Saturday , February 4 2023

Pagube în valoare de încă 98 milioane lei, în urma inundațiilor din 16-31 iulie

Au suferit pagube în infrastructură 54 de unități teritorial-administrative, cu 117 localități, valoarea totală a distrugerilor evaluate fiind estimată la 97,899 milioane leiinundatii1

În perioada 16-31 iulie, județul Suceava s-a aflat sub efectul mai multor atenționări și avertizări cod galben de fenomene meteo periculoase. Totodată, au fost 3 atenționări și 7 avertizări cod portocaliu de fenomene meteo periculoase. Potrivit raportului prezentat de directorul SGA Suceava, Daniel Drăgoi, în ședința de ieri a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Suceava, au suferit pagube în infrastructură 54 de unități teritorial-administrative, cu 117 localități, valoarea totală a distrugerilor evaluate fiind estimată la 97,899 milioane lei. Astfel, pe teritoriul județului au fost afectate 7 lucrări hidrotehnice ale SGA, lucrări care înseamnă regularizări și amenajări de râuri, îndiguiri, apărare și consolidare de maluri de ape, valoarea pagubelor SGA fiind de 49,638 milioane lei. Pagubele raportate de Direcția Județeană Drumuri și Poduri se cifrează la 2,592 milioane lei. Au mai fost afectate 3 case, peste 127 km de drum județean, drum comunal pe o lungime de circa 178 de km, 82,4 km de rețea stradală, 135 podețe, 22 punți, aproximativ 11 km apărări de mal.

Prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, a convocat, ieri, 2 august, în ședință extraordinară, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Suceava pentru a analiza și aproba raportul sinteză privind evaluarea pagubelor produse, în județul Suceava, ca urmare a inundațiilor din perioada 16-31 iulie 2018. La începutul ședinței, prefectul a adresat mulțumiri „tuturor colegilor care s-au implicat, în mod direct, dar și celor care au gestionat, de la niveul instituțiilor pe care le conduc, o situație de excepție”. De asemenea, prefectul a apreciat că intervenția SGA-ului la digurile afectate, în această perioadă, a fost „cât se poate de operativă și eficientă”, limitând  pagubele care altfel ar fi fost mult mai mari. După ședința CJSU, macheta cu centralizarea pagubelor produse în perioada menționată a fost transmisă Ministerului Afacerilor Interne, care o va comunica Seretariatului General al Guvernului, unde sunt centralizate evaluările pagubelor pentru care se vor solicita despăgubiri din Fondul de solidaritate al UE.

„Având în vedere și alunecările de teren care ne-au fost semnalate  la Broșteni, Izvoarele Sucevei și Ilișești, probleme a căror complexitate determină o altă evaluare decât cea făcută până acum, de către aceste comisii interinstituționale, ne-am propus ca, de săptămâna viitoare, să găsim o soluție – implicând inclusiv UAT-urile, pentru o sursă de finanțare în vederea expertizării alunecărilor de teren și pentru rezolvarea acestor probleme”, a precizat prefectul județului Suceava, Mirela Elena Adomnicăi.

La nivelul Instituției Prefectului – Județul Suceava se centralizează în continuare rapoartele operative transmise de primării, iar comisiile interinstituționale merg în teren pentru alte evaluări. Odată cu retragerea apelor se produc eroziuni și surpări de maluri, astfel încât situația evaluării pagubelor este în dinamică. Toate pagubele ce vor fi centralizate și evaluate, la final, vor constitui  obiectul unui nou proiect de Hotărâre de Guvern, prin care se vor solicita Guvernului alte sume. (D.P.)

 

Vezi si

Incendiu puternic într-o gospodărie din Vicovu de Sus, pornit de la o țigară aruncată aiurea (FOTO)

Vineri după-amiază, un incendiu puterni a izbucnit la un depozit de furaje din orașul Vicovu …