Friday , April 26 2024

Primăria, dată în judecată de administratorii judiciari de la TERMICA

cet

Aceştia vor de la municipalitate 155 de hectare de teren pe care este construită centrala u un dosar având acelaşi obiect s-a mai judecat odată, ajungându-se până la Curtea Supremă care a dat câştig de cauză municipiului Suceava. Primarul Ion Lungu va promova mâine în şedinţa CL un proiect de hotărâre, prin care să fie angajată o firmă de asistenţă juridică ce să se lupte, alături de juriştii Primăriei cu cei ce gestionează insolvenţa TERMICA. Suma alocată pentru asistenţa juridică externă – un miliard de lei vechi

Primăria municipiului Suceava intenţionează să angajeze o firmă de asistenţă juridică pentru bătăliile în instanţă care au început deja cu administratorii judiciari de la TERMICA. Aceştia au dat deja în judecată municipiul Suceava cerând 155 de hectare de teren – pământul pe care este amplasată societatea aflată în insolvenţă dar şi repunerea repunerea a 70 de milioane de lei – 700 de miliarde de lei vechi în capitalul social al TERMICA. “Ieri am avut o discuţie cu grupurile de consilieri şi am decis, ca urmare a faptului că, aşa cum se ştie, avem foarte multe adrese de la administratorii judiciari de la TERMICA, care ne-au dat în judecată, să putem angaja şi noi o consultanţă juridică, care să ajute salariaţii din Primărie. La Primărie, juriştii au un volum foarte mare de muncă şi ar trebui să dizlocăm doi – trei oameni de la Serviciul Juridic care să se ocupe numai de această problemă de la TERMICA. Sunt zile în care vin câte trei patru adrese de la acei care administrează insolvenţa societăţii. De aceea am făcut un proiect de hotărâre pe care îl voi supune spre aprobare în şedinţa de Consiliu Local de joi, 28 noiembrie, să angajăm pentru maxim un miliard de lei vechi o consultanţă juridică care să sprijine salariaţii de la Serviciul Juridic al Primăriei, să mergem împreună în instanţă”, a arătat primarul Ion Lungu El a spus că în acest moment, administratorii judiciari de la TERMICA poartă două războaie, unul juridic şi altul psihologic. “Aceştia trimit în instanţă câte trei patru persoane pe când de la noi merge un singur om. Este bine să avem şi noi reprezentarea necesară. Eu o spun fără patimă, cred cu toată responsabilitatea că am făcut tot ce trebuia pentru TERMICA, ne-am făcut datoria faţă de societate. Există acest război juridic care sperăm să se termine cât mai repede şi cât mai bine pentru municipalitate”, a adăugat Lungu.
El a arătat că administratorii judiciari de la TERMICA solicită în primul rând, în procesul repunerea celor 70 de milioane de lei – 700 de miliarde de lei vechi în capitalul social al societăţii şi transferarea gratuită a 155 de hectare de teren către TERMICA, în ideea că atunci când a fost transferat patrimonial de la Termoelectrica trebuia să fie al societăţii, iar nu al municipiului. Acest teren este însă în patrimoniul Primăriei, iar acesta este considerat de către primarul Lungu un lucru bun, pentru că altcumva terenul era pierdut. “Cele 155 de hectare sunt întabulate pe Primărie. Cum se ştie, de-a lungul timpului, cei de la TERMICA au acţionat în judecată inclusiv până la Curtea Supremă şi au pierdut toate procesele prin care revendicau aceste terenuri. Este o strategie a administratorilor judiciari de la TERMICA pe care eu nu o comentez. Noi trebuie să face tot ceea ce este posibil să ne apărăm”, a conchis primarul Sucevei.
De unde vin solicitările administratorilor judiciari şi care este poziţia Primăriei în acest diferend
Obiectiv de Suceava a arătat în urmă cu o zi, că administratorii judiciari de la TERMICA – Management Reorganizare Lichidare Iaşi şi MGA Insolvency Suceava au cerut la începutul acestei luni transmiterea proprietăţii asupra terenurilor în suprafaţă totală de 155,4 hectare şi a clădirilor aferente din proprietatea privată a municipiului Suceava în patrimoniul TERMICA, aşa cum se stabilise prin hotărâri ale Consiliului Local Suceava în iulie şi septembrie 2009. Această adresă a fost depusă la Primărie în data de 5 noiembrie a.c., prin document fixându-se şi un termen până la care să se opereze transferul de proprietate, deja depăşit, este vorba despre 22.11.2013.
Conform hotărârilor la care se face referire, terenul trebuia să fie dat în proprietate la TERMICA în schimbul stingerii datoriei reprezentând contravaloarea subvenţiei la energia termică datorată de către municipalitate la data de 30.06.2009. Numai că aceste hotărâri nu au avut nicio finalitate pentru simplu fapt că ulterior s-a identificat o altă modalitate de compensare a datoriilor primăriei către SC TERMICA – reducerea capitalului social al societăţii cu un număr de 700 milioane de acţiuni în valoare nominală de 100 de lei, în total suma de 70 de milioane de lei şi compensare acestei sume ce se cuvine acţionarului unic Consiliul Local cu creanţa firmei TERMICA către Consiliul Local în acelaşi cuantum de 70 de milioane de lei (700 de miliarde de lei vechi reprezentând subvenţia pentru acoperirea diferenţei dintre preţul de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice livrate populaţiei şi preţul local de facturare. (Neculai ROSCA)
 

Vezi si

Elevii Teodor Cârloanță și Marian Nicolay Ionescu, în lotul lărgit pentru Olimpiada Internațională de Biologie din Kazahstan

Marian Nicolay Ionescu a obținut Mențiune acordată de Ministerul Educației și elevii Teodor Cârloanță, Amalia …