Sunday , February 5 2023

Personal la limita in secțiile ATI și Boli Infecțioase ale Spitalului Județean.  Managerul Calancea: “Orice crestere a cazurilor de COVID va afecta patologiile non-COVID”

Criza de personal de la Spitalul Judetean nu pare a avea o rezolvare imediata. Conducerea SJU cere ajutor de la DSP, dar institutia suceveana nu are parghii legale pentru a furniza cadre medicale spitalului. ”Ne este teamă să nu ajungem în incapacitatea de a trata patologia non-COVID, unde presiunea este tot mai mare. Există posibilitatea fizică de extindere a secției ATI pentru pacienți Covid, dar orice extindere se face în detrimentul altor specialități, non-COVID. Situația este complicată și avem nevoie de personal”, explică medicul urgentist Dan Teodorovici , purtător de cuvânt al Spitalului Județean

Alexandru Calancea, medic, manager, Obiectiv
Dr. Alexandru Calancea, managerul Spitalului Judetean Suceava

Conducerea Spitalului Județean este îngrijorată că nu va face față situației, atunci când cazurile de gripă sezonieră se vor suprapune celor de coronavirus, din cauza lipsei acute de personal medical. Această suprapunere poate încărca sistemul de sănătate sucevean, mai ales acum, când eforturile cadrelor medicale în lupta cu noul coronavirus sunt, practic, date peste cap de comportamentul populației, pentru ca unii nu respectă regulile de prevenire a răspândirii virusului.

În această perioadă, medicii pun diagnostic doar pentru coronavirus, dar după răcirea timpului, odată cu săptămâna 42-a a anului, mai precis de la mijlocul lui octombrie, vor trebui reluate testările pentru gripă și infecțiile non-gripale și va fi mult mai complicat de făcut față lucrurilor. Estimările medicilor suceveni, în funcție de datele generale pe țară și la nivel european, arată că o să avem o creștere în lunile octombrie și noiembrie a cazurilor de Covid 19.

”Se va suprapune și gripa sezonieră și vor apărea probleme cu personalul pe care îl avem la minim pe anumite secții. Ne este teamă să nu ajungem în incapacitatea de a trata patologia non-COVID, unde presiunea este tot mai mare. Există posibilitatea fizică de extindere a secției ATI pentru pacienți Covid, dar orice extindere se face în detrimentul altor specialități, non-COVID. Situația este complicată și avem nevoie de personal”, a explicat medicul urgentist Dan Teodorovici, purtător de cuvânt în cadrul Spitalului Județean, care a precizat și faptul că unitatea spitalicească a solicitat ajutor Direcției de Sănătate Publică.

”Noi am reușit să cooptăm în echipa noastră mai mulți medici, însă până acum nu a fost detașat sau  transferat niciun medic prin intermediul DSP, desi avem promisiuni că ne vor ajuta. Personalul medical este la limită pe secțiile ATI și Boli Infecțioase. Astăzi avem internați 181 de pacienți infectați cu coronavirus, dintre care 16 sunt internați la ATI. Patru sunt în stare gravă și sunt ventilați mecanic. Orice creștere a cazurilor de COVID va afecta patologiile non-COVID. Prin DSP putem primi medici, prin detașare. Vrem să ne pregătim, să nu fim luați prin surprindere”, a declarat medicul cardiolog Alexandru Calancea, managerul Spitalului Județan Suceava.

De partea cealaltă, conducerea DSP informează că nu dispune de pârghiile legislative necesare pentru a rezolva criza de personal medical cu care se confruntă unitatea spitalicească suceveană, spitalul nefiind subordonat Direcției de Sănătate Publică Suceava. ”Directorul medical, doctorul Grămadă, a făcut o adresă internă către managerul spitalului, în care îl informează despre penuria de personal și a adus-o și la cunoștința DSP-ului, dar DSP-ul nu are școală medicală în subordine. Nu putem interveni. Spitalul trebuie să scoată posturi la concurs sau posturi pentru rezidențiat”, a explicat Gabriela Băncilă, purtător de cuvânt în cadrul DSP Suceava. (Cristina RUȘTI)
secretarasite

Vezi si

CSU Suceava a reluat campionatul cu o înfrângere la limită în fața celor de CSM București

CSU Suceava a reluat campionatul Ligii Naționale la handbal masculin cu o înfrângere la limită, …