Wednesday , October 4 2023

Plan piramidal de gestionare a cazurilor COVID, prezentat de directorul medical al Spitalului Județean

Dr. Marius Grămadă consideră că este posibil scenariul în care numărul paturilor necesare să se dubleze pornindu-se de la estimarea că vârful celui de-al doilea val va fi mai mare, în decembrie, față de ce a fost în primăvară, motiv pentru care este posibilă o „prioritizare” a internărilor și o intensificare a cooperării între instituțiile abilitate. Spitalul de la Fălticeni, dacă va fi inaugurat, va fi spital suport pentru patologiile non-Covid.

Planul de acțiune în domeniul medical pentru perioada următoare a fost elaborat și prezentat, miercuri, în conferința de presă care a urmat ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Suceava. Cel care a făcut prezentarea respectivă este directorul medical al Spitalului Județean de Urgență (SJU) „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, dr. Marius Grămadă. Mai exact, după ce prefectul Alexandru Moldovan a precizat că planul respectiv are ca scop gestionarea eficientă a resurselor sanitare din județ în condițiile în care se așteaptă o creștere a pacienților Covid și să se asigure un tratament adecvat atât pentru patologia Covid, cât și pentru ceilalți pacienți, dr. Marius Grămadă a prezentat estimările și planul decis de autoritățile județene. Planul este ca o piramidă care are la bază medicii de familie și medici cu competențe limitate, urmați de medicii care aplică tratamente nespecifice și îngrijesc forme ușoare ale bolii, apoi medicii pneumologi, iar în vârful piramidei sunt medicii de ATI care depun eforturi pentru a salva vieți omenești.

Directorul medical al SJU Suceava a afirmat că nu știe nimeni cât de mare va fi acest al doilea val, dar se urmărește ca toate resursele materiale și umane din sistemul sanitar sucevean să fie folosite eficient, astfel încât să se treacă cu bine această perioadă. „Sunt doar estimări. În grafic este prezentat primul val, aprilie-mai și valul al doilea care a început deja și va avea un maxim estimat la începutul lunii decembrie, destul de mare comparativ cu ceea ce am trăit în urmă cu aproximativ opt luni”, a spus dr. Marius Grămadă.

Potrivit directorului medical al SJU Suceava, este posibil ca numărul de pacienți să se dubleze și să fie nevoie de dublarea numărului de paturi. Va fi nevoie de cooperare pentru ca facilitățile existente – 458 de paturi și încă 20 de paturi de supraveghere la secțiile COVID, secții ATI la SJU Suceava și SM Rădăuți, secții de boli infecțioase și pneumologie la SJU și spitalele municipale Rădăuți, Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei, secții specialități interne la spitalele Gura Humorului și Siret, secții de izolare la spitalele din Gura Humorului și Siret, dar și zone tampon distinct de secțiile Covid – să fie folosite corespunzător.

Dr. Marius Grămadă a menționat că gestionarea resurselor trebuie făcută în baza unui plan care pornește de la identificarea pacienților Covid, urmată de evaluarea pacienților, care revine medicilor de boli infecțioase și pneumologi care trebuie să încadreze pacienții în forma de boală astfel încât pacientul să fie tratat în funcție de gravitatea bolii. Probabil de aceea este și abordarea piramidală de mai sus. Pe cale de consecință, internarea pacienților va trebui și era prioritizată, a avertizat directorul medical, care s-a referit la modalități/locații diferite de tratare a pacienților ținându-se cont de evoluția bolii.

De menționat este că în tot acest plan, Spitalul Municipal Fălticeni este preconizat a fi spital-suport pentru toate patologiile non-Covid din județ. De altfel, scopul unui asemenea plan este de a se putea îngriji echitabil și eficient pacienții cu patologie Covid, dar să nu fie neglijați nici ceilalți pacienți, iar pentru aceasta este necesară cunoașterea resurselor existente. (D.P.)

Vezi si

Flutur anunță finalizarea studiului de fezabilitate pentru centura Humorului

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunțat, marți, 3 octombrie, că studiul de fezabilitate …