Wednesday , February 1 2023

Primăria Vicovu de Jos construiește o grădiniță într-o zonă unde nu sunt copii sub șase ani și nu are nici personal

La sfârșitul anului trecut, Primăria Vicovu de Jos a atribuit unei firme din zonă un contract de peste 800.000 de lei, fără TVA, pentru construirea unei grădinițe și reabilitarea  unei școli cu clasele I – IV. Localnicii susțin însă că construirea unei grădinițe în zona respectivă este inutilă, pentru că nu ar fi copii care să meargă acolo. Grădinița nu ar avea nici personal, cel existent la o veche grădiniță din zonă fiind redistribuit de multă vreme 

În decembrie 2018, Primăria Vicovu de Jos a atribuit unei firme din zonă un contract în valoare de 808.855,75 lei fără TVA pentru construire Grădiniței nr. 2 (Margine) și reabilitarea Şcolii cu clasele I – IV din Vicovu de Jos.

Contractul presupune următoarele lucrări, defalcate astfel: Elaborare proiect tehnic, detalii de executie, documentatie pentru obtinerea acordurilor, avizelor si autorizatiilor, asistenta tehnica din partea proiectantului si executia lucrarilor aferente obiectivului de investitii: “Construire Gradinita nr. 2 (MARGINE) si reabilitare scoala cu clasele I – IV, comuna Vicovu de Jos, Judetul Suceava – lucrari ramase de executat” – proiectare ^ executie ­Va­loarea estimata este de 867.781,87 lei fara TVA, impartita astfel: 1. Servicii de proiectare ^ 27.995,87 lei fara TVA: – Cap. 3.5.6 Proiect tehnic si detalii de executie ^ 22.000,00 lei fara TVA — Cap. 3.8.1 Asistenta tehnica din partea proiectantului % 5.995,87 lei fara TVA 2. E­xecutie lucrari ^ 839.786,00 lei fara TVA, impartita astfel: – Cap. 1.2 Amenajarea terenului ^ 61.256,00 lei fara TVA – Cap. 2 Cheltuieli pentru asigurarea utilitatilor necesare obiectivului de investitii^ 41.670,00 lei fara TVA – Cap. 4.1 Constructii si instalatii ^ 685.125,00 lei fara TVA – Cap. 4.2 Montaj utilaje, echipamente tehnologice si functionale ^ 12.300,00 lei fara TVA – Cap. 4.3 Utilaje, echipamente tehnologice si functionale care necesita montaj ^ 25.000,00 lei fara TVA – Cap. 5.1 Organizare de șantier ^ 14.435,00 lei fara TVA Lucrarea presupune: Proiectare (proiect tehnic, detalii de executie, documentatie pentru obtinerea autorizatie de construire, obtinere avize, autorizatii, asistenta tehnica pe timpul executiei din partea proiectantului) si executie lucrari: “Construire Gradinita nr. 2 (MARGINE) si reabilitare scoala cu clasele I – IV, comuna Vicovu de Jos, Judetul Suceava – lucrari ramase de executat”, conform SF nr 35/2017. Se vor executa lucrari de: Reabilitare, modernizare; Demolari partiale; Amenajari exterioare; Reabilitare instalatii electrice interioare; Instalatii electrice curenti slabi: iluminat de siguranta, prize si forta, impotriva socurilor electrice, perturbațiilor electromagnetice a echipamentelor sensibile, trasnetului (paratrasnet); Realizare instalatii sanitare; Realizare instalatii termice; Realizare instalatie de apa calda menajera; Lucrari de ignifugare elemente din lemn; Dotari din punct de vedere al sigurantei la foc si echipamente. Durata con­tractului este de 14 luni, respectiv 12 luni pentru exe­cutia lucrari si 60 de zile pentru serviciile de proiectare.

 

Cu siguranță, lucrările la Şcoală sunt necesare și bi­nevenite, la fel cum construirea unei noi grădinițe ar trebui să reprezinte un prilej de bucurie pentru orice comunitate. Din păcare însă, se pare că investiția în această construcție se va dovedi inutilă. Conform localnicilor, grădinița practic nu-și are rostul, în zonă nefiind copii sub șase ani, preșcolari. Nici personal pentru această grădiniță nu există, cel existent la vechea grădiniță din zonă fiind redistribuit în alte părți de multă vreme. Așadar, nu este clar de ce a decis Primăria Vicovu de Jos să pornească această investiție care practic nu-și va găsi rostul în acel loc și de ce nu a direcționat fondurile către o nouă grădiniță plasată însă într-o zonă în care sunt și copii.

 

Reamintim că OBIECTIV a prezentat zilele trecute un alt mod “ciudat” de a cheltui banii publici la Primăria Vicovu de Jos. Ziarul nostru a arătat cum Primăria res­pectivă a achiziționat  lămpi de iluminat stradal la preț aproape dublu față de cel al pieței. Deși în magazinele specializate lămpile respective au prețuri de maximum 156 de lei/bucată, Primăria Vicovu de Jos a plătit pentru ele, prin două achiziții directe, 295 lei/bucată. În ambele anunțuri plasate pe site-ul de licitații publice, Primăria Vicovu de Jos a avut grijă să menționeze că plătește această sumă doar pentru lămpi, “fără montaj”. Ulterior, tot prin cumpărare directă, a achiziționat și serviciul de montare a acelor lămpi, la 100 de lei/bucata. La toate cele trei achiziții directe câștigătorul a fost același: firma rădăuțeană SMART ENERGY S.R.L. (O.S.)

Vezi si

”Spune NU cariilor!”, campanie de igienă orală derulată în 94 unități de învățământ, la inițiativa Grădiniței ”Țăndărică” Suceava

”Scopul campaniei a fost îndeplinit cu succes prin intermediul numeroaselor activități desfășurate prin mijloace de …

One comment

  1. Cum adica nu sunt copii, doar pe ulita unde stau eu sunt 5 copii sub 6 ani…. da ne-am obisnuit sa nu existam pt voi!