Friday , January 27 2023

O zonă de agrement în lunca Sucevei ar putea fi amenajată în următorii trei ani

Zona aleasă este cea a podului de la Bazar, pe o suprafață de 15,5 hectare și va fi împărțită în două părți: una pentru activități sportive și una pentru plimbări și divertisment. Zona sportivă va avea un teren pentru gimnastică aerobică, două locuri de joacă pentru copii, două terenuri de tenis, precum și terenuri de volei și badminton. Cealaltă va include o platformă pentru evenimente, spectacole, activități culturale. Primăria Suceava va depune la finele lunii martie un proiect în scopul atragerii de finanțare europeană nerambursabilă, perioada de realizare a lucrărilor (inclusiv proiectare) fiind de 22 de luni. Valoarea estimată este de aproximativ 3,3 milioane euro. Intrucât cheltuielile de regularizare a râului nu sunt eligibile pe fonduri europene, Ion Lungu a precizat că se va adresa în acest sens celor de la Apele Române ca să finanțeze astfel de lucrări 

În municipiul Suceava va fi amenajată o nouă zonă de agrement, în zona podului de la Bazar, circa 500 metri în aval de acesta și o distanță aproape egală în amonte. Anunțul a fost făcut ieri, în conferința săptămânală de presă, de primarul munici­piului Suceava, Ion Lungu, care a precizat că, conform proiectului, zona de agrement ce va fi amenajată în lunca Sucevei, pe o lungime de 1,06 km și pe o suprafață de 15,5 ha, va putea fi amenajată cu fonduri europene nerambursabile. În ședința ordinară a Consiliului Local din această lună – joi, 28 martie – vor fi aprobați indicatorii tehnico-economici, urmând ca a doua zi documentația să fie depusă la Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est. Potrivit primarului Ion Lungu, documentația a fost realizată de firma ieșeană Agemir, care a adjudecat și licitația pentru proiectarea noului ștrand de la Ițcani.

În ceea ce privește finanțarea ca atare, edilul Sucevei a precizat că proiectul a fost estimat la o valoare de aproximativ 13 milioane de lei, adică 3,3 milioane de euro, iar dorința municipalității este de a fi realizat cu fonduri europene prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Perioada de realizare a lucrărilor va fi de 22 de luni, din care 15 luni pentru executarea lucrărilor și montaj. Lungu a precizat că proiectul prevede revitalizarea unui spațiu urban al municipiului prin amenajarea unei zone de agrement.

Conform proiectului, zona va fi pre­vă­zută, printre altele, cu alei, spații de joa­că pentru copii, sistem automat de irigații, sistem de iluminat, dar și bănci, co­șuri de gunoi și WiFi gratuit. Primarul Ion Lungu a precizat că, în condițiile în care investiția se face în albia minoră a râului, nu sunt permise construcții defini­tive, iar accesul va fi realizat pe pasarele metalice demontabile în caz de nevoie.

De asemenea, întrucât cheltuielile de regularizare a râului nu sunt eligibile pe fonduri europene, Ion Lungu a precizat că se va adresa în acest sens celor de la Apele Române ca să finanțeze astfel de lucrări. Edilul a explicat că astfel de lucrări nu pot fi finanțate de Primărie pe motiv că nu sunt obiective care să figureze în patrimoniul municipalității. De altfel, după cum a specificat primarul, pentru ca finanțarea acestui proiect să poată fi accesată, Primăria Suceava va încheia un acord de parteneriat cu „Apele Române” pentru o perioadă de zece ani, însă cu privire la zona unde lucrările pe care vrea să le facă prin proiect sunt eligibile pe fonduri europene.

Conform proiectului, zona va fi împărțită în două părți: una pentru activități sportive și una pentru plimbări și divertisment. Cea destinată activităților sportive va fi amenajată în amonte de podul de la Bazar. Zona sportivă va avea un teren pentru gimnastică aerobică, două locuri de joacă pentru copii, două terenuri de tenis, precum și terenuri de volei și badminton. Aleile prevăzute a se realiza prin proiect vor fi de tip belvedere, având o lățime de 4 metri și fiind realizate din granit. Pe cealaltă zonă situată în aval de pod va fi amenajată și o platformă pentru evenimente, spectacole, precum și pentru activități culturale. De asemenea, pe ambele zone – din amonte și din aval de pod – vor fi amenajate și alei din granit cu lățimea de 4 metri, unde jumătate de lățime va fi pentru pietoni și cealaltă jumătate pentru bicicliști. Totodată, este prevăzută și amenajarea de alei secundare, din piatră cubică. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Managerul Spitalului Județean: Toleranța zero față de actele de corupție. Tot personalul va fi reinstruit cu privire la standardul anti-mită

Managerul Spitalului Județean de Urgență ”Sf. Ioan cel Nou” Suceava,  medicul Alexandru Calancea, a susținut …

2 comments

  1. Adevarat incepe campania electorala pentru lungu si flutur si iar incep cu promisiunile MINCINOASE , cum fac de 20 ani , asa cum face si seful lor mercenarul luptator dupa scaun iohanis !!!!
    Grav este ca acestia , printr-o manipulare parsiva, reusesc sa gaseasca si sustinatori din randul celor mai slabi de minte …..

  2. Hahahahahahahahahah
    Se apropie alegerile si in stilul tipic PDL-ist incep promisiunile. E prea mult de scris ca sa pierd timpul reamintind minciunile lungului sau fluturelui.