministrului Bode: Ce au păzit autoritățile române?

Obiectiv de Suceava a relatat marți, 10 august, faptul că un avion An-2, suspect de contrabandă,  a intrat ilegal în România în noaptea de vineri spre sâmbătă, fiind depistat de grănicerii ucraineni la întoarcerea în statul vecin sâmbătă dimineață.

În dimineața zilei de 7 august, grănicerii departamentului Porubne din deta­șamentul Cernăuți au înregistrat un zbor ilegal al unei aeronave An-2 peste regiunea Ivano – Frankovsk. De fapt, aeronava a zburat din Ucraina în România și înapoi, după cum a fost raportat acest lucru pe site-ul Serviciului de Stat al Grănicerilor din Ucraina, informația fiind peluată și diseminată ulterior de mai multe publicații din Ucraina.

Conform mai multor surse, în cazul în care avionul a aterizat vineri noaptea pe teritoriul județului Suceava, acest lucru s-ar fi putut petrece la Frătăuți – Măneuți, în apropierea graniței cu Ucraina, în zonă existând chiar și un așa zis aerodrom.

Ucrainenii au ridicat un MiG-29 pentru a forța aterizarea unui avion An-2 al contrabandiștilor, care se întorcea din România

În urma materialului publicat de OBIECTIV, Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei i-a transmis ministrului de Interne, Lucian Bode, o scrisoare deschisă în care îl întreabă care au fost motivele pentru care aeronava nu a putut fi reperată și identificată de sistemul românesc de supraveghere aeriană și de ce polițiștii de frontieră nu au sesizat această trecere ilegală extrem de gravă, având în vedere că România este stat membru NATO și UE?

Scrisoare dechisă domnului Lucian Nicolae BODE, Ministru al Afacerilor Interne

Locuitorii Moldovei vor să știe: cât de sigură este granița de Est a României?

Stimate Domnule Ministru,

Vineri, 6 august 2021, în cursul nopții, a avut loc un eveniment extrem de grav : un avion neidentificat a pătruns pe teritoriul României, venind din Ucraina, și a aterizat în intr-un loc necunoscut, cel mai probabil pe teritoriul județului Suceava.

La întoarcere, avionul Antonov AN-2 a fost interceptat de un MiG-29 al Brigăzii de aviație tactică „Oleksandr Pokryshkin” Sevastopol și forțat să aterizeze la ora 7:30 pe unul dintre aerodromurile din districtul Kosiv (Cosăuți).

Servi­ciului de Stat al Grănicerilor din Ucraina a precizat într-un comunicat că agenți ai Serviciului de Poliție al Frontierei de Stat și militari ai unității speciale DOZOR au reținut 4 persoane.

Cei reținuți sunt suspectați de contrabandă. Infracțiunile au fost raportate la parchet și la structurile regionale de la Cernăuți și Ivano-Frankovsk ale Serviciului de Securitate al Ucrainei.

Aceste fapte au fost aduse la cunoștința publicului român după ce un jurnalist de la ziarul Obiectiv de Suceava a cercetat surse de informații ucrainiene.

Nimic din partea statului român, nici o informare, nici un comunicat, nici o precizare, până la această oră, în condițiile în care suntem o țară membru al UE și NATO, cu angajamente ferme în fața partenerilor noștri de protejare a frontierelor.

Asociația noastră militează pentru interesele de dezvoltare ale regiunii Moldova.

Evenimentul menționat, pe lângă devoalarea unor extrem de grave probleme privind apărarea teritoriul românesc, aduce majore prejudicii de imagine regiunii, afectând potențialul investițional.

Ce investitori străini vor veni într-o zona unde granițele sunt permeabile oricăror infractori – de la traficanți de țigări sau droguri, până la contrabandă de arme de foc?

Regiunea Moldovei, cu granițele sale de est si nord, merită o atenție specială pentru a proiecta imaginea unei Românii sigure si cu frontiere impenetrabile.

Prin urmare, vă solicităm public răspuns la următoarele întrebări:

 1. Care au fost motivele pentru care aeronava nu a putut fi reperată și identificată de sistemul românesc de supraveghere aeriană? Care sunt motivele pentru care polițiștii de frontieră nu au sesizat această trecere ilegală extrem de gravă?
 2. Ati pornit o anchetă a Ministerului de Interne pentru a lămuri intrebările de mai sus? Daca da, cine se ocupă de aceasta – nume și grad – și care este termenul de raportare?
 3. Aveți cunostință de evenimente similare întâmplate în trecut? În anul 2019, un elicopter neidentificat, de fabricație rusească, venit de asemenea din Ucraina, s-a prăbușit in apropiere de localitatea Săpânța, județul Maramureș. Aveți rezultatele anchetei privitoare la acel incident?
 4. Am dori, de asemenea, să știm câte anchete a lansat Ministerul condus de dumneavoastră pe tema grupurilor infracționale transfrontaliere ce folosesc județele Suceava, Botoșani și Iași ca rampă de lansare pentru contrabanda cu mărfuri ilegale destinate spațiului Uniunii Europene, nu doar teritoriului românesc – având în vedere cantitățile de mărfuri traficate – și dacă există o strategie de investiții în infrastructura de ordine publică în această parte a Moldovei.

Având în vedere evenimentul extrem de grav petrecut, cu consecințe majore privind asumările din condiția de țară de graniță a Uniunii Europene și de partener NATO, sunteți obligat să răspundeți public la întrebările de mai sus.

Semnează:

Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei

 

Vezi si

Daniel Cadariu, ministrul Turismului, îi îndeamnă pe români să nu mai meargă la schi în Austria. ”Sunt țări unde condițiile ar putea fi chiar și mai bune”  

Ministrul Turismului, Constantin Daniel Cadariu, a declarat la Digi24 că numărul românilor care merg anual …

One comment

 1. Tocmai ca era un AN 2. Adica multa panza, mult lemn semnatura radar mica
  Ca e avion agricol . Adica cand il vezi te gandesti ca prafuieste niste gandaci de colorado . Si fiind agricol poa zbura si la 30 metri de sol …
  Ca asa reusi sui ala Rust sa aterizeze in Piata Rosie

  Dar daca incerci asa ceva cu un avionmmetaloc mai de doamne ajuta … toiti se vire gandi “ce cauta asta ope aici?”