Saturday , April 27 2024

PSD și USR au blocat sprijinul pentru biserici din bugetul Sucevei

Ședința Consiliului local Suceava din data de 27 aprilie a scos în evidență fragilitatea coaliției de pe plan local. Nu mai puțin de patru consilieri de la PNL au lipsit ieri – Sanda Maria Ardeleanu, Maria Todoreanu, Mihai Flutur și Ovidiu Hrițcu (acesta din urmă, de fapt, și-a pierdut mandatul pe fondul unei recente condamnări cu suspendare) – la care se adaugă și Geniloni Sfeclă de la Pro-România (avusese probleme de sănătate, cel mai probabil) și prin urmare coaliția din jurul primarului Ion Lungu nu putea conta decât pe maximum 10 voturi din cele 18 în Consiliul Local. Din acestea, patru erau de la PMP și un eventual al cincilea vot de la consilierul local Radu Pricope, de la Pro-România.

Numai că legea este clară: pentru proiectele referitoare la buget sau alocări de sume de bani este necesară majoritate absolută de 50%+1 din numărul total de voturi.  Cum au simțit un pic de miros de sânge, cei de la USR s-au aliat – conjunctural, desigur – cu cei de la PSD care prin natura/menirea lor sunt din Opoziție.

Iar când a fost proiectul de la numărul 7 de pe ordinea de zi,  deși 10 voturi au fost date pentru, nu a fost destul. Din grabă, președintele de ședință (Anca Gâtlan – PMP) a spus că proiectul a fost aprobat, dar iată că nu a fost așa. Iar lucrurile s-au clarificat imediat în aceeași ședință.

Acel proiect de la numărul 7 de pe ordinea de zi a ședinței era despre alocarea de fonduri la trei unități de cult. Și nu chiar puțin, mai ales dacă avem în vedere că pentru Biserica Penticostală Filadelfia era prevăzută suma de 500.000 de lei pentru extindere, recompartimentare și refacere a capelei mortuare din cimitirul Pacea. „Văduvite” de niște sume de bani ca urmare a acestui „joint-venture” PSD-USR au fost și proaspăt înființata mănăstire Ițcani (200.000 de lei) și Biserica „Sf. Înviere” (90.000 de lei).

Este interesant, totuși, cum funcționează lucrurile și care sunt limitele consilierilor locali – fie de cunoaștere, fie de adaptare – pentru că au fost proiecte care puteau să pice la vot și care sunt destul de importante pentru primarul Ion Lungu și anume rectificările bugetare iar acestea au avut numărul de voturi. De cealaltă parte, au fost și alte proiecte care presupuneau majoritate de 50+1 din numărul total de consilieri și care au trecut. Cam pe la limită, dar totuși au trecut.

Pe cale de consecință, este foarte posibil ca în astfel de situații tema banilor pentru unități de cult să fie în perioada următoare exploatată intens – și nu doar în deliberativ – de toate părțile implicate în zona politică, iar maniera în care se vor purta discuțiile să creeze tensiuni de tot felul. (D.P.)

Vezi si

Motociclist rănit într-un accident petrecut la Bunești (FOTO)

Sâmbătă după-amiază, pe raza localității Bunești, a avut loc un accident rutier între un autoturism …

2 comments

  1. No coment! Deși este normal sa nu aprobi ceva fără utilitate economică sau socială (ultimul cuvânt nu cred că va fi înțeles)

  2. Era si cazul ca sä se trezeascä odatä . Popii incaseazä o grämadä de bani de la credinciosi , nu plätesc nici un impozit ,nici asiguräri sociale , dar au pretentii la servicii medicale gratuite.