Saturday , April 13 2024

Peste 5.800 de elevi susțin luni primba probă din cadrul simulării examenului național de Bacalaureat. 14 liceeni vor desfășura examenul în condiții speciale

Probele încep la ora 9:00, moment în care, în fiecare sală, vor fi distribuite subiectele. Accesul elevilor în săli este permis până la ora 8:30. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Camerele de supraveghere audio-video vor fi funcționale  în toate  sălile din centrele de examen. Elevii vor susține probele în 39 centre de examen.

Simularea probelor scrise ale examenului național de Bacalaureat 2024 începe luni, cu proba la Limba și literatura română. În județul Suceava sunt înscriși 5.872 de elevi, care vor susține probele în 39 centre de examen.

Probele încep la ora 9:00, moment în care, în fiecare sală, vor fi distribuite subiectele. Accesul elevilor în săli este permis până la ora 8:30. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Camerele de supraveghere audio-video vor fi funcționale  în toate  sălile din centrele de examen.

Inspectoratul Școlar Județean Suceava a informat că au fost aprobate 14 solicitări de desfășurare a examenului în condiții speciale, conform procedurii cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor. Este vorba despre mărirea cu maximum 2 ore a timpului destinat efectuării lucrărilor scrise pentru cei 14 elevi – 8 elevi beneficiază și de susținerea examenului în sală separată, dintre care 2 cu folosirea instrumentelor compensatorii: hărți mentale, scheme conceptuale, și 2 cu asigurarea subiectului în scriere obișnuită și cu caractere mărite, alți 2 elevi beneficiază și de accesul în sala de examen cu dispozitive medicale specifice – dispozitiv de măsurare continuă a gliceliei, pompă de insulină, ambii cu pauze, dar cu încadrarea în timpul maxim prevăzut pentru elaborarea lucrării, și încă 2 elevi beneficiază și de susținerea probei în prezența unui însoțitor sau terapeut, dintre care 1 cu transmiterea subiectelor prin dictare de către unul din profesorii asistenți.

Marți urmează să aibă loc proba obligatorie a profilului, miercuri este programată proba la alegere a profilului și specializării, iar joi proba la Limba și lieratura maternă. Comunicarea rezultatelor se va face în data de 15 martie a.c.

Evaluarea lucrărilor se va realiza digitalizat prin intermediul platformei utilizate de Ministerul Educației la simularea probelor Evaluării Naționale pentru clasele a VIII-a. Pentru evaluarea digitalizată se folosesc scanere distribuite și instalate în fiecare centru de examen. Lucrările sunt scanate în sala de examen, la sfârșitul probei scrise, în prezența candidatului, fiind încărcate pe platforma de evaluare de către profesorii asistenți. Secretizarea lucrării se face automat, în momentul încărcării, nemaifiind necesar a fi făcută de către candidați/profesorii asistenți. Ulterior, lucrările sunt repartizate automat și aleatoriu, prin intermediul platformei, către doi evaluatori aflați în alt județ decât județul din care provin candidații.

Rezultatele simulării se vor analiza la nivelul fiecărei clase prin: discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul fiecărei clase, ședințe cu părinții, dezbateri la nivelul consiliului profesoral, etc. în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor, de ex. planuri remediale, grafice de pregătire suplimentară, etc. Notele nu se trec în catalog, însă, prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului/a părintelui, acestea pot fi consemnate în catalog. (O. N.)

 

Vezi si

Cursuri gratuite de educație financiară pentru Elevii Colegiului ”Alexandru cel Bun” Gura Humorului

Elevii Colegiului ”Alexandru cel Bun” Gura Humorului au participat, în perioada 28 martie-4 aprilie a.c., …