Friday , December 2 2022

Peste șapte ani de închisoare pentru piromanul “Polonic”

Curtea de Apel Cluj l-a condamnat definitiv pe Petrică Mândrilă, zis Polonic, la cinci ani, 10 luni și încă 540 de zile de închisoare pentru că a incendiat pensiunea La Dolce Vita și casa patronului acesteia. Cel care l-a instigat pe Mândrilă, Ioan Popovici, s-a ales și el cu patru ani și șase luni de închisoare. Mândrilă a mai fost condamnat la cinci ani și patru luni de închisoare pentru incendierea unui bloc din Broșteni. Astă toamnă a fost eliberat prin legea recursului compensatoriu, iar în februarie anul acesta a violat o fată de 15 ani din Broșteni  polonic

Curtea de Apel Cluj a redus pedeapsa aplicată inculpatului Ioan Popovici pentru săvârșirea infrac­țiunii de instigare la distrugere în formă continuată de la șase ani la patru ani și șase luni de închisoare. Judecătorii clujeni l-au condamnat pe Petrică Mândrilă la cinci ani, 10 luni și 540 de zile de închisoare pentru vio­­lare de domiciliu, furt calificat și dis­trugere calificată în formă conti­nuată. Cei doi inculpați trebuie să achite către SC GROUPAMA ASI­GURĂRI SA suma de 676.172 de lei și către SC ASIROM VIENNA INSURANCE GROUP SRL suma de 209.902,24 de lei. Aceștia mai trebuie să le plătească părților civile Gheor­ghe Berbeci și Maria Berbeci câte 20.000 de lei daune morale și SC CIPAGEBER – CONF SRL suma de 1.028.793 de lei reprezentând daune materiale și 100.000 de lei daune morale. Decizia instanței clujene este definitivă.

Petrică Mândrilă a devenit cunoscut opiniei publice din Suceava în va­ra anului 2008. În noaptea de 27 spre 28 iulie 2008, din ordinul patronului pensiunii „Casa de Piatră” din Su­ceava, Ioan Popovici, Mândrilă a intrat în curtea familiei Berbeci, care era proprietară a pensiunii „Dolce Vita”, aflată în directă concurență cu stabilimentul lui Popovici.

Piromanul din Broșteni a dat foc la mai multe obiecte din interiorul casei familiei Berbeci, nu înainte de a fura din locuință un ceas și două telefoane mobile. Cum incendiul nu a pro­dus pagube foarte mari, Ioan Po­po­­vici l-a pus pe Mândrilă să incendieze pensiunea La Dolce Vita. Astfel, în noaptea de 28 spre 29 iulie 2008, individul a pătruns prin efracție la etajul clădirii, unde a împrăștiat substanțe inflamabile, cărora le-a dat foc. Pensiunea a ars în întregime, pre­judiciul fiind estimat la aproximativ 700.000 de euro.

Deși i s-a promis un apartament în Broșteni, precum și o sumă consistentă de bani, „Polonic” a încasat de la Ioan Popovici 3.000 de euro și circa 8.500 de lei. Mândrilă a fost prins de către polițiști, fiind ulterior condamnat la șapte ani de închisoare pentru distrugere calificată și furt.

 Bloc din Broșteni plin cu oameni, incendiat de „Polonic”

În noaptea de 22 spre 23 martie 2014, pe la ora 01.30, Petrică Mândrilă a dat foc unui cauciuc pe care l-a aruncat lângă un bloc din orașul Broș­teni. Flăcările au cuprins rapid izolația exterioară a imobilului, extinzându-se la toată clădirea. Aproape 50 de persoane se aflau în interiorul blocului în momentul izbucnirii incendiului.

Pompierii au stins focul în jurul orei 05.30, stabilind că focul a fost pus intenționat. Au ars circa 300 de metri pătrați din acoperișul blocului, izolația exterioară a imobilului, mai multe garaje și o magazie, prejudiciul fiind estimat la 250.000 de lei. Din fericire, nimeni nu a fost rănit. Pentru incendierea blocului din Broșteni, „Polonic” a fost condamnat la cinci ani și patru luni de închisoare.

Petrică Mândrilă face parte dintr-o familie în care problemele s-au transmis din tată în fiu. Fratele său a fost condamnat în urmă cu doi ani de zile la 25 de ani de închisoare după ce a înjunghiat patru femei în Timi­șoa­ra, una dintre ele pierzându-și via­ța. Acesta a mai petrecut zece ani și șase luni după gratii pentru o tentativă de omor și o tentativă de viol. Ta­tăl fraților Mândrilă, care este mort de ceva ani, a făcut și el pușcărie în tine­rețe, tot pentru omor.

„Polonic” a violat adolescentă din Broșteni

Petrică Mândrilă a fost eliberat în luna octombrie a anului 2017, fiind be­neficiar al Legii privind recursul compensatoriu.

În luna februarie a acestui an, Geanina B. (15 ani), din orașul Broșteni, a depus o plângere la Poliția orașului Broșteni cu privire la faptul că în cursul zilei de 11 februarie a.c., a fost violată de un tânăr pe care îl știe sub numele de „Polonic”. În urma inves­tigațiilor făcute de polițiști a re­ieșit că la data de 11 februarie 2018, în intervalul orar 16.30 – 19.00, adoles­centa a fost ademenită într-un apar­tament din orașul Broșteni, unde a fost constrânsă de Petrică Mândrilă să întrețină relații sexuale cu el. După consumarea actului sexual și în seara de 14 februarie a.c., minora a fost ame­nințată cu acte de violență dacă va reclama la Poliție cele petrecute.

În urma probelor administrate de oamenii legii, Parchetul de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei a confirmat continuarea urmăririi penale față de sus­pect sub aspectul comiterii infracțiunilor de viol, lipsire de libertate în mod ilegal și amenințare.  (Dănuț ZUZEAC)

Vezi si

Filtre rutiere și controale făcute de polițiști în pub-uri și săli de jocuri din Vicovu de Sus

Având în vedere evoluţia situaţiei operative  la nivelul zonei de competență a Poliției Orașului Vicovu …