Friday , April 19 2024

Primăria Suceava vrea să facă o stradă cu patru benzi către Sala Polivalentă

Construcția Sălii Polivalente cu cinci mii de locuri la ieșirea din Suceava spre Fălticeni nu mai este doar o promisiune, ci o certitudine, dar până la finalizare Primăria Suceava are de îndeplinit anumite obligații cu privire la asigurarea accesului din strada principală. Teoretic, există o stradă care a primit numele Cardinal Iuliu Hossu, numai că această stradă este, de fapt, un drum de pământ, iar Primăria a contractat  zilele trecute serviciile pentru transformarea drumului respectiv într-o șosea cu o lățime de 14 metri ca parte carosabilă, cu câte două benzi pe sens, și trotuarele aferente, dar și piste de bicicletă

Construcția Sălii Polivalente cu cinci mii de locuri la ieșirea din Suceava spre Fălticeni nu mai este doar o promisiune, ci o certitudine și singurul lucru asupra căruia mai sunt semne de întrebare este dacă lucrările vor fi finalizate măcar anul viitor sau se va „împotmoli” finanțarea, așa cum s-a mai întâmplat cu alte proiecte. Este vorba de finanțarea asigurată de la nivel central.

Dar până atunci, Primăria Suceava are de îndeplinit anumite obligații cu privire la asigurarea accesului din strada principală până la acest obiectiv aflat în construcție. Teoretic, există o stradă care a primit numele  Cardinal Iuliu Hossu ( un cardinal greco – catolic care a avut de suferit în închisorile comuniste). Numai că această stradă este, de fapt, un drum de pământ. Conform Planului de Urbanism Zonal – pe care municipalitatea l-a făcut cu peste 10 ani în urmă pentru complexul sportiv care include și Sala Polivalentă – accesul la toate obiectivele din respectivul complex urma să se facă pe o stradă cu patru benzi pe sens.

Însă deși finanțarea pentru două din cele patru obiective ale complexului sportiv – terenul de pregătire omologat UEFA și Sala Polivalentă – au fost asigurate de la nivel central, în ceea ce privește lărgirea drumului nu a fost niciun semnal. Poate cu excepția unor declarații care erau reiterate periodic, fără a fi însoțite de un suport documentar clar.

Prima excepție de la această conduită a fost zilele trecute când în sfârșit Primăria Municipiului Suceava a contractat serviciile pentru realizarea drumului respectiv. Astfel, strada Cardinal Iuliu Hossu va fi proiectată – într-o primă etapă la fază de studiu de fezabilitate – pentru o lățime de 14 metri ca parte carosabilă, cu câte două benzi pe sens și trotuarele aferente, dar și piste de bicicletă. Se vor stabili și soluțiile optime cu această ocazie pentru racordul cu DN2/E85 pe porțiunea care, aflată fiind pe raza municipiului Suceava, a fost denumită bulevard Sofia Vicoveanca. La fel cum există și obligația ca să se stabilească soluția optimă pentru canalizarea pluvială.

Din acest punct de vedere, lucrarea ar semăna întrucâtva ca viziune de lucru cu tronsonul rutei alternative care este alcătuit din strada Apeductului și care a necesitat atât o amenajare a intersecției cu Calea Unirii – o altă lucrare care se lasă așteptată – și realizarea canalizării pluviale. Diferența ar fi că pe acel tronson al rutei alternative era o distanță de peste 1,5 km pe când lungimea străzii Cardinal Iuliu Hossu a fost estimată la 400 de metri.

Dacă în iunie-iulie va fi finalizat studiul de fezabilitate, atunci există o speranță ca licitația pentru proiectare și execuție să fie organizată anul acesta iar într-o abordare optimistă să fie gata proiectul cu detaliile de execuție până cel târziu primăvara viitoare ca să poată apoi fi realizată lucrarea. În caz contrar, s-ar putea să fie Suceava în situația rușinoasă ca să aibă sală polivalentă modernă iar accesul să se facă pe un drum de țară. (Dan PRICOPE)

Vezi si

21 de elevi de la ”Hurmuzachi”, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, de la aproape toate disciplinele din planurile-cadru

”Lotul olimpicilor naționali de la CNEH cuprinde, astfel, 21 de elevi calificați la 13 discipline …

One comment

  1. Tare sunt curios cum o sa impuna primaria persosnelor private sa cedeze teren pentru un drum cu 4 benzi…primaria nu e in stare sa demoleze gareje care sunt pe proprietstea primariei..