Saturday , May 11 2024

Noua centrală termică a Sucevei a fost racordată la reţeaua de gaz

centrala noua

Lucrarea s-a finalizat, ieri, iar cei de la E.On au adus un echipament special de lucru sub presiune, pentru a evita întreruperea furnizării gazului metan în oraş pe durata derulării lucrărilor. Autorităţile sunt optimiste că instalaţiile pe gaz vor fi date în funcţiune la 9 noiembrie iar cele pe biomasă la 1 decembrie, însă a fost luată în considerare şi varianta menţinerii în funcţiune a unui CAF până la finele lui noiembrie. Cea mai mare problemă care încă nu şi-a găsit rezolvarea este legată de serviciile de transport şi distribuţie

Noua centrală termică a municipiului Suceava construită de firma Bioenergy în imediata vecinătate a CET-ului a fost racordată la reţeaua de gaz metan, lucrările fiind încheiate recent. Prefectul Florin Sinescu a precizat că racordul efectuat s-a finalizat în timp util întrucât cei de la E.On au adus un echipament performant care a permis efectuarea de lucrări sub presiune. „Dacă se opta pentru soluţia clasică, atunci era necesară întreruperea gazului metan în tot municipiul Suceava”, a declarat prefectul Florin Sinescu. El a adăugat că echipamentul special a fost adus de la Târgu Mureş.
Pe de altă parte, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a declarat că la şedinţa de comandament care a avut loc la Termica, ieri, la ora 14.00, nu au fost raportate niciun fel de probleme în legătură cu lucrările efectuate la reţeaua de gaz metan a noii centrale. „Sper ca data de 9 noiembrie să fie respectată. Domnii de la Bioenergy ne-au dat din nou asigurări că vor putea porni instalaţiile pe gaz în ziua de 9 noiembrie”, a spus primarul Ion Lungu.
In schimb, prefectul Florin Sinescu a spus că s-a luat în calcul şi varianta mai puţin fericită în care noua centrală nu va porni pe data de 9 noiembrie. „Termenul cel mai pesimist este undeva spre sfârşitul lunii noiembrie”, a spus prefectul. El a explicat însă că această variantă a fost luată în calcul nu pentru că ar avea vreun dubiu cu privire la lucrările făcute de Bioenergy, ci doar din considerente ce ţin de o minimă prudenţă şi în relaţiile cu creditorii societăţii Termica SA Suceava, aflată în insolvenţă. Astfel, Florin Sinescu a spus că în discuţiile care au avut loc la Prefectura Suceava cu toate părţile implicate – Termica, Primăria, administratorii judiciari ai Termica şi creditorii – s-a avut în vedere şi varianta în care cazanele de apă fierbinte (CAF-urile) de la centrala pe hidrocarburi (CT 2) vor trebui menţinute în funcţiune şi după 9 noiembrie.
In acest caz, energia termică va trebui furnizată de la CT 2, iar estimarea până la finele lunii noiembrie a fost făcută pe un producţie facturată populaţiei undeva în jurul a 20 de mii de gigacalorii. Intr-o atare situaţie, de la bugetul local urmau a se vira în contul subvenţiei pentru diferenţa de preţ între costul aprobat de ANRSC pentru o gigacalorie şi costul pe care îl achită populaţia încă 5,2 milioane de lei. Suma s-ar adăugat, după cum a spus prefectul Sucevei, celor 3,9 milioane de lei pe care municipalitatea le-ar mai avea de achitat către Termica în contul subvenţiilor pentru energia terrmică furnizată în sezonul rece 2012 – 2013.
In schimb, primarul Ion Lungu a precizat că această variantă a fost luată în calcul şi pe considerentul că este posibil ca în luna noiembrie să fie intervale de timp cu temperaturi mai scăzute ca de obicei şi atunci instalaţiile pe gaz la noua centrală ar putea să nu facă faţă, instalaţiile principale fiind pe biomasă. In acest caz, menţinerea măcar a unui CAF de la CT 2 „în stare de rezervă caldă” ar necesita oricum un consum minim de gaz.
Referindu-se însă la instalaţiile pe biomasă ale noii centrale, primarul Ion Lungu a spus că acestea sunt, de asemenea, în curs de execuţie şi vor fi finalizate până la data de 1 decembrie 2013. Practic, după această dată nu ar mai trebui să există vreo problemă legată de producerea unei cantităţi suficiente de energie termică pentru municipiul Suceava. De asemenea, cantitatea de biomasă existentă în stocurile de la noua centrală este suficientă pentru două luni de iarnă, iar în zilele următoare va continua aprovizionarea cu materie primă.
Totuşi, cea mai mare problemă rămâne, după cum au spus atât primarul, cât şi prefectul, serviciul de transport şi distribuţie al energiei termice. Administratorii speciali au cerut imperativ ca acesta să fie transferat de la Termica SA Suceava. Din câte se pare, autorităţile nu prea au altă soluţie decât să se conformeze iar în prezent tema este să se găsească soluţii într-un timp rezonabil. Florin Sinescu este de părere că trebuie înfiinţată o nouă structură care să gestioneze reţelele de transport şi distribuţie a energiei termice, până la clarificarea situaţiei şi o eventuală licitaţie. Ion Lungu a spus că este deja dată o temă pentru specialiştii din Primărie, referindu-se în acest caz şi la jurişti, mai întâi pentru preluarea şi asigurarea continuităţii transportului şi distribuţiei, după care, cel mai probabil în prima parte a anului viitor, organizarea unei licitaţii de concesionare. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Șapte noi săli de clasă pentru elevii LPS, prin mansardarea clădirii principale. În ultimii ani a crescut considerabil numărul candidaților pentru admiterea la liceu

Creșterea efectivelor de elevi din ultimii ani impune crearea de noi spații de învățământ sau …