Monday , October 3 2022

“Patrimoniul Centenarului” – expoziție organizată de arhitecții suceveni la Uzina de Apă

Luni, 26 noiembrie, a avut loc vernisajul expoziției ”Patrimoniul Centenarului” la fosta Uzină de Apă din Suceava, str. Apeductului nr 4, actualmente sediul Filialei Nord Est a Ordinului Arhitecților din România și a Sucursalei Suceava – Botoșani a Uniunii Arhitecților din România.

Expoziția cuprinde câteva zeci de panouri cu principalele lucrări și proiecte de arhitectură și urbanism, remarcabile pentru evoluția domeniului din zona Sucevei și Bucovinei. Deasemenea sunt prezentate și lucrări de arhitectură realizate în perioada interbelică și aflate pe teritoriul României de atunci respectiv în zonele Cernăuți, Chișinău (Basarabia) și Balcic (Cadrilater) și care prin valoarea lor marchează istoria arhitecturii noastre.

Sunt prezentate și personalități care au realizat opere marcante, originale sau restaurări de monumente istorice, în zona Sucevei și Bucovinei, precum arhitecții Karl Romstorfer, Nicolae Porumbescu, Ioana Grigorescu sau Virgil Antonescu.

Un spațiu amplu a fost rezervat perioadei anilor 1920 – 1930, când arhitectura noastră a evoluat rapid de la stilul neoromânesc târziu, epocă în care creația arhitecturală românească s-a ridicat, realmente, la un nivel valoric european.

Deasemenea sunt prezentate construcții realizate în anii 1960 – 1970, perioada regimului comunist în care, totuși, a existat un anumit ”dezgheț” cultural care a permis evoluții benefice și în domeniul arhitecturii și urbanismului.

Evenimentul dedicat aniversării Centenarului Marii Uniri  se adresează atât profesioniștilor avizați cât și publicului larg interesat de contactul cu istoria arhitecturii contemporane românești. Expoziția este deschisă între orele 10.00 – 15.00 până în data de 12 decembrie a.c.

Vezi si

Ziua Holocaustului din România, marcată la Muzeul de Istorie Suceava prin expoziția foto-documentară ”NU PUTEM UITA…”

Ziua Holocaustului din România va fi marcată vineri, 7 octombrie 2022, ora 10, la Muzeul …