Sunday , May 19 2024

Primul bloc turn din Vatra Dornei ar putea fi noul spital

 Noul plan de urbanism referitor la extinderea (și dotarea) spitalului municipal Vatra Dornei vine cu o noutate interesantă. Regimul de înălțime propus pentru clădirea spitalului situată pe o parcelă de 6.075 mp între domeniul silvic, strada Mihai Eminescu, Judecătoria Vatra Dornei și Detașamentul de Pompieri Vatra Dornei este de P+8 cu o înălțime de 30 de metri.

Cu peste zece ani în urmă începea o adevărată epopee (criticii ar putea-o numi și telenovelă) cu privire la modernizarea actualului spital din Vatra Dornei. Construit în sistem pavilionar, cu clădiri având regimul de înălțime de el mult P+2E, spitalul respectiv avea nevoie masivă atât de dotări și de modernizări ale clădirii, cât și pe partea de personal.

Cu privire la aceasta din urmă însă, mai toate spitalele din țară sunt pe deficit așa că nu vom insista, însă viziunea inițială a fost de a moderniza diferite secții și, eventual, a extinde anumite clădiri, dar fără a depăși regimul de înălțime. De-a lungul timpului au și fost identificate surse de finanțare pentru o parte din obiectivele propuse și au fost organizate câteva licitații de dotare sau de execuție a unor lucrări (într-un caz fiind anulată și reluată procedura de trei ori), însă abia în 2023 s-a schimbat optica în sensul că este nevoie de o altă abordare pe partea de extindere.

în cea de-a doua jumătate a lui 2023 a fost emis un certificat de urbanism pentru un nou plan de urbanism zonal privitor la extinderea și modernizarea spitalului din Vatra Dornei. Ulterior, în septembrie, sunt cumpărare serviciile de realizare a unui PUZ nou de la o firmă din Suceava care avea obligația să îl finalizeze în 60 de zile de la ordinul de începere. Ei bine, aici apare una dintre noutăți care – pe lângă valențele incontestabile în planul dezvoltării infrastructurii sanitare – va avea și un impact asupra peisajului antropic. Este vorba despre indicatorii urbanistici propuși prin respectivul PUZ.

Astfel, dacă în prezent indicatorii urbanistici sunt în zona respectivă de D+P+2E+M, indicatorii propuși prin noul PUZ sunt de D^P^8E. în prezent, indicatorii urbanistici cu privire la înălțimea propriu zisă sunt de maxim 18,6 metri (la cornișă) iar cei propuși prin PUZ sunt de 30 de metri, probabil de la cota terenului sistematizat. Din acest punct de vedere se crează perspectiva clară ca în acel areal – desigur, în funcție de finanțarea care va fi obținută urmare a unui proiect care va fi realizat – să apară primul bloc turn în municipiul Vatra Dornei. Având în vedere că procentul de ocupare al terenului este prevăzut prin PUZ să crească de la 36,93% la 45% și coeficientul de utilizare al terenului propus prin PUZ crește de la 1,24 la 3, este de presupus că viziunea avută în vedere este cea de edificare a unei noi clădiri pe lângă cele existente, nu neapărat de demolare completă. Desigur însă că abia în etapele de proiectare se va putea veni cu soluția finală, însă aceste jaloane dau posibilitatea creării altor clădiri fără a fi necesară dezafectarea altora.

APM consideră că planul cu titlul „PUZ-Extinderea și dotarea Spitalului Municipal Vatra Dornei”, propus a fi amplasat în județul Suceava, municipiul Vatra Dornei, strada Mihai Eminescu nr. 14, nu necesită evaluare de mediu și evaluare adecvată și se va supune adoptării fără aviz de mediu. (D.P.)

Vezi si

Economii de un milion de euro pe an la energia consumată de Spitalul Județean, după implementarea unui proiect de reabilitare

Proiectul tehnic și indicatorii tehnico-economici pentru renovarea energetică a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. …