Sunday , May 19 2024

Programul manifestărilor organizate sâmbătă și duminică, la împlinirea a 550 de ani de la sfințirea Mănăstirii Putna

Cu binecuvântarea Înaltprea­sfințitului Părinte Pimen, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, duminică, 1 septembrie a.c., se va sărbători împlinirea a 550 de ani de la sfințirea Mănăstirii Putna.

Construcția Mă­năstirii Putna a început în 10 iulie 1466, iar sfințirea ei a avut loc în 3 septembrie 1469. A fost primul locaș sfânt ctitorit de Sfântul Voievod Ştefan cel Mare și de la început a fost prevăzută camera mormintelor, urmând să fie necropola familiei Voievodului.

Pentru data sfințirii, Sfântul Ştefan a ales o zi care arăta respectul și prețuirea sa pentru Mitropolitul de atunci al Moldovei: în 3 septembrie este cinstit Sfântul Teoctist al Palestinei, al cărui nume îl purta Mitropolitul Teoctist.

În Letopisețul de la Putna 2, sfințirea mănăstirii este redată astfel: „În anul 6798 august 20 au venit tătarii, mare mulțime și s-a bătut cu ei Ştefan voievod la dumbrava de la Lipniți, lângă Nistru. Şi a gonit urma lor și a luat toată prada lor. Şi apoi s-a întors cu izbândă și a venit să sfințească hramul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, cu ajutorul lui Dumnezeu, cu mâna preasfințitului mitropolit, chir Teoctist, și a episcopului Tarasie și cu egumenii tuturor mănăstirilor. Şi la liturghie au fost la jertvelnic, de toți în număr de 64 de arhierei și preoți și diaconi, septembrie 3, sub arhimandritul Ioasaf.”

Programul manifestărilor organizate la Sfânta Mănăstire Putna

Sâmbătă, 31 august: Ora 9.00 – Din Muzeul mănăstirii se aduc și se depun pe mormântul Sfântului Voievod Ştefan cel Mare: fragmentul de lemn păstrat până azi din copacul aflat pe locul unde s-a construit altarul mănăstirii, candela de ceramică ce s-a aflat sub Sfânta Masă și Coroana reconstituită a Voievodului. Ora 19.00 – Slujba Privegherii (se va transmite video pe paginile de Facebook și YouTube ale mănăstirii).

Duminică, 1 septembrie: Ora 7.00 – Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos. Ora 9.00 – Sfânta Liturghie arhierească (se va transmite video). Va sluji Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord. Alături de părinții clerici ai mănăstirii, vor sluji și părinții care, în ultimele decenii, au fost trimiși cu ascultarea în alte mănăstiri sau centre eparhiale. Ora 12:00 – Recital de muzică și poezie „La 550 de ani de la sfințirea Maicii îndurătoare – Putna” susținut de Grupul vocal tradițional „Ai lui ștefan, noi oșteni” de la Liceul Tehnologic „Ion Nistor”, Vicovu de Sus.  Ora 12:30 – Lansarea filmului documentar „Mănăstirea Putna. Epoca Ştefaniană”, prima parte din cele două filme pe care Trinitas TV le realizează în acest an despre Mănăstirea Putna, și a volumului „De veghe în casa Măriei Sale. File de Pateric de la Mănăstirea Putna”, ediția a doua, care înmănunchează portretele viețuitorilor aleși ai mănăstirii de peste veacuri, tipărit cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte. Ora 20:00 Fragmentul de lemn păstrat până azi din copacul aflat pe locul unde s-a construit altarul mănăstirii, candela de ceramică ce s-a aflat sub Sfânta Masă și Coroana reconstituită a Voievodului vor fi duse în Muzeul mănăstirii. (O.S.)

 

Vezi si

Candidații liberali la primăriile Comănești și Cacica, ”doi stâlpi ai Bucovinei”, lansați în prezența lui Gheorghe Flutur

Gheorghe Flutur, prim-vicepreşedinte PNL și președintele Consiliului Județean Suceava, a participat vineri la lansarea a …