Sunday , May 12 2024

O poveste despre cum moare cu zile o afacere pe mâna “practicienilor în insolvență”

Personajul principal este un om de afaceri din Cajvana, care avea acum doi ani 100 de angajați, iar acum doar 12. Grigore Pascar, acționar unic și administrator special la SC Mică Industrie și Prestări Servicii SRL din Cajvana, arată cum, după ce a plătit la bănci 4 milioane de euro, dobânzi și comisioane, precumși foarte mulți bani la stat, a intrat în insolvență pentru a-și salva afacerea. “Salvatorul”, o firmă de insolvență recomandată ca fiind printre cele mai bune, a transformat în doi ani insolvența firmei din Cajvana în faliment, folosind mijloace la limita penalului. “Această lipsă din partea practicianului Ion Ceucăîn a verifica dacă este îndeplinită convocarea Adunării Creditorilor echivalează cel putin cu o neglijență, dacă nu chiar cu un abuz în serviciu”, susține avocatul afaceristului din Cajvana, Dragoș Cremene

 http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-images-law-book-image339729


Grigore Pascar, un om de afaceri sucevean, acționar unic și administrator special la SC Mică Industrie și Prestări Servicii SRL din Cajvana, arată cum, după ce a plătit la bănci 4 milioane de euro, dobânzi și comisioane, darși foarte mulți bani la stat, a intrat în insolvență “ca să pot salva firma și bunurile”, după cum declară. Intrarea în insolvență a însemnat însă un drum rapid către faliment, responsabilul indicat de Grigore Pascar pentru acest declin abrupt fiind chiar practicianul în insolvență pe care l-a ales, la recomandarea unor cunoștințe, ca fiind “cel mai bun profesionist”. Este vorba despre Lexinsolv SRL, unde administrator judiciar este Ion Ceucă. Prezentăm în continuare modul în care s-a ajuns aproape de falimentarea firmei din Cajvana care avea înainte de a se proceda la intrarea în insolvență cam 100 de angajați, potrivit celor susținute de Grigore Pascar.
Istoria unei afaceri pe cale să devină istorie
El arată căa intrat în insolvență pe 26 iulie 2014. “In primele 2-3 luni am rămas fără bani și fără marfă. Toți furnizorii au năvălit și au luat și restul de marfă rămas, până la ultimul palet din lemn. Din 100 de angajați, mai am acum doar 12. Au început contestațiile cu creditorii, care au trecut în tabelul creanțelor sume mult mai mari decât erau în datorie. Am crezut că, intrând în insolvență, împreună cu specialistul Ion Ceucă, voi rezolva toate problemele cu contractele păguboase și voi recupera toate datoriile de aproximativ 1,86 milioane de lei. Domnul Ceucăînsă m-a evaluat prima dată pe mine, să vadă ce averi am, ce are de vândut. Am plătit o evaluare în sumă de 4.200 de lei, deși el îmi ceruse 8.000 de lei. Cu planul de reorganizare pentru care am plătit alți 1.400 de euro, m-a dus pânăîn ultima zi, eu bănuind acum că dânsul a sperat că nu voi reuși săîl realizez și va putea cere astfel falimentul firmei mele. In luna ianuarie, E.ON m-a somat să plătesc energia consumată pe parcursul perioadei de insolvență,în cuantum de 146.000 lei.In caz contrar, îmi va cere falimentul. L-am rugat, este drept, doar verbal pe domnul Ceucă să conteste facturile pentru că nu am consumat așa mult curent. Dumnealui nu a făcut nimic. Dupăun an și jumătate de contestații și cu expert contabil plătit, am aflat că toate sumele contestate nu s-au modificat. Am convocat Adunarea Creditorilor pentru aprobarea planului de reorganizare, care a fost aprobat. Domnul Ion Ceucă nu s-a înscris în Buletinul Procedurii de Insolvență cu acesta, tocmai pentru ca planul să fie contestat și să mi se ceară falimentul. Finanțele au contestat planul de reorganizare, iar judecătorul sindic a respins reorganizarea. Dacă rămâneam în reorganizare, capitalizarea se putea face din vânzarea activelor neproducțive și din împrumuturi, netrebuind să vând alte bunuri.
Am primit o adresă de la domnul Ceucă, în data de 4 aprilie 2016,săîi duc toate plățile împreună cu modalitățile de platăîn 2015 și 2016, separat. Când am mers la Lexinsolv să primesc lămuriri, am aflat că domnul Ceucă este în concediu. A venit din concediu pe 25 aprilie, iar a doua zi, când i-am adus documentele, mi-a spus că nu mai are ce să facă. Mi-a ridicat semnătura din bancă, fărăsă mă anunțe, nu a mai vrut să semneze ordinele de plată către furnizori,cu excepția E.ON. Am tras concluzia că domnul Ion Ceucă nu a lucrat pentru firma Mică Industrie și Prestări Servicii SRL din Cajvana ca să o scoată din insolvență, ci pentru a o băga în faliment. Am discutat cu creditorii, pentru a schimba administratorul judiciar. Am depus actele în acest sens la Registrul Comerțului. Când a văzut că vrem săîl schimbăm, dânsul a modificat, în data de 17.06.2016, tabelul creditorilor, introducând un nou tabel în care BCR era trecută pe listă (…)  Reprezentanții BCR au rămas foarte surprinși când au aflat că banca apare în tabelul creditorilor, pentru că vânduse creanța încă din data de 10.08.2015 către doamna Titieni  Floarea, așa cum rezultă din contractul pe care îl pun la dispoziție celor interesați”, a arătat în esență, într-o scrisoare adresată presei, Grigore Pascar.
 Avocatul Dragoș Cremene: “Această lipsă din partea practicianului Ion Ceucă, în a verifica dacăesteîndeplinită convocarea Adunării Creditorilor, echivalează cel putin cu o neglijență, dacă nu chiar cu un abuz în serviciu”
Dragos Petru Cremene, avocatul lui Grigore Pascar și al societății aflate în insolvență, ține să precizeze:
“Intâmplător sau nu, este prima datăîn istoria  insolvenței când un practician în insolvență nu verifică publicarea în Buletinul Procedurilor de Insolvență a anunțului privind ținerea Adunării Creditorilor în vederea analizării planului de reorganizare. Fiind vorba de o societate cu activitate apreciabilă, avere substanțialăși creditori mulți, această lipsă din partea practicianului Ion Ceucă, în a verifica dacăesteîndeplinită convocarea Adunării Creditorilor, echivalează cel putin cu o neglijență, dacă nu chiar cu un abuz în serviciu. Mai mult, motivând prin lipsa de implicare a asociatului Pascar Grigore în derularea activității de reorganizare a societății și cu derularea de activități în interesul acestuia, același practician (Ion Ceucă, n.r.)  a formulat către judecătorul sindic o cerere prin care solicita anularea tuturor plăților făcute de societatea în insolvență (aproximativ 8 miliarde lei vechi), în perioada iulie 2015 – aprilie 2016, pe motiv că nu ar fi fost aprobate de practicianul în insolvență. Aceasta în condițiile în care rapoartele lunare depuse de practician la dosarul cauzei arătau că toată activitatea societății este sub control, se desfășoară absolut legal și normal, fiind îndeplinite toate obligațiile ce incumbă acesteia și persoanelor din conducerea ei”. Dragoș Petru Cremene se întreabă, în calitate de apărător al lui Grigore Pascar și al firmei acestuia din urmă:“Ne punem intrebarea logică: Când a mințit practicianul în insolvență instanța de judecată-  atunci când întocmea rapoartele lunare în care nu semnala nimic nelegal sau acum, când formulează cererea de anulare a plăților, pe motiv că nu a fost incunoștintat de acestea?”. In urma verificării portalului instantei de judecata, spusele avocatului se confirmă, judecătorul sindic respingând cererea de anulare a plăților în cuantum de aproximativ 800.000 de lei de către firma din Cajvana.
O gură de aer și totodatăunînceput pentru clarificarea unei situații de mulți ani reclamatăși de mulți: apetența lichidatorilor pentru bunurile valorificabile ale firmelor intrate în dificultate și interesul minim pentru relansarea activității acestora. Fără a-l indica în mod special pe un practician în insolvență sau pe un altul, aceștia fac parte din categoria societăților comerciale care au ca prim scop, conform legislației în domeniu, obținerea de profit. Se poate obține profit dacă, agent economic fiind, nu te abați de la cerințele legii.
 Ion Ceucă: “El nu depune banii din vânzări în contul de lichidare judiciară a societății, nu plătește datoriile, ascunzându-se în spatele legii insolvenței”
Ion Ceucă, patronul firmei Lexinsolv, a arătat, pe de altă parte, că Grigore Pascar, în calitate de administrator judiciar al firmei SC Mică Industrie și Prestări Servicii SRL din Cajvana, nu a ținut contabilitatea în conformitate cu legea începând cu anul 2014, fiind notificat în acest sens. “La sfârșitul lunii martie 2016, nu putea explica și nici acum nu poate lipsa faptică din casieria societății a sumei de aproape 800.000 de lei, bani care nici acum nu pot fi justificați. El nu depune banii din vânzări în contul de lichidare judiciară a societății, nu plătește datoriile, ascunzându-se în spatele legii insolvenței”, a explicat Ion Ceucă. El a mai precizat că a fost un contract de cesiune între BCR și persoana Titienii Floarea, care însă nu a fost respectat și a fost mai apoi reziliat. Vizibil enervat de situația creată, Ion Ceucă a mai spus că Grigore Pascar și-a concediat personalul calificat din contabilitate, iar activitatea firmei este condusă de Pascar, fiind doar sub supravegherea lui Ion Ceucă. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Șapte noi săli de clasă pentru elevii LPS, prin mansardarea clădirii principale. În ultimii ani a crescut considerabil numărul candidaților pentru admiterea la liceu

Creșterea efectivelor de elevi din ultimii ani impune crearea de noi spații de învățământ sau …