Monday , February 6 2023

Pedagogia învățământului preșcolar, Drept și Calculatoare, specializările care au atras cei mai mulți înscriși pentru Admiterea la USV

Programele de licență care s-au bucurat de cea mai mare adresabilitate în sesiunea de vară a admiterii la USV sunt Pedagogia învățământului preșcolar, unde s-au adunat 254 de candidați, Drept, cu 194 înscriși, Calculatoare – 150 candidați înscriși, Asistență medicală generală-123, Psihologie-118 și Contabilitate și informatică de gestiune-104 înscriși. La polul opus, cu mai puțin de 10 candidați înscriși în această primă sesiune, se situează specializările Afaceri internaționale, Relații internaționale și studii europene, Tehnologia construcțiilor de mașini, Robotică/Mecatronică, Energetică și tehnologii informatice, Științe gastronomice, Protecția consumatorului și a mediului, Limba franceză-O limbă modernă, Limba ucraineană-O limbă modernă, acesta fiind singurul program la care nu s-a înscris niciun candidat, deși sunt trei opțiuni exprimate.

Etapa de înscrieri pentru admiterea la programele de studiu oferite de cele 10 facultăți ale Universității ”Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) s-a finalizat prin atragerea unui total de 2.532 de candidați cetățeni români, pentru programele de licență și conversie profesională, respectiv 738 pentru programele de masterat. Aceștia au cumulat un număr de 3.769 de opțiuni pentru cele 1.210 de locuri bugetate și 1.700 de locuri cu taxă scoase la concurs. Programele de masterat au cumulat 1.106 opțiuni pentru cele 639 de locuri bugetate și 884 de locuri cu taxă scoase la concurs. Totodată, au fost prelucrate 430 de dosare de înscriere depuse de români de pretutindeni și cetățeni străini, dintre care 356 pentru studii de licență, restul pentru masterat.

Programele de licență care s-au bucurat de cea mai mare adresabilitate în sesiunea de vară a admiterii la USV sunt Pedagogia învățământului preșcolar, unde s-au adunat 254 de candidați, Drept, cu 194 înscriși, Calculatoare – 150 candidați înscriși, Asistență medicală generală-123, Psihologie-118, și Contabilitate și informatică de gestiune-104 înscriși. La polul opus, cu mai puțin de 10 candidați înscriși în această primă sesiune, se situează specializările Afaceri internaționale, Relații internaționale și studii europene, Tehnologia construcțiilor de mașini, Robotică/Mecatronică, Energetică și tehnologii informatice, Științe gastronomice, Protecția consumatorului și a mediului, Limba franceză-O limbă modernă, Limba ucraineană-O limbă modernă, acesta fiind singurul program la care nu s-a înscris niciun candidat, deși sunt trei opțiuni exprimate.

Perioada înmatriculărilor va începe joi, 22 iulie, și va continua până pe 29 iulie (fără zilele de sâmbătă și duminică), urmând ca pe 30 iulie să fie publicate rezultatele finale. Pentru a fi admiși, candidații declarați admiși au obligația să se înmatriculeze, altfel vor pierde locul ocupat în urma înscrierii. Reamintim că, la fel ca anul trecut, toți candidații care se înmatriculează și devin studenți ai USV (la programele de studiu de licență, cu frecvență sau ID) vor primi un sprijin material sub forma unui laptop, însoţit de o cartelă SIM cu abonament de date cu o durată de valabilitate de minim 9 luni și cu minimum 50 GB pe lună. În plus, peste 30% dintre viitorii studenți pot primi anual burse, cu valori cuprinse intre 600 și 1.100 lei. De aceste burse pot beneficia studenții care au depus la dosar diploma de bacalaureat în original, sau – pentru promoția din anul în curs, dacă liceul nu a eliberat diploma de bacalaureat – adeverința de absolvire în original, studenți care nu au mai urmat un alt program de studii pe locuri bugetate.

Indiferent de poziția pe care o ocupă în clasament, candidatul care se înmatriculează are șansa obținerii unui loc bugetat. Acest fapt devine posibil deoarece unii dintre candidații plasați pe un loc superior vor opta pentru pentru alte programe de studiu din USV, eliberând locul atribuit inițial. De asemenea, la anumite programe de studiu, primii 3 studenți înmatriculați cu taxă vor primi, pentru primul an de studiu, bursă de studiu în valoare egală cu taxa de școlarizare pe care ei ar trebui să o plătească, după cum a informat conducerea USV. Important de precizat că studenții care ocupă, în urma înmatriculării, un loc cu taxă vor putea trece pe un loc bugetat (fără taxă) grație rezultatelor obținute pe parcursul școlarizării, chiar și în timpul primului an de studiu. Lista studenților care ocupă un loc fără taxă se reface la începutul fiecărui an universitar, pe baza rezultatelor obținute în sesiunile de examene.

USV va organiza o nouă sesiune de admitere în luna septembrie, înscrierile și interviurile urmând a avea loc între 6-13 septembrie (fără zilele de sâmbătă și duminică) pentru specializările unde nu există probe, 6-10 septembrie, pentru specializările unde există probe. (Oana NUȚU)

Vezi si

Circulație în condiții de iarnă, fără probleme deosebite, pe drumurile naționale din județ. Recomandări ale polițiștilor pentru șoferi

Prefectura Suceava a informat, duminică dimineață, că Secția Drumuri Naționale Suceava a acționat cu utilajele …