Sunday , August 14 2022

O pacientă cu o problemă gravă de rinichi a beneficiat de o procedură nouă de dializă la Spitalul Județean

În premieră la Spitalul Județean Suceava, o pacientă recent diagnosticată cu boală renală cronică în stadiu terminal, a fost supusă unei proceduri numită dializă peritoneală.

Boala cronică de rinichi reprezintă o problemă majoră de sănătate, cu o prevalență de peste 10%, la nivel global, o persoana din 10 are această boală, iar dintre bolnavi, aproximativ 1 % vor ajunge în stadiul terminal, moment în care este nevoie de introducerea unei terapii de supleere a funcției renale, cum ar fi hemodializă, dializă peritoneală sau transplant renal. Prin comparație cu hemodializa, în dializa peritoneală se folosește pentru curățarea toxinelor, o membrană biologică, membrana peritoneală. În mod practic, un cateter biocompatibil este plasat chirurgical intraperitoneal. Cu ajutorul acestuia se introduce intraabdominal un lichid steril specialce atrage toxinele sanguine la nivelul peritoneului, fiind ulterior extras și înlocuit. ”Asigură o serie de avantaje, putând în final să îmbunătățească calitatea vieții pacienților la care această metodă poate fi realizată. Cateterul de dializă peritoneală a fost înserat de către o echipă chirurgicală specializată formată din doctorl Petru Velnic și doctorul Lucian Leneschi, ulterior realizându-se pe secția de Nefrologie instruirea și inițierea schimburilor de dializă, evoluția fiind favorabilă și lipsită de incidente”, a explicat medicul urgentist Dan Teodorovici, purtător de cuvânt în cadrul Spitalului Județean.

Odată cu introducerea acestei metode de tratament, se poate spune că la nivelul Spitalului Județean de Urgență „Sfantul Ioan cel Nou„ Suceava, cu exceptia transplantului renal, se poate asigura managementul adecvat și integrat al tuturor pacienților cu afecțiuni renal, și anume diagnosticul și tratamentul glomerulopatiilor – evaluare imunologică completă, efectuare puncție – biopsie renală, diagnosticul și tratamentul nefropatiilor tubulo-interstițiale, managementul pacientului cu boală cronică de rinichi – încetinirea progresiei bolii, asigurarea abordului vascular permanent sau peritoneal, investigarea complicațiilor asociate bolii (inclusiv scintigrafie paratiroidiana), diagnosticul și tratamentul injuriei renale acute, diagnosticul și tratamentul patologiei infecțioase a aparatului reno-urinar, dagnosticul și tratamentul diselectrolitemiilor.

”Trebuie subliniat că aceste progrese terapeutice și diagnostice nu s-ar fi putut realiza fără o colaborare în echipă multidisciplinară, între secțiile de Nefrologie, Anatomie patologică, Chirurgie Generală, Chirurgie Vasculară, Medicină Nucleară sau Radiologie Intervențională. Preocuparea majoră a conducerii spitalului este diversificarea serviciilor medicale, creșterea continuă a calității actului medical, siguranța și confortul pacientului dar și al cadrelor medicale și de aceea investițiile vor fi majore în această direcție în viitorul apropiat”, a completat medicul Dan Teorodovici. (C.R.)

Vezi si

O fetiță de 9 ani a ajuns la spital, după ce o mașină s-a răsturnat la Dorna Arini

Vineri seara, în jurul orei 19.30, un autoturism s-a răsturnat în afara părții carosabile pe  …