Thursday , May 2 2024

Părinții și elevii vor, însă profesorii nu sunt de acord cu instalarea sistemelor de supraveghere audio-video în școli

Părinții susțin restricționarea accesului la înregistrările audio-video, accest lucru fiind permis doar autorităților abilitate, în vederea clarificării sau cercetării unor acte de violență sau de distrugeri de bunuri reclamate. Consiliul Național al Elevilor punctează că atât ei, cât și profesorii trebuie să fie informați clar cu privire la amplasarea camerelor, tipul lor, durata stocării înregistrărilor și procedurile de acces. De cealaltă parte, sindicaliștii din învățământ, care reprezintă interesele profesorilor, subliniază faptul că problema violenței în spațiul școlar nu va fi rezolvată de camerele de supraveghere. Ca măsuri concrete, ei propun creșterea numărului de psihologi școlari, care să depisteze la timp comportamente problematice în rândul cadrelor didactice și al elevilor, reabilitarea copiilor care au astfel de derapaje și creșterea numărului de paznici școlari.

Federația Națională a Părinților susține instalarea sistemelor de supraveghere audio-video în unitățile de învățământ preuniversitar, considerând că această măsură este necesară pentru prevenirea și combaterea actelor de violență în mediul școlar. ”Subliniem faptul că susținem restricționarea accesului la înregistrările audio-video, accest lucru fiind permis doar autorităților abilitate, în vederea clarificării/cercetării unor acte de violență sau de distrugeri de bunuri reclamate și insistăm pe reglementarea unor sancțiuni drastice pentru cei care încalcă dispozițiile legii privind accesarea înregistrărilor. Părinții insistă pe necesitatea sprijinirii unităților de învățământ, metodologic, logistic și financiar, astfel încât acestea să poată lua măsurile tehnice și organizatorice adecvate în ceea ce privește modul de stocare și de prelucrare a datelor cu caracter personal obținute din înregistrările camerelor de supraveghere audio-video, de garantare a securității și a integrității înregistrărilor audio-video instalate în incinta unităților de învățământ.

Consiliul Național al Elevilor susține implementarea unor măsuri care să conducă la creșterea gradului de siguranță în școli. ”Camerele de supraveghere sunt un instrument valoros în acest sens, descurajând incidentele negative și oferind probe audio-video pentru investigarea lor. Înregistrările pot ajuta la identificarea agresorilor, protejarea elevilor vulnerabili și eficientizarea procesului de anchetă. Atât timp cât stocarea sigură a imaginilor video va fi o prioritate, nu vor exista probleme. Măsurile de securitate pot varia, un exemplu fiind controlul accesului, limitat la personalul autorizat, cu o justificare clară și documentată pentru deschiderea unei anchete- considerăm că aceasta este una dintre metodele corecte de accesare a înregistrărilor. Cu toate acestea, subliniem și importanța transparenței. Elevii, profesorii și părinții trebuie să fie informați clar cu privire la amplasarea camerelor, tipul lor, durata stocării înregistrărilor și procedurile de acces. Toate aceste aspecte trebuie să fie reglementate corespunzător!”, precizează reprezentanții elevilor, într-un comunicat de presă.

De cealaltă parte, sindicaliștii din învățământ, care reprezintă interesele profesorilor, subliniază faptul că problema violenței în spațiul școlar nu va fi rezolvată de camerele de supraveghere. ”FSLI și FSE <Spiru Haret> consideră că o astfel de măsură poate fi aplicată acolo unde există un istoric al cazurilor de violență, doar după ce atât personalul angajat în unitatea de învățământ respectivă, cât și părinții și-au exprimat acordul scris pentru montarea camerelor de supraveghere. Când vorbim despre supraveghere audio-video, fără acordul celor înregistrați, nu facem decât să aruncăm spre toți acuzația că sunt factori perturbatori și, dacă nu sunt acum, cu siguranță vor deveni, ceea ce este complet fals. Din păcate, numărul cazurilor de violență de orice tip din școli este în creștere, dar nu putem spune că toți angajații din educație și toți elevii reprezintă un risc. Lupta cu actele de violență trebuie dusă mai departe, dar prin reformarea completă a învățământului pe această temă”, se arată într-un comunicat de presă transmis de cele două federații sindicale din învățământ. Ca măsuri concrete, ei propun creșterea numărului de psihologi școlari, care să depisteze la timp comportamente problematice în rândul cadrelor didactice și al elevilor, reabilitarea copiilor care au astfel de derapaje și creșterea numărului de paznici școlari. Cel mai important este ca școala să nu ascundă astfel de situații, ci, din contră, să ceară intervenția instituțiilor abilitate cu aplicarea măsurilor legale, susțin sindicaliștii. O problemă ridicată de aceștia, ca argument împotriva aplicării măsurii propusă de Ministerul Educației, vizează lipsa unor garanții de securitate informatică în vederea protecția datelor, explicând că sistemele audio-video pot fi accesate de către hackeri, iar înregistrările din interiorul claselor școlare pot fi postate pe internet.  (O.N.)

Vezi si

Un tânăr de 21 de ani din Moara, beat, a lovit mortal cu mașina un bărbat de 26 de ani, apoi a fugit și s-a baricadat în casă

Miercuri dimineață, în jurul orei 06:20, Poliția Municipiului Suceava a fost sesizată cu privire la …