Thursday , June 24 2021

Prima cursă aeriană Suceava – Bruxelles. Flutur declară că „este o zi mare pentru Suceava” și anunță negocieri avansate pentru Dublin, Munchen, Madrid, Tel Aviv

Vineri, 16 aprilie, a avut loc primul zbor direct al unui avion al companiei TUI Fly Belgium având o destinație în România. Este vorba de cursa Suceava – Bruxelles. La aterizarea pe Aeroportul Ștefan cel Mare, avionul ce venea din capitala regatului belgian a fost întâmpinat cu tradiționalul salut cu tunuri de apă.

În momentul de față compania belgiană TUI Fly – parte din TUI Group, cel mai mare operator de turism din lume care are sediul central în Hanovra, Germania – operează pe un singur aeroport din România, cel din Suceava. Cursele aeriene externe pe ruta Suceava – Bruxelles vor avea două frecvențe pe săptămână, în zilele de luni și vineri.

 

Astfel, cursa externă de Suceava spre capitala regatului belgian decolează de la Bruxelles în zilele de luni la ora 6:20 și aterizează la Suceava la ora 10:05 și pleacă de la Suceva la ora 10: 20 și aterizează la Bruxelles la ora 12: 35 iar în zilele de vineri, cursa pleacă de la Bruxelles la ora 6:00 cu aterizare la Suceava la ora 9:45, și plecare din Suceava la ora 10:20 cu aterizare la Bruxelles la ora 12:15.

La inaugurarea zborurilor de pe Aeroportul „Ștefan cel Mare” către capitala Belgiei, Bruxelles, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că „este o zi mare pentru Suceava”. „În spatele meu este avionul companiei TUI Fly din Belgia, care face legătura Suceava – Bruxelles. Asta înseamnă legătura dintre Suceava și capitala Europei, Bruxelles. De mult ne luptăm pentru ca acest lucru să se întâmple. Astăzi (vineri, 16 aprilie – n.r.) se întâmplă. Mă bucur foarte mult că a venit această companie, care operează în România pe singurul aeroport, la Suceava. Și vreau să mulțumesc comunității de suceveni de la Bruxelles. Am fost acum câțiva ani la ei, în 2018, i-am rugat să se mobilizeze pentru a avea curse spre Bruxelles. Și vreau să îi mulțumesc primarului Miron de la Bosanci pentru că și el a luptat foarte mult pentru asta”, a spus șeful administrației județene.

Încă din 2018 Gheorghe Flutur anunța că a discutat cu cei din Diaspora și despre demersurile privind deschiderea unui zbor Suceava – Bruxelles. „Diaspora poate avea un aport considerabil în deschiderea de noi curse aeriene. Le-am prezentat ca exemplu modul în care au procedat cei de la Londra. Se va merge pe dezvoltarea grupurilor de suceveni care să se implice, crearea unui nucleu activ care să lucreze la fundamentarea argumentelor și care apoi să fie transmise mai multor operatori în vederea introducerii unei curse Suceava – Bruxelles. Vor face demersuri pentru implicarea organizațiilor diasporei din Belgia, a bisericilor. Vor fi folosite rețele de socializare, platforme de comunicare ale asociațiilor românilor din Belgia”, a afirmat Gheorghe Flutur în 2018.

Gheorghe Flutur, in 2018, la o intalnire cu sucevenii stabiliti in zona Bruxelles

Pe de altă parte, vineri, 16 aprilie, Gheorghe Flutur a spus că îl bucură foarte mult că actualmente sunt cinci companii care vor opera de pe Aeroportul Ștefan cel Mare, din care trei au anunțat anul acesta că vor veni la Suceava. „În afară de Tarom și Wizz Air, care sunt mai vechi aici la Suceava, a venit Blue Air, Ryan Air și astăzi TUI Fly. Este un mare succes pentru Suceava. Sunt 14 destinații de pe acest aeroport, din care 13 sunt externe, în opt țări, Germania, Austria, Belgia, Italia, Marea Britanie, dar și Turcia, Grecia și Egipt. Din păcate pandemia ne-a creat probleme. Avem doar 14.000 de pasageri în primul trimestru. În 2019 aveam 77.000 de pasageri în primul trimestru. Sper ca relaxarea să ne aducă din nou pasageri, iar de luni Belgia relaxează măsurile de pandemie și cu ocazia asta sunt convins că vor fi cursele pline. Un câștig și dorința mea este să facem acțiuni de promovare a Bucovinei și din punct de vedere turistic și economic la Bruxelles”, a declarat Gheorghe Flutur.

El a adăugat că în momentul de față se poartă tratative avansate și pentru alte destinații, respectiv Dublin, Munchen, Madrid și Tel Aviv. „Suntem în negocieri avansate și pentru alte destinații, fie că vorbim de Dublin, de Munchen, Madrid, Tel Aviv. Vom vedea. Toate la timpul lor. Deocamdată grăbim punerea în funcțiune a noului terminal al aeroportului ca să putem răspunde așteptărilor pasagerilor care vor să vină și să plece de pe Aeroportul Ștefan cel Mare din Suceava”, a mai spus Gheorghe Flutur. (D.P.)

 

 

Vezi si

20 de cazuri active de COVID in tot judetul, un singur pacient la ATI

Joi, 24 iunie, in județul Suceava sunt 20 cazuri de infecție Covid -19 în evoluție …