Saturday , May 4 2024

PARKAIUREALA DE LA SPITALUL JUDEȚEAN

De ce refuză taximetriștii cursele la Spitalul Județean? Au o explicație logică – “pentru a lăsa pe cineva în fața spitalului, trebuie să scot bon de parcare, dar eu nu ocup o oră vreun loc de parcare”. De același lucru se plâng și angajații unității spitalicești care mai obișnuiesc să-și comande prânzul sau cina, firmele de catering refuzând de multe ori să le onoreze comenzile din același motiv. Situația este cu adevărat ciudată în cazul firmelor care fac diferite livrări de materiale consumabile, medicamente, șoferii plângându-se că trebuie să scoată bon de parcare. Taxa pentru prima oră de parcare este de cinci lei u pentru fiecare oră în plus se va mai plăti câte un leu. Personalul unității spitalicești și-a achitat deja un abonament de 100 de lei pe lună pentru un loc de parcare. După un calcul matematic simplu, pare că investiția a fost făcută pentru personalul spitalului, și nu pentru suceveni, din moment ce parcarea are aproximativ 400 de locuri, iar angajații au achiziționat peste 300 de abonamente de parcare  

Taximetriștii din municipiul Suceava refuză cursele spre Spitalul Județean și de la unitatea spitalicească deoarece sunt nevoiți să achiziționeze tichete de parcare, chiar dacă nu staționează în curtea spitalului . «Pentru a lăsa pe cineva în fața spitalului trebuie să scot bon de parcare, dar eu nu ocup o oră vreun loc de parcare. Am clienți care nu se pot deplasa și trebuie să-i las în fața unității. Dacă o cursă e 6-7 lei iar 5 lei trebuie să-i dau la parcare, eu cu ce mai ramân?», se întreba ironic un taximetrist. De acest aspect se plâng și angajații unității spitalicești care mai obișnuiesc să-și comande prânzul sau cina, firmele refuzând de multe ori să le onoreze comenzile din același motiv: «Trebuie să ieșim dincolo de barieră să ne luăm mâncarea sau trebuie să le dăm celor care fac livrarea 5 lei în plus», a explicat un medic de la Spitalul Județean. Situația este cu adevărat ciudată în cazul firmelor care fac diferite livrări de materiale consumabile, medicamente, șoferii plângându-se că trebuie să scoată bon de parcare de fiecare dată când intră în curtea spitalului. De menționat că se întâmplă ca același șofer să vine la spitalul sucevean de mai multe ori într-o singură zi.

Taxa pentru prima oră de parcare este de cinci lei, iar pentru fiecare oră depășită se va achita câte un leu. Personalul angajat al spitalului plătește un abonament de 100 de lei/lună. Pierderea tichetului de parcare va fi taxată cu 200 de lei. „Ca urmare a modernizărilor efectuate, în incintele Spitalului Județean Suceava (spitalul nou și spitalul vechi) sunt amenajate circa 350 de locuri de parcare. Într-o zi normală, în timpul săptămânii, în spital intră în medie circa 600 de autovehicule, care îngreunează accesul, din cauza parcărilor necorespunzătoare, intrarea și ieșirea acestora realizându-se pe o singură bandă de circulație. Circulația în perimetrul spitalului se face cu mare dificultate, neexistând personal care să urmărească fluiditatea traficului. În vederea prevenirii unor astfel de situații, Spitalul Județean implementează un sistem automat pentru administrarea parcărilor. Astfel, pentru accesul autovehiculelor rapid, în deplină siguranță și controlul acestora în spital (clădirea nouă și clădirea veche) de pe B-dul 1 Decembrie 1918, nr. 21 și din strada Scurtă, s-a montat și pus în funcțiune un sistem de control – acces auto, cu bariere de intrare/ieșire, terminal intrare, terminal ieșire și terminal automat de plăți, pe bază de tichete cu coduri de bare, res­pectiv de cartele de proximitate. Sistemul va gestiona accesul angajaților și vizitatorilor în clădirile Spitalului Județean”, s-a menționat în expunerea de motive în ceea ce privește introducerea taxei de parcare la Spitalul Județean. Managerul unității spitalicești a explicat la începutul lunii că această măsură era necesară pentru disciplinarea traficului din curtea spitalului, și nu pentru a reprezenta o sursă de venit la buget, completând că nu vor fi eliberate carduri de parcare cu titlu gratuit, iar bonavii care își vor lăsa mașina parcată pe durata spitalizării nu vor beneficia de nicio reducere. Vizitatorii pot achita taxa de parcare la parcometrele montate în curtea unității spitalicești cu monede, bancnote sau cu card bancar, aceștia putând parca și pe locurile rezervate personalului medical, însă doar după ora 15.00.

 

În curtea Spitalului Județean Suceava au fost amenajate 411 locuri de parcare cu plată și 23 de locuri fără plată, majoritatea acestora fiind destinate persoanelor cu handicap. După un calcul matematic simplu, concluzionăm că investiția a fost făcută pentru personalul spitalului, și nu pentru suceveni, din moment ce parcarea are aproximativ 400 de locuri, iar angajații au achiziționat peste 300 de abonamente de parcare. Probabil din acest motiv nu s-a gândit nimeni să implementeze și o variantă pentru «drop off» și «pick up». (Cristina RUŞTI)

 

Vezi si

Ion Lungu, mesaj adresat sucevenilor cu ocazia sfintelor sărbători de Paști

Într-un scurt mesaj video, primarul Ion Lungu le transmite sucevenilor, cu ocazia Învierii Domnului, cele …

One comment

  1. Sa ne spuna dl Rambu pt ce a mai facut parcare daca a vandut domnia sa 300 de abonamente o fi hotel spitalul suceava ce rost mai are sa fie parcare, totusi din ce bani s au facut mi se pare totul o bataie de joc din partea domniei sale ( ne aude DNA ul) , f bun articolul , poate mai vinde 100 de abonamente si lui fluturica si gata