Tuesday , July 5 2022

Nouă țigani din Gulia – Dolhasca au fost reținuți ieri pentru mărturie mincinoasă

Nouă persoane de etnie rromă, opt femei și un bărbat, au fost reținute ieri de polițiștii suceveni pentru mărturie mincinoasă. Cei nouă au dat declarații false în fața organelor de anchetă pentru a-și scăpa rubedeniile de închisoare într-un dosar în care 13 indivizi din Gulia – Dolhasca au fost trimiși în judecată după ce au nenorocit în bătaie doi consăteni 

 arestatu


Ieri dimineață, polițiștii suceveni, sprijiniți de mascații de la Serviciul pentru Acțiuni Speciale, au descins în satul Gulia, orașul Dolhasca, pentru a aduce la audieri, în baza unor citații și a unor mandate de aducere, 16 persoane de etnie rromă suspectate de mărturie mincinoasă. Tiganii sunt acuzați că, la audierile făcute într-un dosar penal privind fapte de tentativă de omor calificat, violare de domiciliu și distrugere, au făcut declarații false, în scopul de a-i scăpa de cei 13 inculpați din dosar de răspunderea penală.
In urma audierilor făcute, cei nouă suspecți cu vârste cuprinse între 20 și 60 de ani, respectiv Maria Dumitru, Florin Dumitru, Victoria Sîrbu, Mariana Roman, Valerica Baicu, Mariana Mazarache, Elena Edu, Laura Roman și Mihaela Sîrbu au fost reținuți pentru 24 de ore sub aspectul comiterii infracțiunii de mărturie mincinosă, fiind introduși în Centrul de Reținere și Arest Preventiv al IPJ Suceava.
Rudele, mai ales ale femeilor aduse la audieri, au vociferat în fața sediului IPJ Suceava, susținând că acestea aveau copii mici de crescut acasă și nu trebuiau să fie luate de lângă ei.
Aproape 100 de ani de închisoare pentru cei 13 țigani din Gulia, care au nenorocit în bătaie doi consăteni
La data de 5 ianuarie 2016, Tribunalul Suceava a dat o primă condamnare în cazul celor 13 țigani din Gulia care au nenorocit în bătaie doi consăteni și pe care rudele lor au încercat să-i facă scăpați dând declarații false în fața organelor de anchetă. Astfel, inculpatul Segal Sîrbu, de 30 de ani, a fost condamnat la 11 ani și șase luni de închisoare, Gheorghiță Sîrbu, de 46 de ani, la 10 ani și șase luni de închisoare, Ilie Moldovan, de 40 de ani, la nouă ani și 10 luni de închisoare, Adrian Sîrbu, de 41 de ani și Zicu Sîrbu, de 52 de ani, la câte nouă ani și șase luni de închisoare, Darius Dulap, de 34 de ani, la opt ani și 10 luni de închisoare, iar inculpații Decebal Dulap, de 30 de ani, Dumitru Dulap, de 58 de ani, Eugen Roman, de 28 de ani, Florin Roman, de 25 de ani, s-au ales cu câte opt ani și șase luni de detenție. Infracțiunile pentru care cei 10 au fost condamnați sunt cele de „tentativă la infracțiunea de omor”, „violare de domiciliu” și „distrugere”. Inculpații Robert Constantin, de 41 de ani, Adam Sîrbu, de 48 de ani și Vasile Sîrbu, de 39 de ani, au scăpat deocamdată de închisoare, ei primind câte un an și șase luni de închisoare cu suspendare pe un termen de încercare de doi ani pentru comiterea infracțiunii de violare de domiciliu.
Judecătorii suceveni au mai stabilit că cei 13 inculpați trebuie să achite 2.350 de lei daune materiale, 165.000 de lei daune morale, 3.299,06 lei cheltuieli cu spitalizarea și 13.551,8 lei cheltuieli de judecată. Decizia magistraților suceveni nu este definitivă.
Amintim că la începutul lunii august 2014, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată a 13 persoane cercetate sub aspectul comiterii infracțiunilor de tentativă de omor, violare de domiciliu și distrugere.
Din probele administrate de procurori reiese că între membrii familiei Iordache și membrii familiei Sîrbu, respectiv Dulap, există o stare conflictuală veche, de-a lungul timpului având loc mai multe „conflicte sângeroase” soldate în principal cu rănirea protagoniștilor. In data de 17 iunie 2014, partea vătămată N.I. poreclit Tărzănel, din satul Gulia, orașul Dolhasca, lucra împreună cu D.G.C. și D.H. la edificarea gardului împrejmuitor al proprietăților sale – acesta având în aceeași curte două imobile, o casă de locuit și un spațiu comercial. Cei trei au fost ajutați și de părțile vătămate Vasile Iordache, de 62 de ani și Georgel Chiriac, de 42 de ani, tatăl, respectiv cumnatul lui Tărzănel.
Spre seară, în jurul orei 20.00, aceștia au terminat de lucrat, iar părțile vătămate și muncitorii strângeau uneltele de lucru și făceau curățenie în curte. „Ca la un semn”, membrii familiilor Sîrbu și Dulap au pătruns fără niciun drept în curtea locuinței lui Tărzănel, toți fiind înarmați cu furci, topoare, răngi, pari din lemn și cuțite, o parte dintre aceștia au intrat pe poarta de acces auto, iar o altă parte au intrat pe poarta pietonală.
Grupul de agresori format din inculpații Ilie Moldovan, Adrian Sîrbu, Eugen Roman, Florin Roman și Gheorghiță Sîrbu s-a năpustit asupra victimei Vasile Iordache, aplicându-i cu sete o ploaie de lovituri, cu armele pe care le aveau asupra lor, în diverse zone vitale ale corpului, în special la nivelul capului. Potrivit victmei Vasile Iordache, inculpatul Ilie Moldovan l-a lovit puternic în cap cu partea metalică a unei furci, moment în care s-a dezechilibrat și s-a prăbușit la pământ. Victima a mai fost lovită cu muchia toporului în zona capului de către Adrian Sîrbu, iar Eugen Roman și Florin Roman l-au lovit de mai multe ori cu pari din lemn în diverse zone ale corpului. In acest context, profitând de faptul că Vasile Iordache era la pământ, în imposibilitatea de a se apăra, Gheorghiță Sîrbu i-a aplicat acestuia o lovitură de cuțit în coapsa piciorului stâng. In toată această perioadă de timp, celălalt grup de agresori format din inculpații Segal Sîrbu, Zicu Sîrbu, Dumitru Dulap, Decebal Dulap, Darius Dulap, Robert Constantin, Adam Sîrbu și Vasilică Sîrbu s-a năpustit asupra victimei Georgel Chiriac.
Victimele au ajuns la spital mai mult moarte decât vii
Intr-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava se arăta că „cele două grupuri de inculpați, animate de dorința de răzbunare, de a-i vătăma ori chiar de a-i elimina pe membrii familiei Iordache, au pătruns simultan în curtea locuinței și s-au năpustit, repezit asupra celor două victime”.
Victima Vasile Iordache a prezentat numeroase contuzii cu echimoze, hematoame, excoriații, plăgi contuze, plăgi înțepate, hemoragie subconjunctivală ochi stâng, contuzie cerebrală cu hemoragie subarahnoidiană, fractură tibie stângă, leziuni ce au fost produse prin lovire cu corpuri sau mijloace contondente și cu un corp înțepător – tăietor. De asemenea, Georgel Chiriac a suferit contuzii cu hematoame, excoriații, plagi contuze, plagă înțepată, fractură craniană cu hematom extradural și hemoragie subarahnoidiană.
Faptele inculpaților Ilie Moldovan, Adrian Sîrbu, Eugen Roman, Florin Roman, Gheorghiță Sîrbu, Zicu Sîrbu, Darius Dulap, Dumitru Dulap, Decebal Dulap și Segal Sîrbu, care în data de 17 iunie 2014, în jurul orei 20.00, au pătruns fără drept, înarmați cu obiecte contondente în curtea locuinței părții vătămate N.I. și au exercitat  cu intenție acte de violență grave, repetate și de mare intensitate asupra victimelor Vasile Iordache și Georgel Chiriac, aplicându-le multiple lovituri de obiecte contondente, în zone vitale ale corpului, în special în zona capului, cauzându-i leziuni grave ce au necesitat pentru vindecare un număr de 65 – 75, respectiv 75 – 85 de zile de îngrijiri medicale, întrunesc elementele constitutive infracțiunilor de violare de domiciliu și tentativă la omor calificat.
Fapta inculpaților Ilie Moldovan și Darius Dulap, care la data de 17 iunie 2014 au provocat cu intenție însemnate distrugeri autoturismelor părții vătămate N.I., cauzând un prejudiciu estimat la suma de 2.000 de lei constituie elementele infracțiunii de distrugere.
Fapta inculpaților Robert Constantin, Vasile Sîrbu și Adam Sîrbu de a pătrunde înarmați și fără niciun drept în curtea locuinței părții vătămate N.I. întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de violare de domiciliu. (Dănuț ZUZEAC)

Vezi si

Sunt alții care se pricep la promisiuni mai bine decât oficialii noștri. Ucrainenii iar l-au informat pe prefectul Sucevei că termină îndată punctul de frontieră de la Vicov

Punctul de trecere a frontierei de la Vicov va fi deschis pe 20 iulie pentru …

One comment

  1. Persoane mai mincinoase decat tiganii, nu cred ca sunt in Romania.