Friday , April 26 2024

UPDATE: Suceava a fost eliminata din cursa pentru titlul de de Capitală europeană a culturii 2021

 
Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca şi Baia Mare sunt cele patru localităţi din România care au fost alese pentru lista scurtă a oraşelor care candidează pentru obţinerea titlului de Capitală europeană a culturii 2021.

Anunţul a fost făcut vineri, de Steve Green, preşedintele juriului de experţi care evaluează candidaturile oraşelor, precum şi reprezentantul Comisiei Europene, într-o conferinţă de presă care a avut loc la Biblioteca Naţională a României din Bucureşti.

Cele patru oraşe au fost selectate din cele 14 care au candidat şi au fost acceptate pentru această competiţie: Alba Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Braşov, Brăila, Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Sfântu Gheorghe, Suceava, Timişoara şi Târgu-Mureş.

 lungu suceava europeana


Azi se vor afla numele orașelor selecționate din România pentru următoarea etapă. “Indiferent dacă vom merge mai departe sau nu, am făcut un lucru bun și rămâne o strategie care va fi pusă în aplicare, în orașul nostru, pentru următorii 10 ani”, a declarat primarul Ion Lungu 
Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a participat ieri la București la susținerea candidaturii orașului Suceava pentru titlul de capitală culturală europeană pentru anul 2021.
Ieri, în sala Mircea Eliade a Bibliotecii Naționale din București, clădire care are puse la dispoziție birouri și pentru Ministerul Culturii, s-au desfășurat ultimele prezentări de candidaturi pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii, pentru anul 2021. Suceava a deschis ieri dimineață prezentarea candidaturilor, fiind urmată de Timișoara și Târgu Mureș. Carmen Veronica Steiciuc, directoare a Teatrului Matei Vișniec, care este și coordonator al proiectului, a fost ieri la București, alături de echipa condusă de primarul Ion Lungu. Ana Maria Hlaciuc de la Cernăuți, Susana Alonso Sampedro, consultant internațional de la Barcelorn, Roxana Dumitrache, coordonator pe relații publice și consilier în Comisia Europeană, Geanina Voroniuc, Alina Derla, translator, Paunisiuk Niculescu Mizil, cetățean român și austriac,  Bogdan Ioan Rodnițchi, director operațional, au făcut ieri “lobby” în fața reprezentanților Comisiei Europene și ai Ministerului Culturii pentru Suceava – capitală culturală europeană. Nu doar oficialii ci, în primul rând echipa de promovare, reprezentată de tineri suceveni cu realizări de excepție în domeniile pe care și le-au ale, au prezentat Suceava ca potențială capitală culturală europeană. Tineri care acum lucrează în structuri de renume, precum IBM, Institutul Cultural Român, Ministerul de Externe al României, dar și Tetiana Tatarciuk de la Administrația Regională din Cernăuți, reprezentant oficial al președintelui Ivan Muntean al regiunii Cernăuți.
Potrivit procedurii, susținerea candidaturii pentru fiecare oraș a fost structurată pe trei etape. Primarul Sucevei, Ion Lungu, a avut un timp de prezentare în care a încercat să scoată în evidență, împreună cu ceilalți membri ai echipei, punctele tari ale orașului Suceava și a ținutului Bucovinei, urmând ca mai apoi să aibă loc o sesiune de întrebări, răspunsuri și o serie de discuții cu juriul de la București. Conform programului, timp de 45 de minute a fost susținută candidatura care a inclus și un film de prezentare al Sucevei și Bucovinei, care de altfel poate fi vizionat chiar începând din după amiaza zilei de ieri pe pagina de facebook a  Asociației Suceava – capitală culturală europeană. Cert este că abia astăzi, după ora 12, se va ști cine va câștiga competiția din partea României.
Reamintim că dosarul de candidatură a orașului Suceava pentru titlul de capitală europeană a culturii pentru anul 2021 fost depus pe data de 10 octombrie a acestui an iar în competiție mai sunt alte 13 orașe.
Ion Lungu: “Indiferent dacă vom merge mai departe sau nu, am făcut un lucru bun și rămâne o strategie care va fi pusă în aplicare, în orașul nostru, pentru următorii 10 ani”
Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu a apreciat că orașul nostru s-a prezentat destul de bine, cu o delegație de nivel național, din care au făcut parte personalitățile amintite deja – Tetiana Tatarciuk de la Cernăuți și Susana Alonso Sanpedro din Barcelona – Catalonia – Spania. “Am fost aplaudați la sfârșitul prezentării la scenă deschisă de către cei din juriu”, a declarat primarul Ion Lungu. Primarul municipiului Suceava a mai spus că “indiferent dacă vom merge mai departe sau nu în această competiție, noi sperăm din toată inima că acest lucru se va întâmpla, dar în scurtul timp pe care l-am avut la dispoziție, am făcut un lucru bun și rămâne această strategie care va fi pusă în aplicare, în orașul nostru, pentru următorii 10 ani”. (N.R. A.N.)

Vezi si

(P) Alege inteligent! Alege PYAM Residence! Cartier Privat de Vile 

PYAM Residence Cartier de vile – executate impecabil, gândite până la cel mai mic detaliu! …

2 comments

  1. Felicitari tuturor celor 14 orase pentru curajul si munca depusa! Steve Green a precizat şi care au fost criteriile de selecţie pentru alegerea celor patru oraşe. “Sunt şase criterii care se aplică în toate ţările ce participă la acest proiect. Primul este strategia culturală şi moştenirea pe care aceste capitale europene urmează să o lase. Al doilea este dimensiunea europeană: oraşul va reflecta la propria istorie şi cultură, dar şi la istoria şi cultura celorlalte oraşe europene. Cel de-al treilea se referă la dimensiunea programului şi implică o viziunea artistică puternică, inclusiv atragerea vizitatorilor din afara ţării. Cea de-a patra este participarea locuitorilor în dezvoltarea programului. Celelalte două sunt foarte directe: au bani şi au cu cine?”, a precizat Steve Green.

  2. Dii frumoasa lui frumosul cu frumoasa langa el, Doamne dar frumosi mai suntem.Dii fututa lui fututul cu fututa langa el, Doamne dar fututi mai suntem.