Friday , April 26 2024

Padurile din Bucovina raman, cel putin in aceasta iarna, in proprietatea statului

N ~nalta Curte de Casa]ie [i Justi]ie a respins recursul `naintat de Fondul Bisericesc Ortodox Rom=n al Bucovinei, `mpotriva deciziei instan]ei supreme de a am=na executarea sentin]ei date de Curtea de Apel Timi[oara, `n favoarea Fondului Bisericesc, p=n\ `n prim\var\

Avoca]ii funda]iei Fondul Bisericesc Ortodox Rom=nesc al  Bucovinei (FBORB) au fost trimi[i `n vacan]\ de judec\torii ~naltei Cur]i de Casa]ie [i Justi]ie dup\ ce ace[tia au decis, la `nceputul acestei s\pt\m=ni, respingerea recursului  `naintat `mpotriva deciziei de suspendare a execut\rii ini]iate de FBORB `n baza sentin]ei Cur]ii de Apel Timi[oara prin care funda]ia sus amintit\ a fost `mpropriet\rit\ cu peste 166.000 de hectare de p\dure.
Directorul Direc]iei Silvice Suceava, Mihai Mihe]iu a ar\tat c\ funda]ia FBORB a f\cut recurs `mpotriva `ncheierii de [edin]\ din 9 noiembrie a.c. a ~naltei Cur]i de  Casa]ie [i Justi]ie, prin care s-a constatat c\ executarea sentin]ei civile cu num\rul 538 din 13.03. 2007 a Tribunalului Suceava, r\mas\ definitiv\ prin decizia civil\ 311/14.12.2009 a Cur]ii de Apel Timi[oara este suspendat\ de drept, conform dispozi]iilor Codului de Procedur\ Civil\. “La termenul stabilit pentru 6 .12.2010, ~nalta Curte de Casa]ie [i Justi]ie s-a pronun]at `n sensul respingeriii ca inadmisibil al recursului formulat de funda]ia Fondul Bisericesc. Consecin]a este c\ executarea hot\r=rii Tribunalului Suceava, `nt\rit\ de decizia Cur]ii de Apel Timi[oara privind preluarea p\durilor [i a celorlalte bunuri imobile revendicate de FBORB este suspendat\ p=n\ la solu]ionarea recursului. ~n acest fel, noi putem s\ ne desf\[ur\m `n continuare `n cele mai bune condi]ii activitatea de administrare a fondului forestier proprietate public\ a statului”, a declarat directorul Direc]iei Silvice Suceava, Mihai Mihe]iu.
Urm\torul termen stabilit de `nalta Curte de Casa]ie [i Justi]ie `n acest dosar este pentru data de 1 martie 2011.
N Miza b\t\liei `n instan]\ – 166.000 de hectare de p\dure, avere evaluat\ de unii la 3,5 miliarde de euro, de al]ii considerat\ inestimabil\
~nalta Curte de Casa]ie [i Justi]ie a dispus `n data de 9 noiembrie a.c., suspendarea execut\rii sentin]ei Cur]ii de Apel Timi[oara, prin care funda]ia Fondul Bisericesc Ortodox Rom=n al Bucovinei urma s\ primeasc\ `n proprietate peste 166.000 de hectare de teren cu vegeta]ie forestier\, drumuri forestiere, c\ldiri civile [i industriale, administrate acum de Direc]ia Silvic\ Suceava. Hot\r=rea constituie un r\spuns la o solicitare depus\ cu o zi `nainte de silvicultori, care ob]inuser\ o am=nare a judec\rii recursului `naintat la ~nalta Curte de Casa]ie [i Justi]ie `mpotriva deciziei  pentru data de 1 martie 2011.
At=t conducerea Direc]iei Silvice Suceava, prin vocea directorului Mihai Mihe]iu c=t [i ap\r\torii intereselor funda]iei FBORB – casa de avocatur\ Tudor apreciau atunci c\ termenul fixat pentru anul viitor, considerat avantajos de cei dint=i, nejustificat de c\tre cealalt\ parte, ar putea fi modificat  `n sensul devans\rii acestuia. Termenul a fost considerat rezonabil de Direc]ia Silvic\ Suceava, mai ales c\ a fost acceptat\ solicitarea de depunere a altor documente de c\tre casa de avocatur\ angajat\ de unitatea de stat, pentru a argumenta c\ p\durea revendicat\ de funda]ia FBORB trebuie s\ r\m=n\ `n proprietatea statului. Dac\ `n anii trecu]i  Direc]iei Silvice Suceava nu i-a mers foarte bine `n lupta pentru  p\durea care reprezint\ cam 20% din `ntreaga suprafa]\ a jude]ului Suceava, pierz=nd mai toate procesele, la ~nalta Curte de Casa]ie [i Justi]ie a “r\s\rit soarele” [i pe strada silvicultorilor de stat, astfel `nc=t,  au reu[it s\ ob]in\ trei victorii consecutive, mai mari sau mai mici, `n b\t\liile juridice purtate `n aceast\ toamn\.
~n prim\var\, dup\ termenul stabilit pentru data de 1 martie 2011, se va stabili cine va administra `n viitor o bog\]ie evaluat\ de unii dup\ registrele contabile, la peste 3,5 miliarde de euro, pentru al]ii considerat\ inestimabil\.

N FBORB a c=[tigat procese `n teorie, dar nu [i-a putut pune `n aplicare hot\r=rile
La `nceputul acestui an, FBORB a trecut la identificarea p\durilor ce le-a c=[tigat `n instan]\. ~n luna ianuarie, Direc]ia Silvic\ Suceava a primit prin fax o `n[tiin]are c\ `ntruc=t nu s-a dispus predarea celor 166.000 de hectare de p\dure, conform hot\r=rii de anul trecut  a  Cur]ii de Apel Timi[oara, funda]ia Fondul Bisericesc Ortodox Rom=n al Bucovinei va trece la executarea silit\ efectiv\. Astfel, o echip\ condus\ de executorul judec\toresc Sarmis C=mpulungeanu, format\ din silvicultori angaja]i ai  funda]iei amintite, preo]i, avoca]i [i lucr\tori, au descins la mai multe ocoale silvice unde au luat la pas, prin z\pad\, drumurile forestiere, pentru a indentifica parcelele ce ar urma s\ fie preluate. Demersul lor a fost `ns\ stopat printr-o decizie a instan]elor locale [i mai apoi, prin hot\r=rea `naltei cur]i de Casa]ie [i Justi]ie. De re]inut c\ `n paralel se afl\ pe rol [i alte dosare, unul dintre acestea viz=nd sistarea exploat\rilor de material lemnos de pe suprafa]a revendicat\ de FBORB, demers de asemenea blocat la Curtea Suprem\. (Neculai RO{CA)

Vezi si

Cinci eleve au obținut premii la Olimpiada Națională de Limba Germană, iar Alexandra Oniceanu, de la ”Ștefan”, s-a calificat în lotul lărgit

Trei dintre elevele premiate sunt de la Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” Suceava, fiind coordonate …

No comments

  1. Se face o confuzie.Nu biserica ar putea primi cele 166000 ha de padure ci 22 de persoane fizice printre care si slujitori ai bisericii.Acestia vor trata cele 166000 de ha ca orice proprietate privata.O intrebare pentru cei 22 potentiali proprietari ar fi daca mai accepta in Fundatia Privata si alti bucovineni cu intentii cel putin la fel de nobile ca ale domniilor lor?

  2. ”Proorocule Ilie ” ! . Pai vrei sa se schimbe doar buzunarele , dupa cate inteleg . N-at fii mai corect sa existe servicii religioase in slujba comunitatii si statul sa plateasca slujitor\ii bisericilor , asa cum se intampla in cele mai multe tari civilizate cum dealtfel chiar si la noi ? , Sa ramana pe umerii sectorului privat afacerile aducatoare de bani si smerenia pastorilor sa se limiteze la mai putine tentatii lumesti . Vezi parcul de masini al institutiilor bisericesti si vei constata ca sunt la mare concurenta cu cei care fac banii cu adevarat in tara asta . Ca vor mai trece ceva ani pana cand vor intelege tot mai multi care-i treaba cu religia , este evident doar o chestiune de timp si atat .

  3. EU CRED CA DACA PADURILE AU FOST A BISERICII ,ESTE CEVA NORMAL SA LE DEA INAPOI.NU STIU CE CONSECINTE ASA DE MARI SI DRAMATICE VA AVEA ACEASTA ASUPRA STATULUI.BISERICA, DIN CELE MAI VECHI TIMPURI A TINUT CU TARA SI A DORIT BINELE ACESTEI NATII.UN PERICOL ASUPRA STATULUI SUNTETI VOI CARE ARUNCATI CU NOROI IN BISERICA SI IN SLUJITORII EI.EU NU CRED CA UN EPISCOP CARE FIIND CALUGAR VREA SA SE IMBOGATEASCA PERSONAL.UN OM CARE DE COPIL SI-A INCHINAT VIATA LUI HRISTOS SI MIRESEI SALE BISERICA NECUNOSCAND FEMEIA,AVAND SI VOTUL SARACIEI SI AL ASCULTARII SE GANDESTE MAI MULT LA SEMENII LUI AFLATI IN SUFERINTA.UN PERICOL PENTRU TARA SUNT CEI CARE NE TAIE PADURILE SECULARE BAGAND BANII IN BUZUNARELE PROPII CAT SI ALE ACOLITILOR LOR.PADUREA SE VA DA BISERICII, DAR DUPA CE VA ARATA CA SAHARA SAU REIMPADURITA CU PLOP.DAR BUNUL DUMNEZEU NU VA LASA ASA.VETI AVEA O SURPRIZA MARE TOTI DUSMANII ORTODOXIEI!

  4. Acest Pimen Buzoianu impreuna cu Vasile Lupu vor sa se dedulceasca din averea statului.Acestor popi nesatui nu le mai ajunge cat au jefuit.Dumnezeu spune -sa-ti faci averi in ceruri- nu pe pamant, dar cuviosiile lor considera ca spusa bibliei este pentru pulime, nu pentru rasa lor. Fi-le-ar rasa in cur.

  5. Cedarea padurilor ( in fond , nu putem vorbi de retrocedare ) catre FBORB Va avea consecinte dramatice pentru Statul Roman . Istoria ne-a invatat ca biserica va uzurpa mereu putere statului , corectii gen Cuza fiind necesare din timp in timp . Nu mai punem la socoteala ca menirea bisericii este alta asa cum declara slijitorii ei si este nepotrivit sa se transforme in afacere economica . Deja cotatia averii a depasit 7 miliarde de euro , mult peste Petrom sau alte firme renumite .