Friday , April 26 2024

O profesoară de 43 de ani din Câmpulung Moldovenesc are nevoie urgentă de sânge

Femeia este internată în stare gravă la Spitalul Județean Suceava, secția de Oncologie. Simona Sandu are o fiică de 14 ani, care își așteaptă mama acasă. Soțul femeii a inițiat pe rețelele de socializare, o campanie de donare de sânge

Întreaga comunitate din Câmpulung Moldovenesc a rămas impresionată de drama profesoarei Simona Sandu de la Colegiul Național ”Drgoș Vodă”, în vârstă de 43 de ani, care se luptă cu o formă gravă de cancer și are nevoie urgentă de transfuzie de sânge. Femeia este internată, în prezent, la secția de Oncologie a Spitalului Județean Suceava iar cadrele medicale fac eforturi supraomenești să-i salveze viața. Câmpulungenii au răspuns într-un număr impresionant campaniei de donare de sânge initiate de soțul acesteia, pe rețelele de socializare și au donat sânge atât în cursul zilei de joi cât și vineri. Elevi, cadre didactice și simpli cetățeni s-au prezentat la Centrul Județean de Transfuzie, încercând prin gestul lor să o salveze pe profesoara Simona Sandu. Femeia are acasă o fiică în vârstă de 14 ani, care își așteaptă mama. ”Au fost foarte mulți donatori și mulțumesc fiecăruia în parte”, a menționat soțul profesoarei Simona Sandu, care a completat că cei care mai dorsc să doneze o pot face în continuare. ”Pe cei care doresc să doneze îi rog să precizeze datele pacientului, Simona Sandu, internată la Spitalul Județean Suceava, secția de Oncologie. Nu contează grupa sanguină sau RH-ul donatorului”, a menționat Dan Sandu.

Drama femeii a început în urmă cu trei ani, când a fost diagnosticată cu cancer, iar de atunci luptă cu această maladie. Simona Sandu vrea să se întoarcă acasă și să fie alături de fiica sa, care este la o vârstă când are nevoie enormă de mamă, de sfaturile ei.

Sucevenii care vor să doneze sânge pentru ca fiica Simonei Sandu să nu rămână fără mama, o pot face luni dimineață la Centrul Județean de Transfuzii.  La o donare se recoltează 400 ml de sânge, cantitate care nu presupune niciun risc pentru donator deoarece organismul are permanent în rezervă 300-400 ml de sânge, pe care îl folosește când se depun eforturi fizice mari. Sângele donat se reface repede, în trei-patru ore din punct de vedere cantitativ și în 14 zile din punct de vedere calitativ. Persoanele care donează sânge primesc tichete de masă în valoare de 65 de lei, au gratuitate pe mijloacele de transport în comun și ­be­neficiază de liber de la serviciu în ziua donării. Potrivit legii, pot să dea sânge persoanele peste 18 ani, dar care nu au mai mult de 62 de ani și cele care nu cântăresc sub 50 de kg. Donatorii nu trebuie să aibă boli pulmonare, de inimă, piele, diabet, hepatită, sifilis, ulcer, TBC sau HIV/SIDA. Pe de altă parte, nu este permisă donarea de sânge în cazul persoanelor care fac sex neprotejat, au afecțiuni acute sau boli psihice. În schimb, pot da sânge hipertensivii cu valori ale tensiunii arteriale de până în 200 mm/Hg. Legea mai spune că între donări ar trebui să treacă minimum 72 de zile, interval de timp necesar pentru ca sângele să-și refacă compoziția. Cu 48 de ore înainte de donare nu se bea alcool, iar în ziua anterioară nu se consumă grăsimi, deoarece ele pot influența rezultatele testelor. (Cristina RUȘTI)

Vezi si

Elevii Teodor Cârloanță și Marian Nicolay Ionescu, în lotul lărgit pentru Olimpiada Internațională de Biologie din Kazahstan

Marian Nicolay Ionescu a obținut Mențiune acordată de Ministerul Educației și elevii Teodor Cârloanță, Amalia …