Saturday , February 4 2023

Primăria Suceava a cumpărat ornamente pentru Crăciun de 46.400 lei

După ce a fost nevoită să renunțe la procurarea de instalații luminoase și alte ornamente pentru sărbătorile pascale de aproape 27 mii de euro – achiziția fiind făcută în debutul pandemiei de coronavirus, Primăria municipiului Suceava a reluat demersurile și a achiziționat de la aceeași firmă clujeană alt gen de ornamente. In perioada campaniei electorale, municipalitatea suceveană a cumpărat de la aceeași firmă ornamente pentru sărbătorile de iarnă, inclusiv pentru reparația instalațiilor de anii trecuți și serviciile aferente în sumă cumulată de peste 200 de mii de lei fără TVA 

Primăria Municipiului Suceava a finalizat, zilele trecute, o achiziție directă în valoare de 46.400 lei fără TVA (9517,95 euro) pentru ornamente necesare bradului de Crăciun. Este vorba de două tipuri de girlande luminoase cu lumină (beculețe tip LED) albă, una rece și alta caldă. Fiind vorba de sume relativ scăzute, nu s-a făcut licitație pe procedură simplificată, ci cumpărare directă. Data publicării anunțului este 25 septembrie, iar finalizarea achiziției directe s-a făcut pe 28 septembrie.

Precizăm că Primăria Suceava și primarul Ion Lungu au fost în centrul unui mic scandal la începutul anului când, deși debutase coronavirusul în România (totuși înainte ca Suceava să fie trecută în carantină) municipalitatea suceveană a făcut o achiziție directă de 130.498,00 lei fără TVA – echivalentul a 26.935,68 euro – pentru ornamente luminoase la sărbătorile pascale: 12 bucăți lumânări Santa Rita – figurină cu montare pe stâlp confecționată din aluminiu și brodată cu tub luminos de culoare alb cald, alb rece și roșu cu înălțimea de 1,3m și masa de 5 kg, alimentarea de la rețea de 220 V iar consumul de 47 watt; 12 lumânări Santa Monica – figurină cu montare pe stâlp confecționată din aluminiu și brodată cu tub luminos de culoare alb cald, alb rece și roșu cu înălțimea de 1,8m și masa de 7 kg, alimentarea de la rețea de 220 V iar consumul de 70 watt; 9 bucăți Ou 3D Pepino (21 kg) cu suport – figurină luminoasă de tip OU 3D ce are 1.5 m înălțime și 1 m circumferință, confecționat din profile de aluminiu acoperit cu șir luminos în partea superioară și inferioară, iar mijlocul este brodat cu tub luminos de culoare alb rece în stil tradițional; 10 Bannere Milano (18 kg bucata) – înălțime de 1,15 m cu laterale în motive tradiționale brodate cu tub luminos în culoare alb cald și centrul sub formă de ouă.

Ulterior, primarul Ion Lungu a declarat în mai multe ocazii că a anulat cumpărarea explicând că la data la care s-au inițiat procedurile nu se preconiza o evoluție atât de neplăcută a pandemiei de coronavirus. La câteva zile, Suceava a intrat în carantină iar achiziția directă și-a continuat cursul fiind aprobată în data de 18 martie pentru ca, în data de 26 martie să fie anulată atât cumpărarea de ornamente luminoase la sărbătorile pascale, cât și serviciile de reparare a ornamentelor luminoase, contractate de municipalitate pentru 10.300 lei (2.126,34 euro), fără TVA.

Furnizorul era firma clujeană S.C. NEON LIGHTING S.R.L. care avea termen de livrare al acestor ornamente este 06.04.2020. Desigur, achiziția fiind anulată pe 26.03.2020, furnizarea ornamentelor pascale nu s-a mai putut face din motive lesne de înțeles.

Este însă de menționat că achiziția de ornamente pentru Bradul de Crăciun este de la aceeași firmă din Cluj. De ­alt­fel, se pare că anularea contractului din primăvară nu a produs neapărat pierderi firmei S.C. NEON LIGHTING S.R.L., ci mai degrabă amânări deoarece relația s-a menținut. Astfel, în data de 26 și în data de 28 august au fost inițiate proceduri de cumpărare directă de materiale pentru reparația instalațiilor ornamentale de anii trecuți (îndeosebi elemente încadrate la „ghirlande luminoase pentru pomul de Crăciun”, accesorii electrice și alte materiale de acest gen), aprobate la data de 28 august și 1 septembrie, în valoare cumulată de 83 mii lei (17,2 mii euro) fără TVA. Ulterior, în luna septembrie, pentru repararea a 7 figurine luminoase, primăria achiziționează serviciile respective de la aceeași firmă clujeană pentru exact suma cât era în primăvară și pentru care fusese anulat contractul, adică 10.300 lei fără TVA. În aceeași zi, primăria mai cumpără de 125.500 lei fără TVA, tot de la firma clujeană, un număr de 10 bannere DORA, 19 ornamente VERA și o structură luminoasă 3D reprezentând cifra 1, un cablu de alimentare de 800 lei precum și serviciile de împodobire a bradului natural cu ghirlande luminoase.

Firma respectivă a avut – datele oficiale sunt însă abia pe 2019, cele pe 2020 nefiind încă centralizate și preluate pe portalurile de specialitate – 89 de angajați și o cifră de afaceri de 52 de milioane de lei la care profitul ar fi de aproape 11%. Firma respectivă a avut pe 2018 peste 80 de angajați și o cifră de afaceri de 46 de milioane de lei la care profitul ar fi de puțin sub 10%. Anul trecut, Primăria Suceava a achiziționat produse și servicii de la societatea clujeană pentru iluminatul în perioada sărbătorilor de iarnă de peste 280 mii lei. În 2018, produsele și serviciile achiziționate de la societatea ­res­pectivă au fost de peste 350 mii lei, și tot în legătură cu iluminatul public ornamental specific din perioada sărbătorilor de iarnă. (D.P.)
secretarasite

Vezi si

Vasile Andriciuc, primarul comunei Șcheia, reținut pentru abuz în serviciu

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au dispus efectuarea în continuare a …