Saturday , May 18 2024

Primarul Lungu speră că poate obţine, anul acesta, acordul Ministerului Finanţelor pentru creditul de dezvoltare de 25 de milioane de lei

Primăria Suceava, ca de altfel multe primării din ţară, voiau să obţină credite de dezvoltare, dar limita de creditare pentru autorităţile locale, aferentă anului 2018, era insuficientă şi, fără recentele modificări, Ministerul de Finanţe nu mai putea aproba accesarea de către primării a unor creditelungu 20 dec 2017

Primăria municipiului Suceava va continua demersurile pentru accesarea unui credit bancar în vederea susţinerii unor proiecte de dezvoltarea, în pofida dificultăţilor legate de obţinerea rapidă a unei aprobări din partea Ministerului de Finanţe. Primarul Ion Lungu a explicat că este posibil ca o aprobare în acest sens, bazându-se şi pe experienţa anilor precedenţi, să vină în a doua jumătate a anului sau chiar spre finele anului curent. Date fiind durata procedurilor de licitaţie, Primăria va contina demersul iniţiat pentru obţinnerea unui credit bancar.

Ion Lungu a explicat că unul din avantajele pe care le are un credit de pe piaţa bancară, comparativ cu un credit de Trezorerie, este cel al dobânzii mai scăzute. Totuşi, orice fel de credit accesat de municipalitate de pe piaţa liberă intră în calculul gradului de îndatorare, autorităţile publice locale având o limită maximă de 30% din buget. Chiar dacă în cazul Sucevei gradul de îndatorare este de 14%, ­le­gislaţia condiţionează obţinerea oricărui credit de la vreo bancă sau IFN de aprobarea Ministerului de Finanţe. Acesta, la rândul său, este condiţionat de încadrarea tuturor împrumuturilor autorităţilor publice în gradul maxim de deficit bugetar, respectiv 3%.

De aceea, apar situaţii cum este şi cea de la Suceava în care Primăria – chiar dacă are un grad de îndatorare la mai puţin de jumătate din plafonul de 30% – să nu poată obţine aprobarea pentru credit, ori să o obţină destul de târziu. Practic, chiar dacă oferta unei bănci va fi declarată câştigătoare a competiţiei, tragerile nu vor putea fi făcute din cauza limitării plafonului datoriei publice la Ministerul Finanţelor Publice.

Precizăm că Primăria municipiului Suceava a declanşat procedura de licitaţie pentru contractarea creditului de 25 de milioane de lei, pe o perioadă de 10 ani, pentru o serie de investiţii din reşedinţa de judeţ. Este vorba des­pre amenajarea drumurilor şi parcărilor în cartierul pentru tineri „Tătăraşi” – 5 milioane de lei; extinderea reţelei de gaze naturale în Burdujeni sat – 5 ­mi­lioane de lei; acoperirea Pieţei ­agroa­limentare Burdujeni – 1,5 milioane de lei; modernizarea străzii „Bogdan Vodă” -310.000 de lei; modernizarea străzii „Mihai Sadoaveanu” – 1,26 de milioane de lei; reabilitarea monumentului ecvestru a lui „ştefan cel Mare” – 1,8 milioane de lei; construirea Centrului de documentare informare de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” – 2,5 milioane de lei; amenajarea Săli de gimnastică de la Colegiul Naţional de Informatică „Spiru Haret” – 1,5 ­mi­lioane de lei; reabilitarea sistemului de transport şi distribuţie a energiei termice – 2,7 milioane de lei; amenajarea unei sere floricole – 2,72 de milioane de lei şi extinderea reţelei de alimentare cu apă de pe strada „Traian Tăran” – 625.000 de lei. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Candidații liberali la primăriile Comănești și Cacica, ”doi stâlpi ai Bucovinei”, lansați în prezența lui Gheorghe Flutur

Gheorghe Flutur, prim-vicepreşedinte PNL și președintele Consiliului Județean Suceava, a participat vineri la lansarea a …