Saturday , May 11 2024

Peste 3.000 de copii cu tulburări de limbaj în unitățile școlare din Suceava

Cei mai mulți au fost depistați cu probleme în limbajul scris-vorbit, și anume 1.433 de elevi, alți 871 de copii au tulburări de ritm și fluență a vorbirii, 332 de copii au tulburări de dezvoltare a limbajului, iar 213 întâmpină probleme de pronunție/ articulare. De asemenea, logopezii suceveni au în evidențe și 17 cazuri de tulburări de limbaj asociate cu Sindromul Down și autism  

În cadrul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) Suceava există doar 7 logopezi, 6 desfășurându-și activitatea în Suceava și unul în Rădăuți. Aceștia au evaluat, pe parcursul anului școlar 2018-2019, peste 3.000 de copii cu tulburări de limbaj. Cei mai mulți au fost depistați cu probleme în limbajul scris-vorbit, și anume 1.433 de elevi, alți 871 de copii au tulburări de ritm și fluență a vorbirii, 332 de copii au tulburări de dezvoltare a limbajului, iar 213 întâmpină probleme de pronunție/ articulare. De asemenea, logopezii au în evidențe și 17 cazuri de tulburări de limbaj asociate cu Sindromul Down și autism.

Cei 7 logopezi au luat în corectare 262 de copii, 179 fiind copii de grădiniță și restul școlari, iar în cazul a 233 dintre ei s-au obervat îmbunătățiri. “Logopezii noștri lucrează individual cu copilul și părintele. Se pune copilul în fața unei oglinzi și i se explică și arată pronunția literelor, a silabelor și a cuvintelor. Părinții pot lucra apoi acasă cu copiii pentru corectarea tulburărilor de limbaj”, a explicat Maria Pavelescu, directorul CJRAE Suceava, în subordinea căruia se află centrele și cabinetele logopedice interșcolare. Pe parcursul anului șco­lar trecut, cei 7 logopezi au reușit să organizeze consultații individuale cu 421 de participanți pentru facilitarea corectării tulburărilor de limbaj ale școlarilor și preșcolarilor.

În aceste condiții, tot mai mulți părinți apelează la serviciile cabinetelor logopedice parti­culare, iar costurile nu sunt deloc de neglijat. ședința inițială, de evaluare, este 70 de lei, iar următoarele, de corectare a problemelor de limbaj, 50 de lei. O ședință ține 45 de minute și, în funcție de tipul tulburării de limbaj, pot fi necesare mai multe întâlniri cu logopedul pe parcursul unei săptămâni. “Copilul meu a avut întârzieri în dezvoltare din mai toate punctele de vedere, pentru că l-am născut prematur și a avut și unele complicații medicale la naștere. Cu vorbirea la fel. Încă de la un an jumătate am sesizat că sunt ceva probleme. Anul trecut, când a început grădinița, am sesizat ce mare e diferența între el și colegii de clasă și l-am dus la un psiholog școlar și apoi la un logoped. Are tulburări de ritm și fluență a vorbirii, dar și de pronunție, dar lucrăm și acasă de vreo două luni, iar la logoped nu îmi permite timpul să îl duc mai mult de o zi pe săptămână, deși ne-ar trebui două ședințe. Îmbunătățirile se văd și au remarcat și educatoarele și sperăm ca până la anul, când termină grădinița, să fim în pas cu ceilalți colegi”, a explicat Cornelia M., mama unui băiețel de 4 ani și jumătate.

CJRAE Suceava are 78 de angajați, dintre care 7 sunt logopezi, ei reușind să acopere doar 9,34% din nevoile școlarilor din județ. Potrivit directorului CJRAE Suceava, prof. Maria Pavelescu, pentru a acoperi toate unitățile școlare din județ, ar fi necesare încă 45 de posturi de logoped. (Oana NUȚU)

Vezi si

Vasile Rîmbu, numărul 1 pe buletinele de vot

Biroul Electoral Municipal Suceava a organizat tragerea la sorți în urma căreia a fost stabilită …