Friday , April 26 2024

Ortacii de la Crucea ameninţă că se vor bloca în subteran împreună cu familiile

Sutele de mineri de la exploatarea minieră de la Crucea au continuat şi ieri să protesteze, fiind nemulţumiţi că niciun reprezentant al Guvernului nu a venit în zonă pentru a discuta revendicările lor. Ieri, la Crucea au fost preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, precum şi prefectul Sinescu, dar nu s-a reuşit deblocarea situaţiei. Ministrul Economiei este aşteptat azi să discute cu ortacii. Senatorul Steliana Miron susţine rezolvarea raţională a conflictului de muncă de la Crucea, dar nu prin demiterea directorului

 proteste mineri [800x600]


Sutele de mineri de la exploatarea minieră de la Crucea au continuat şi ieri să protesteze, fiind nemulţumiţi că niciun reprezentant al Guvernului nu a venit în zonă pentru a discuta revendicările lor, despre care susţin că pot fi soluţio-nate prin acte normative. Acestora li s-a spus, iniţial, că în cursul zilei de joi ar urma să vină la Crucea ministrul Economiei, Andrei Gerea şi ministrul pentru dialog social, Liviu Pop, dar ulterior au fost informaţi că miniştrii nu pot veni pentru că au discuţii cu reprezentanţi ai FMI şi că aceştia ar putea să ajungă la Crucea abia în 5 februarie. Nu a fost o veste care să îi îmbuneze pe ortaci şi, după ultimele date care au fost transmise de oficialităţi, un ministru ar urma să ajungă azi la Crucea pentru a nu mai ţine tensionată situaţia încă o săptămână.
Totodată, minerilor li s-a transmis că în cursul zilei de joi la Crucea vor ajunge prefectul de Suceava, Florin Sinescu şi preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, care vor transmite apoi reprezentanţilor Guvernului solicitările protestatarilor.
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat că a discutat cu protestatarii despre revendicările acestora, dar că nu are nicio atribuţie pentru a le rezolva solicitările, menţionând că va reveni vineri la Crucea, împreună cu ministrul Economiei, Andrei Gerea.
Unii dintre mineri au ameninţat că dacă nu vor le vor fi soluţionate revendicările se vor bloca în subteran, joi după-amiază, alături de soţii şi de copii. Joi dimineaţă, în faţa sediului administrativ al Sucursalei Suceava a Companiei Naţionale a Uraniului se aflau aproximativ 200 de protestatari din cei peste 500 de mineri care lucrează în această exploatare de uraniu.
Prefectul Florin Sinescu a ajuns, ieri, la Crucea şi a discutat cu toate părţile implicate: lideri sindicali, conducerea companiei şi a sucursalei, primarii din Crucea şi Ostra, sutele de protestatari. El a ajuns în jurul orei 18.30 înapoi la Suceava, spunând că în urma discuţiilor au rezultat alte câteva probleme, dar a precizat că din informaţiile pe care le-a primit nimeni dintre mineri nu se blocase în subteran. „Au fost discuţii în cantină unde i-am adunat pe toţi, s-a discutat calm şi au rezultat în plus unele probleme punctuale, suplimentar faţă de ceea ce ştiam”, a declarat Florin Sinescu. El a precizat că nu s-a reuşit, totuşi, deblocarea conflictului iar în cursul zilei de azi este aşteptată prezenţa lui Andrei Gerea, ministrul Economiei, care să vină personal la Crucea pentru a discuta cu minerii. In ce priveşte eventuala prezenţă a ministrului Liviu Pop, prefectul de Suceava nu a putut confirma nimic în acest sens. „Doar domnul Gerea este aşteptat să vină”, a răspuns prefectul.
Protestele la Exploatarea de Uraniu Crucea au fost declanşate luni dimineaţă, când minerii din primul şi al doilea schimb au refuzat să mai lucreze şi s-au adunat la sediul administrativ al unităţii, ei susţinând că lichidarea pe luna decembrie a fost mai mică decât în mod normal, diferenţa fiind de 200 de lei. Supăraţi că atât conducerea CNU şi a sucursalei, cât şi liderii sindicali erau plecaţi la Braşov deşi, susţin unii protestatatri, erau informaţi despre intenţia de a intra în grevă, unii dintre protestatari au spus că nu mai au încredere în niciunii dintre lideri şi au cerut schimbarea lor, dar şi ca prefectul să vină la faţa locului şi să aibă cu ei o discuţie. Marţi a urmat o rundă de discuţii la Crucea, cu Ioan Moraru de faţă – directorul general al Companiei Naţionale a Uraniului, dar fără niciun rezultat notabil. In atare situaţie, deplasarea prefectului în cursul zilei de ieri a fost un paliativ necesar, mai ales că niciunul dintre miniştrii aşteptaţi de ortaci la discuţii nu a fost de faţă.
Directorul general al Companiei Naţionale a Uraniului (CNU), Ioan Moraru, susţinea, luni, că minerii de la Crucea au primit toţi banii, suma despre care angajaţii spun că a fost diminuată fiind plătită ulterior, el spunând că nu înţelege care este rostul protestului. Ioan Moraru afirma că minerii au primit iniţial cu 200 de lei mai puţin întrucât compania nu se putea încadra în fondul de salarii pentru anul 2014, dar că s-au pus cei 200 de lei la loc, fiind incluşi în lichidarea pe luna ianuarie a anului 2015. El a mai susţinut că minerii ar fi urmat să primească primă de Crăciun cuprinsă între 300 şi 500 de lei cu încadrarea în fondul de salarii, iar la sfârşitul anului trecut aceştia au primit primă de 500 de lei şi au fost respectate toate prevederile contractului colectiv de muncă, valabil până la 1 iulie 2015, astfel că nu înţelege care este motivul acestui protest.
Marţi după-amiază, directorul CNU, Ioan Moraru, directorul Sucursalei Suceava a companiei, Constantin Proboteanu, şi liderul sindical Mugurel Huţuleac le-au transmis oamenilor, printr-un anunţ lipit pe uşa sediului administrativ, că în privinţa revendicărilor salariale vor fi patru clase de salarizare pentru subteran, în baza contractului colectiv de muncă, iar în ceea ce priveşte solicitarea de acordare a cinci salarii medii pe companie la ieşirea la pensie conducerea propune să fie acordate trei salarii de încadrare.
In ceea ce priveşte solicitarea minerilor legată de modificarea bazei de calcul a pensiilor, conducerea CNU a răspuns că aceasta se va face în urma modificării Legii pensiilor, în privinţa solicitării de majorare de la 10 la 14 lei a alocaţiei de hrană, aceasta se va face în baza contractului colectiv de muncă, iar în ceea ce priveşte solicitarea privind acordarea de bilete de tratament, aceasta se va putea face doar prin modificarea legislaţiei.
La solicitarea minerilor de a primi prime de 800 de lei de Ziua Minerului, de Paşte şi de Crăciun, conducerea CNU a menţionat că se acordă sume între 300 şi 500 de lei pentru fiecare din cele trei sărbători. în ceea ce priveşte acordarea drepturilor salariale convenite şi neplătite, se precizează că a fost o eroare care urmează să fie corectată.
Miercuri, directorul CNU declara că a discutat din nou cu minerii protestatari, care “sunt mai liniştiţi, dar nu s-au resemnat” şi aşteaptă să discute cu reprezentanţi ai Guvernului.
“Ei cer schimbarea bazei de calcul a pensiilor, pentru că cei care au ieşit anul trecut la pensie primesc mai puţin decât cei care au ieşit la pensie acum 4-5 ani, vor bilete de tratament, dar este un act normativ din 2010 prin care acestea s-au tăiat şi vor creşterea alocaţiei de hrană, iar toate aceste revendicări nu se pot soluţiona de conducerea companiei, ci trebuie acte normative”, a explicat Ioan Moraru.
 Steliana Miron susţine rezolvarea raţională a conflictului de muncă de la Crucea, dar nu prin demiterea directorului
Senatorul PNL de Suceava, Steliana Vasilica Miron, susţine că revendicările minerilor de la Crucea sunt legitime atâta vreme cât au la bază prevederile contractului colectiv de muncă, dar a făcut apel la o rezolvare raţională, nu la atitudini viscerale şi la schimbare doar de dragul schimbării ori ca urmare a unor presiuni. “Ca om de dreapta nu voi fi niciodată de acord să se folosească o formă spontană de protest pentru demiterea unui director care nu este agreat politic, în ciuda perfomanţelor sale profesionale”, a precizat, pe pagina ei de facebook, Steliana Miron. După cum a lăsat să se înţeleagă, abordarea aceasta împotriva soluţiilor de moment, luate sub presiune, a fost ca reacţie la nişte abordări recente ale unui senator PSD, ales pe acelaşi colegiu unde şi ea a candidat în 2012 şi anume în zona d munte a judeţului. “Nu sunt de acord cu pozitia avută de domnul senator Necolai Bereanu, de a politiza acest protest şi de a-l deturna doar în interesul său politic”, a ţinut să precizeze Steliana Miron, pe contul ei de facebook. De menţionat că, de la bun început, senatorul PNL a precizat că este “alături de minerii de la Crucea şi sprijin principala lor revendicare de a se respecta contractul colectiv de muncă”. In final, ea a pledat pentru o abordare respon-sabilă, în beneficiul părţilor şi de o manieră cât mai grabnică. “Fac apel la raţiune şi la responsabilitate pentru găsirea unei solutii cât mai urgente în dezamorsarea acestui conflict”, a conchis Steliana Miron. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Elevii Teodor Cârloanță și Marian Nicolay Ionescu, în lotul lărgit pentru Olimpiada Internațională de Biologie din Kazahstan

Marian Nicolay Ionescu a obținut Mențiune acordată de Ministerul Educației și elevii Teodor Cârloanță, Amalia …