Tuesday , April 30 2024

Percheziții în Suceava la brokeri neautorizați care acționau pe platforme online fictive

Polițiștii au făcut 55 de percheziții în județul Suceava și în alte 11 județe din țară, precum și în București, într-un dosar cu un prejudiciu de peste două milioane de euro, prin înșelăciune și desfășurarea fără autorizație de operațiuni pe piața de capital. Suspecții se prezentau ca brokeri și administratori de platforme de investiții online și ademeneau clienții să investească pe piața de capital. Sumele ar fi ajuns în Bulgaria, Cipru și Israel . Victimele unor astfel de fapte sunt rugate să se prezinte la Direcția de Investigare a Criminalității Economice sau la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București 

perchezitii


Polițiștii au făcut ieri 55 de percheziții în 12 județe, printre care și Suceava, și în municipiul București, la persoane bănuite că ar fi creat un prejudiciu de peste două milioane de euro, prin înșelăciune și desfășurarea fără autorizație de operațiuni pe piața de capital. Nu mai puțin de 25 de persoane au fost conduse la audieri.
Polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, cu sprijinul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale, coordonează o acțiune în cadrul căreia au fost făcute 55 de percheziții în județul Suceava, municipiul București și în județele Buzău, Călărași, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Ialomița, Neamț, Olt, Prahova, Teleorman și Vaslui.
Acțiunile autorităților s-au desfășurat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București la locuințele unor persoane bănuite de înșelăciune și desfășurarea fără autorizație de operațiuni pe piața de capital, precum și la locurile unde se realiza activitatea infracțională.
Din cercetări a reieșit că persoanele bănuite, prezentându-se în calitatea falsă de brokeri și reprezentanți ai unor societăți de servicii de investiții financiare care administrează platforme de investiții online, ar fi determinat mai multe victime să depună sau să transfere bani în conturile bancare ale celor în cauză, sub titlul de investiții în operațiuni pe piața de capital.
Clienții ar fi fost ademeniți cu iluzia unor câștiguri rapide, însă, în realitate, banii nu ar fi fost investiți pe piața de capital, ci ar fi fost depuși chiar de clienți direct în conturile unor persoane juridice nerezidente.
Mare parte din bani ar fi urmat trasee financiar—bancare către Bulgaria, Cipru și Israel, iar o parte din bani ar fi fost redistribuiți către persoanele implicate în activitatea infracțională.
Operațiunile pe piața de capital ar fi fost doar o legendă falsă creată de persoanele bănuite pentru a determina victimele să depună sau să transfere bani, platformele de tranzacționare fiind create artificial, fără nicio aprobare sau autorizare a instituțiilor cu atribuții în domeniu.
Prejudiciul creat, până în prezent, prin activitatea infracțională este de aproximativ două milioane de euro. Victimele unor astfel de fapte care nu au sesizat, până în prezent, organele de urmărire penală sunt rugate să se prezinte la Direcția de Investigare a Criminalității Economice sau la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București.
La acțiune au participat polițiștii Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, specialiști ai Direcției Comunicații și Tehnologia Informației, precum și polițiști ai Poliției Capitalei și ai inspectoratelor de poliție județene unde au fost efectuate perchezițiile. (D.Z.)

Vezi si

Vasile Rîmbu și-a înregistrat oficial candidatura la funcția de primar al Sucevei

Luni dimineață, la ora 08:15, Vasile Rîmbu și-a înregistrat oficial candidatura la funcția de primar …