Tuesday , April 30 2024

Noul an universitar la USV, deschis sub semnul aniversării a 50 de ani de învăţământ superior la Suceava

deschidere univ 0

 “In pofida tuturor eforturilor şi succeselor mediului academic, învăţământul superior românesc a fost constant defăimat în ultimii ani”, a constatat rectorul universităţii sucevene, Valentin Popa. Oficialităţile sucevene au oferit promisiuni de sprijinire a USV, de la construirea noului campus de la Moara, la găsirea soluţiei legale de finanţare a echipei de handbal. Asta pentru că “Universitatea este cartea de vizită a Sucevei”, cum a conchis primarul Ion Lungu 

Ieri cu începere de la ora 9:00, în Sala Auditorium Jospeh Schmidt al Universităţii “Stefan cel Mare” Suceava s-a dat startul noului an universitar.
Noul an academic a debutat sub semnul aniversării a 50 de ani de învăţământ superior sucevean, la deschidere participân preşedintele Consiliului Judeţean Ioan Cătălin Nechifor, prefectul judeţului Florin Sinescu şi primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.
După intonarea imnului USV, rectorul Universităţii, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa a urat bun venit tuturor persoanelor participante şi a precizat că în acest an universitar, din cei aproximativ 2400 de boboci, 130 provin din Republica Moldova şi Ucraina.
In discursul rostit în faţa cadrelor universitare şi a invitaţilor, rectorul USV Suceava, Valentin Popa a arătat că instituţia de învăţământ superior pe care o conduce si-a fixat mai multe obiective, printre care creşterea calităţii educaţiei prin asigurarea accesului la dobândirea de competenţe necesare profesionalizării. “Calitatea corpului profesoral oferă prestigiul unei universităţi unice ce formează elita şi societatea suceveană trebuie să susţină Universitatea” a declarat prof. univ. dr. ing. Valentin Popa.deschidere univ 1
Rectorul Valentin Popa, a declarat că mediul academic este greu încercat, fiind copleşit şi la limita colapsului din cauza finanţării slabe, iar reuşitele studenţilor se datorează şi profesorilor lor.
“Deşi mediul academic este greu încercat în aceste vremuri, fiind copleşit şi la limita colapsului din cauza finanţării nesatisfăcătoare, reuşitele prin care cei tineri s-au făcut remarcaţi se datorează şi acelora care le-au dăruit cu generozitate din cunoştinţele şi competenţele lor, dar care mai presus de toate i-au învăţat să fie oameni şi profesionişti care să cinstească şi să poarte peste tot în lume flacăra ştiinţei pururi aprinsă”, a spus Popa la deschiderea anului universitar la Universitatea “Stefan cel Mare” din Suceava.
El le-a mulţumit colegilor săi pentru “voluntariatul” de care dau dovadă în fiecare zi. Rectorul Universităţii “Stefan cel Mare” Suceava a mai spus că, în pofida tuturor eforturilor şi succeselor mediului academic, învăţământul superior românesc a fost constant defăimat în ultimii ani şi de multe ori acuzat ca fiind sursa tuturor deficienţelor sociale, universităţile fiind denumite “fabrici de di-plome sau surse de absolvenţi şomeri”.
“Consider aceste afirmaţii nedrepte şi nefondate, iar acest discurs al anilor precedenţi a fost doar o motivaţie, un paravan, de care clasa politică s-a folosit pentru a reduce fondurile destinate educaţiei”, a subliniat Valentin Popa. El a mai spus că că, potrivit chestionarelor primite de la absolvenţii Universităţii sucevene care au ridicat diploma de licenţă, aproximativ 85 la sută dintre ei au spus că profesează în domeniul în care au fost pregătiţi.
Angajamente ale oficialităţilor locale faţă de USVdeschidere univ 2
De la înfiinţare, învăţământul superior sucevean s-a dezvoltat foarte mult, de aceea preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Ioan Cătălin Nechifor a afirmat că o prioritate este construirea campusului numărul 2 de la Moara. Seful CJ a pus în discuţie şi posibilitatea ca studenţii USV ce urmează studii de administraţie publică să facă practică la instituţiile judeţene, Cătălin Nechifor lansând în acest sens o invitaţie.
Stiind că în vara anulul viitor Suceava va fi gazda Olimpiadei Internaţionale de Astronomie, primarul Ioan Lungu a declarat că primăria împreună cu CJ vor sprijini repararea şi modernizarea Observatorului Astronomic. De asemenea autorităţile finanţează şi organizaţiile studenţeşti, dar şi ansamblul artistic “Arcanul”.
Săptămâna viitoare vor începe manifestările cu prilejul împlinirii a 50 de ani de învătământ superior la Suceava, eveniment la care şi-au anunţat prezenţa peste 70 de rectori de la universităţi din ţară şi din strainătate, Primaria municipiului Suceava va fi parteneră şi va finanţa evenimentul. De asemenea primarul Ion Lungu a mai declarat că sunt unele proiecte în derulare precum modernizarea parcului din incinta Universităţii, repararea şi modernizarea străzii Universităţii, dar şi lucrări de amenajare şi înfrumuseţare a împrejurimilor.
S-a atins şi subiectul cel mai fierbinte, legat de finanţarea echipei de handbal, iar primarul a promis că în cea mai scurtă perioadă va găsi soluţia corectă şi legală la această problemă.“Universitatea este cartea de vizită a Sucevei”, a conchis primarul Ion Lungu.
Organizaţia “Fulbright” a ţinut să ureze “La Mulţi Ani” universităţii sucevene prin intermediul prorectorului prof. univ. dr. Gabriela Prelipcean, care a primit titlul de ambasador onorific al aceste organizaţii, cu ocazia aniversării a 20 de ani de existenţă a comisiei româno-americane “Fulbright” în România, şi a afirmat că prin acest program au plecat studenţi români în SUA, dar au venit şi studenţi americani în România.
Preşedintele Senatului Universităţii, conf. univ. dr. Liviu Popescu a declarat că Senatul sprijină comunitatea academiaă şi ia decizii responsabile şi corecte atât pentru studenţi cât şi pentru cadrele didactice. Ilie Doroftei, reprezentantul studenţilor în Senatul USV a urat studenţilor şi conducerii Universităţii un an universitar cu succese şi multe realizări. La final s-a ciocnit un pahar de sampanie şi a fost intonat imnul studenţesc “Gaudeamus igitur”.
La Universitatea din Suceava învaţă aproximativ 10.000 de studenţi, din care 2.400 sunt în primul an la cursurile de licenţă, alţi peste 1.100 sunt noi masteranzi şi peste 50 de noi doctoranzi care încep unul din cele trei cicluri Bologna. La Suceava vor studia şi peste 130 de studenţi din Republica Moldova şi Ucraina. (Marius LUNGU)

Vezi si

Recomandări ale specialiștilor DSP Suceava de Sărbători: prepararea corespunzătoare a alimentelor și evitarea exceselor alimentare

Consumarea alimentelor în exces poate duce la dispepsii gastro-intestinale (greţuri, balonări, dureri abdominale difuze, scaune …