Saturday , April 27 2024

Profesorul universitar Radu Pentiuc, candidat PNL pentru Senatul României

Profesorul universitar Radu Pentiuc este unul dintre candidaţii PNL la alegerile pentru Senatul României de duminică, 6 decembrie. Prezenţa sa la alegerile legislative este rezultatul unei munci îndelungate în plan profesional, precum şi politic, fiind salutată de numeroşi suceveni care îi urează să aibă har, lumină şi înţelepciune pe cărarea spre Senatul României. „Succes! Aveţi din partea familiei noastre nu numai votul, ci şi respectul nepreţuit faţă de cei pe care îi iubiţi. Dumnezeu să vă ajute să intraţi acolo unde vă este locul şi să sprijiniţi Suceava cu cinste, credinţă, profesionalism, rafinament, stil, eleganţă, curaj, nădejde şi răbdare multă”, este unul din numeroasele mesaje de susţinere a lui Radu Pentiuc.

Mândru că este sucevean, prof. univ. dr. ing. Radu Pentiuc este profund ataşat de Liceul „ştefan cel Mare” unde au învăţat şi alţi membri ai familiei: unchiul patern Vasile Grecu – bizantinolog şi academician (promoţia 1905), tatăl Viorel Pentiuc – inginer (promoţia 1954), unchiul Dragoş Pentiuc inginer (1952); soţia Elena Marcela (născ. Condeanu) – medic (promoţia 1976), fiica Codruţa Paula – medic (promoţia 2002). Unul dintre motto-urile sale este „Ajută-te singur”.

În general, toţi sucevenii care îl cunosc şi îl preţuiesc s-au declarat „alături de OMUL şi PROFESORUL Radu Pentiuc”, adică de acel om onest şi implicat pe care îl cunosc de multă vreme şi despre care vorbesc rezultatele deosebite din domeniul profesiei, rezultate care nu o singură dată s-au reflectat în viaţa celor din jur. „Mult succes şi să avem în frunte oameni pregătiţi, iar un astfel de model îl avem în candidatul Dumitru Radu Pentiuc”, mai este un alt mesaj de susţinere.

Cine este însă OMUL şi PROFESORUL Radu Pentiuc?

A văzut lumina zilei pe data de 27 octombrie 1957 în comuna Mitocu Dragomirnei. „Mama, Valeria, de profesie învăţătoare mi-a sădit de mic educaţia, credinţa, respectul, de la care foarte probabil a moştenit spiritul pedagogic iar de la tatăl meu, Viorel Pentiuc – absolvent Facultatea de Electomecanică 1959 I.P.I. Iaşi, inginer-şef la Combinatul de Celuloză şi Hârtie Suceava (CCH) şi director tehnic la Întreprinderea de Fibre Artificiale Suceava (IFA), a cărui profesie am urmat-o, pot să vă spun că am moştenit înţelepciunea şi modul responsabil de a gândi. Tatăl meu a pus o puternică amprenta asupra personalităţii mele”, povesteşte cu o anumită nostalgie Radu Pentiuc. Cursurile primare şi gimnaziale le-a urmat la şcoala Generală Nr.1 din Suceava (1964-1972), apoi cele preuniversitare la Liceul „{tefan cel Mare” Suceava, secţia reală (1972-1976). Din 1977 până în 1982 frecventează cursurile Facultăţii de Electrotehnică din cadrul Institutul Politehnic Iaşi, astăzi Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”.

În general, cariera sa reflectă stabilitate. Un prim loc de muncă l-a avut ca inginer tehnolog la Întreprinderea de Maşini-Unelte Suceava (IMUS), mai întâi la Secţia mecano-energetică (1982-1984), a promovat inginer energetic şef al întregii întreprinderi (1984-1987) unde a coordonat diverse lucrări şi a desfăşurat activităţi de cercetare. În anii următori a avut importante realizări, precum sistemul intern de teleurmărire a energiei electrice cu computer şi sistem de achiziţii MIND, în colaborare cu IRE Suceava. A continuat să promoveze în cadrul întreprinderii în care s-a angajat, devenită între timp MES-SA Suceava, însă împlinirea profesională deplină a inginerului practician şi-a descoperit-o la catedră.

Cadru didactic asociat (1988), apoi detaşat (1992), a devenit, prin concurs, şef de lucrări (1993) la Catedra de Electrotehnică de la Universitatea „{tefan cel Mare” Suceava. Activitatea didactică s-a împletit cu partea de cercetare din timpul stagiului doctoral (1992-1997), interval în care a beneficiat de stagii de cercetare în Portugalia şi Italia. În 1997 a susţinut, în cadrul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” Iaşi, teza de doctorat cu titlul „Cercetări privind motoarele liniare de inducţie în construcţie hibridă. Devine, prin concurs, conferenţiar universitar (1998) în cadrul Catedrei de Electrotehnică a Facultăţii de Inginerie Electrică, titular al disciplinelor „Utilizarea energiei electrice” şi „Tracţiune electrică”. În 1999, i se acordă Diploma de Inginer european (EUR ING, Fédération Européenne d’Associations Nationales d’Ingénieurs – FEANI). Devine profesor universitar (2001) – disciplinele „Utilizarea energiei electrice”, „Alimentarea cu energie electrică a consumatorilor industriali” şi „Tracţiune electrică”. Preocupat de perfecţionarea profesională, a participat la cursuri postuniversitare şi stagii de specializare, în ţară şi în străinătate: Ohio – SUA, Lille – Franţa Gent – Belgia etc.

Membru în Consiliul Academic Facultăţii de Inginerie Electrică şi {tiinţa Calculatoarelor de la Universitatea „ştefan cel Mare” din Suceava (din 2005-2020), şeful Catedrei de Electrotehnică (2005-2016), director al Departamentului de Electrotehnică (2016-2020 şi 2020-2024). Între 2005 şi 2016 a coordonat programul de studii de masterat „Sisteme moderne pentru conducerea proceselor energetice – SMCPE” din domeniul Energetică industrială” şi din 2005 a coordonat şi va coordona până în 2024 programul de licenţă „Energetică industrială/Managementul energiei”, domeniul Inginerie energetică. E coordonatorul cursurilor postuniversitare la USV în domeniile Bilanţuri electroenergetice, Bilanţuri termoenergetice, Gestiunea energiei. Din anul 2012, coordonează Comisia de studenţi din USV. Din 01.04.2019 este Atestat abilitare, conducător doctorat domeniul Inginerie Electrică.

Practica la IMU Suceava, responsabilitatea de inginer energetic şef, studiul individual asiduu şi pasionat, şi-au pus amprenta asupra structurii sale profesionale şi au permis dezvoltarea, aprofundarea şi implementarea unor măsuri de utilizare, de proiectare cu eficienţă energetică a instalaţilor energetice, unele cu caracter de noutate, originale, publicate sau brevetate, obţinând 14 brevete de invenţii şi inovaţii, primul brevet european din USV, 42 de contracte de cercetare naţionale şi internaţionale, câştigate prin competiţii – la 29, în calitate de director. A publicat peste 150 de articole în prestigioase reviste naţionale şi internaţionale şi a fost distins cu 87 de premii internaţionale şi naţionale.

De peste 20 de ani activează în zona politicii sucevene. Nu a părăsit partidul politic din care făcea parte, rămânând însă fidel mereu deciziilor privind fuziunea cu alte partide şi continuând să facă echipă cu cei din formaţiunea politică din cadrul căreia făcea parte. Atât în perioade mai dificile pentru partid, când nu este tocmai uşor să stai în opoziţie, cât şi în perioade de vârf, când fiind la putere este necesar un efort mai intens şi o responsabilitate mai mare. Consilier judeţean în legislaturile 2012 – 2016, 2016 – 2020 şi în cea 2020 – 2024 când s-a aflat pe un loc eligibil de pe lista consilierilor judeţeni ai PNL, prof. univ. Radu Pentiuc a îndeplinit funcţiile de secretar (în prima legislatură), respectiv preşedinte în următoarele două în care a fost ales consilier judeţean al comisiei pentru învăţământ, cultură, sănătate, protecţie socială şi protecţia copilului. (D.P.)

Vezi si

(P) Alege inteligent! Alege PYAM Residence! Cartier Privat de Vile 

PYAM Residence Cartier de vile – executate impecabil, gândite până la cel mai mic detaliu! …

No comments

  1. Cu toată încrederea, succes!