Saturday , April 27 2024

Primarul Lungu vrea ca Suceava să atragă 140 de milioane de euro de la UE până în 2020, pentru cinci proiecte majore

lungu apr 2014 [800x600]

Fondurile vor fi dirijate pentru finanţarea a cinci proiecte, fiind vorba, în general, de punerea în aplicare a unor idei încă de pe finalul celui de-al doilea mandat al primarului Ion Lungu: continuarea reabilitării la reţelele de termoficare şi a modernizării punctelor termice, realizarea unui loc de agrement în zona Tătăraşi, regularizarea râului Suceava, achiziţionarea unui parc nou de autobuze electrice şi realizarea unei infrastructuri corespunzătoare în acest sens precum şi reabilitarea Curţii Domneşti, inclusiv cu amenajarea unei clădiri care să protejeze ruinele actuale

Primăria municipiului Suceava are în plan accesarea a 140 de milioane de euro, fonduri nerambursabile din exerciţiul bugetar UE 2014 – 2020, pentru a derula în oraş cinci proiecte de mare amploare. Anunţul a fost făcut de primarul Ion Lungu, ieri, într-o conferinţă de presă, în care a făcut o scurtă trecere în revistă a acestora.
Astfel, 22 de milioane de euro sunt necesare pentru restaurarea Curţii Domneşti, proiectul fiind demarat încă din mandatul trecut, însă atunci nu s-a putut găsi finanţare nici europeană şi nici norvegiană, întrucât doar o primă etapă a lucrărilor ar costa 17 milioane de euro. La nivelul regiunii de dezvoltare Nord – Est, din banii destinaţi finanţării proiectelor culturale Suceava oricum obţinuse cele mai multe fonduri în mandatul trecut pentru reabilitarea Cetăţii de Scaun a Sucevei. Iniţial, valoarea estimată a fost de circa 14 milioane de euro, însă la licitaţie preţul a mai coborât. In acest mandat, în urma relocărilor de fonduri pe final de exerciţiu bugetar 2007 – 2013, Suceava a obţinut iar finanţare la proiectul de reabilitare şi de extindere a Muzeului Bucovinei, fondurile şi lucrările trebuind executate până în 2015, inclusiv.
Alte 18 milioane de euro ar fi pentru achiziţionarea a 40 de autobuze electrice şi realizarea unor lucrări de amenajare a unor puncte de încărcare şi a unei staţii de energie regenerabilă. Proiectul a demarat, de asemenea, din mandatul trecut când Ion Lungu a semnat la Lisabona un memorandum de finanţare cu alte nouă oraşe europene, însă de atunci se ştia că banii nu pot fi accesaţi decât în exerciţiul financiar 2014 – 2020.
10 milioane de euro ar fi necesarul estimat de regularizare a râului Suceava între Iţcani şi zona CET-ului, cu tot cu înfiinţarea de locuri de agrement pe malurile cursului de apă. Si acest proiect a fost lansat în partea finală a mandatului precedent, dar finanţarea nu a putut fi obţinută la acea dată. La acea vreme, Ion Lungu susţinea că importanţa unui astfel de proiect este foarte mare nu doar prin prisma sumei mari necesare, adică în jur de zece milioane de euro, cât şi prin faptul că „oraşul s-ar întoarce cu faţa spre râu”, cursul apei urmând a fi valorificat mai bine ca zonă de agrement, după modelul oraşelor mai civilizate.
Totodată, cinci milioane de euro vor fi accesate pentru amenajarea unei zone de agrement pe Dealul Tătăraşi. Aici, municipalitatea a reuşit să obţină de la Regia de Protocol a statului două iazuri şi o suprafaţă de circa două hectare de teren, iar spre finalul celui de-al doilea mandat Ion Lungu făcea eforturi mari să obţină bani fie de la Guvern, fie fonduri europene.
Continuarea investiţiilor la încă 30 de puncte termice şi la vreo două sute de kilometri de reţelele de termoficare va fi făcută, după cum a spus primarul Ion Lungu, cu fonduri europene nerambursabile, aici urmând a fi alocate cele mai multe fonduri nerambursabile, în măsura în care şi municipalitatea va reuşi să le acceseze. Reamintim că în jur de zece milioane de euro au fost accesate, încă din primul mandat al primarului Sucevei, din creditul extern aferent proiectului „Suceava – utilităţi şi mediu la standarde europene” pentru reabilitări la vreo patru puncte termice, inclusiv reţele aferente şi a câtorva porţiuni din magistralele de termoficare I şi II. De asemenea, de-a lungul timpului municipalitatea suceveană a accesat fonduri guvernamentale şi pentru alte puncte termice şi reţele aferente de distribuţie, făcându-se în total lucrări de modernizare la 19 puncte termice în primele două mandate ale lui Ion Lungu. De câţiva ani, Primăria nu a mai atras fonduri pentru continuarea reabilitării termoficării centralizate. (Dan PRICOPE)

Vezi si

10.000 de lei amendă de la Garda de Mediu, pentru un operator care gestionează anvelope uzate

Comisari din cadrul Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Suceava împreună cu lucrători din …